Deze allocatiefondsen zijn genomineerd voor de Morningstar Awards 2024

Morningstar maakt de genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence 2024 in alle categorieën bekend. Dit zijn de kanshebbers in de categorie Euro Allocatie.

Thomas De Fauw 07 maart, 2024 | 8:20
Facebook Twitter LinkedIn

 Awards 2024 nominees

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door bijvoorbeeld een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces. De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee vooruitkijkend, waarbij de Morningstar Medalist Rating¹ een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek.

Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende award. Voor de awards komen uitsluitend voor Belgische retailbeleggers relevante fondsklasses in aanmerking die een Morningstar Medalist Rating hebben van Gold, Silver of Bronze. Een combinatie van voorkeurstemmen van analisten en rangschikking op basis van historische voor risico-gecorrigeerde prestaties bepaalt de selectie van genomineerden en winnaars.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Euro Allocatie (op alfabetische volgorde):

 

Kempen Profielfonds 4 Klasse N

Morningstar Medalist Rating: Silver
People Pillar Rating: Above Average
Process Pillar rating: High

Kempen Profielfonds 4 biedt beleggers een breed samengestelde portefeuille waarbij het in tegenstelling tot de andere twee genomineerde kan afwijken van hun strategische activa allocatie. Deze strategie probeert op de lange termijn een zo hoog mogelijk rendement te behalen met inachtneming van het risicoprofiel. Het beleggingsbeleid is overwegend passief maar er kan ook actief belegd worden en de portefeuille toont dan ook een mix van actief beheerde fondsen zoals Kempen (Lux) Euro Sustainable Credit Fund alsook index fondsen zoals Northern Trust World SDG Screened Low Carbon Index Fund dat eind vorig jaar 17% van de totale activa vertegenwoordigde.

Het beheerteam bestaat uit Florentine Hanlo, Wilse Graveland, Frank van der Ploeg en Cas de Bruijne. Hanlo is sinds 2017 verantwoordelijk voor de profielfondsen en werd in 2021 hoofd private client solutions bij Van Lanschot Kempen. Graveland is sinds 2004 werkzaam voor het Amsterdamse fondshuis en is hoofd fiduciair management. Van der Ploeg is fiduciair manager sinds december 2015 en De Bruijne maakte de overstap van UBS naar VLK in augustus 2017. 

 

VanEck Multi-Asset Conservative Allocation UCITS ETF

Morningstar Medalist Rating: Gold
People Pillar Rating: Above Average
Process Pillar rating: Above Average

Deze ETF biedt beleggers een ongecompliceerde en brede blootstelling aan aandelen en vastrentende waarden. Deze ETF is de meest defensieve van een series van drie mixfondsen en de netto aandelenallocatie fluctueerde tussen de 28% en 36% over de afgelopen vijf jaar.

Deze tracker volgt de Multi-Asset Conservative Allocation index die is samengesteld uit vier onderliggende indices die bedrijfsobligaties, staatsobligaties, wereldwijde aandelen uit ontwikkelde landen en wereldwijde vastgoedaandelen volgen. Jaarlijks wordt op de eerste dinsdag van september de indexallocatie herzien, zodat die weer overeenkomt met de oorspronkelijke ratio. Deze ETF series worden beheerd door Gijs Koning, Aaron Renkers en Ernst Lowenstein. Koning kwam in juni 2009 over van Kempen en was manager director bij Think ETFs toen het in 2018 werd overgenomen door VanEck Asset Management.

 

Vanguard LifeStrategy 60% Equities ETF EUR Acc

Morningstar Medalist Rating: Gold
People Pillar Rating: Above Average
Process Pillar rating: Above Average

Deze ETF hanteert een eenvoudige en goedkope benadering van beleggen in een wereldwijd gediversifieerde portefeuille van obligaties en aandelen, waardoor het voor veel beleggers een goede lange termijnoptie is. Dit op de beurs verhandelde fonds heeft een statische aandelenblootstelling van 60% waarover Vanguard’s activa allocatie comité en de strategie groep nauwlettend waakt. Het comité beoordeelt die allocatie jaarlijks, hoewel die zelden verandert. De herbalancering vindt meerdere keren per week plaats, zodat beleggers steeds weten wat blootstelling ze krijgen.

Het team gebruikt Vanguard ETFs om de kosten te minimaliseren en de aandelenblootstelling weerspiegelt de wereldwijde marktkapitalisaties. Binnen de vastrentende portefeuille is er een voorkeur voor staatsobligaties. De gedachte is dat staatsobligaties over het algemeen voor een effectievere diversificatie van het aandelenrisico hebben gezorgd dan obligaties met een lagere kredietrating, die vaak een significante correlatie vertonen met aandelen. Als gevolg hiervan is de gemiddelde looptijd van de obligatieportefeuille groter dan die van hun categoriegenoten wat zich vertaalt in een hogere rentegevoeligheid. In 2023 eindigde deze tracker binnen het eerste deciel van de Morningstar categorie.

awards 2024- smal

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op donderdag 21 maart tijdens een live evenement bekend gemaakt.

 

___________

¹De Morningstar Medalist Rating is de toekomstgerichte fondsrating die tot stand komt op basis van een beoordeling van drie pijlers: People, Process en Parent. De rating kan op drie manieren toegekend worden: middels een kwalitatieve analyse door Morningstar’s fondsanalisten, middels een algoritme dat de besluitvorming van analisten zoveel mogelijk nabootst, of een hybride vorm. De Medalist Rating kent een schaal van vijf niveaus: Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative, die op fondsklasseniveau worden toegekend. Fondsklassen van actieve fondsen die een positieve rating krijgen worden in staat geacht om over een volledige marktcyclus een positieve netto alpha te realiseren ten opzichte van hun Morningstar categorie index. Voor passieve fondsen met een positieve Medalist Rating verwachten we dat de gegenereerde netto alpha de categoriemediaan overstijgt of groter is dan nul, afhankelijk van welke van beide lager is. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten