Vooruitblik op aandeel ASML: grote kans op optimistischere verwachting

Vorig jaar was de markt voorzichtig over ASML, dat op woensdag 17 april haar resultaten voor het eerste kwartaal bekend zal maken.

Robert van den Oever 15 april, 2024 | 19:11
Facebook Twitter LinkedIn

asml

Samen met Philips behoort ASML (ASML) tot de AEX-bedrijven die traditiegetrouw het spits afbijten bij aanvang van een cijferseizoen. De chipmachinemaker uit Veldhoven komt op woensdag 17 april met zijn resultaten over het eerste kwartaal.

De markt was vorig jaar nog wat terughoudend rondom ASML, omdat de perikelen rondom leveringen aan China de vrees aanwakkerden dat er omzet verloren dreigde te gaan. Op instigatie van de Verenigde Staten vaardigde de Nederlandse overheid exportverboden uit voor de nieuwste generaties chipmachines die naar China zouden gaan. 

Ook speelde de cyclus in de chipindustrie een rol. Na het invullen van eerdere inhaalvraag na de cornona-periode waren de klanten van ASML, chipbakkers zoals TSMC (TSM) en Intel (INTC),  voorzichtig geworden met capaciteitsuitbreiding, zo bleek bij de cijfers over het derde kwartaal. die terughoudendheid was van korte duur, want bij de jaarcijfers in januari was het goed gevulde, beter dan verwachte orderboek de grote verrassing. Daardoor ontstond een sentiment van robuuste groeiverwachtingen.

Morningstar statstieken over aandeel ASML

• Fair Value Estimate: €700
• Morningstar Rating: ★★
• Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

 

 

Aandeel ASML in sterke opmars sinds Q4 2023

De aandelenkoers van ASML had in 2022 en de eerste helft van 2023 te kampen met terughoudendheid bij beleggers door geopolitieke zorgen en de onzekerheid over de marktontwikkeling na covid (eerst dreigend overschot, toen plotseling chiptekort) is vanaf het vierde kwartaal van 2023 weer aan een fikse opmars begonnen.

Bij het verschijnen van de jaarcijfers eind januari was Morningstar's Fair Value van €700 per aandeel ASML goeddeels in lijn met de actuele aandelenkoers van ASML, maar inmiddels is de koers op de sterke groeiverwachtingen tot boven de €900 gestegen en daardoor is het overgewaardeerde aandeel nu gezakt van drie naar twee Morningstar-sterren.

Bij die jaarcijfers in januari herhaalde ASML-CEO Peter Wennink nog zijn voorzichtige verwachting, mede vanwege de kwestie-China, dat de omzet in 2024 "vergelijkbaar zal zijn aan die van 2023".  Het jaar 2024 "is een belangrijk jaar voor ASML om zich voor te bereiden op de significante groei die we verwachten voor 2025", aldus Wennink toen in zijn toelichting.

Zoals gebruikelijk gaf ASML wel een concrete verwachting voor het lopende, eerste kwartaal. Die luidt: een omzet tussen €5 en 5,5 miljard en een brutowinstmarge van 48-49%. De kosten voor research & development zullen in het kwartaal uitkomen op €1,070 miljard.

De kwestie-China lijkt ASML bij nader inzien niet enorm te deren. Nu het sentiment is weggetrokken en duidelijk is dat China wel een grote klant is, maar met 15% van ASML's totoale omzet zeker niet doorslaggevend, en de vraag elders robuust is, is de vrees voor omzetverlies weggeebd.

Nieuwe ASML-CEO treedt aan

Op de aandeelhoudersvergadering van 24 april aanstaande treedt CEO Wennink terug om na 10 jaar aan het roer met pensioen te gaan. Zijn opvolger komt uit eigen huis; Christophe Fouquet, al 15 jaar bij ASML, sinds 2018 lid van de Raad van Bestuur en momenteel Chief Business Officer.

Op hetzelfde moment zal ook CTO Martin van den Brink met pensioen gaan. Hij was een van de eerste mensen bij ASML in 1984 toen het van Philips werd afgesplitst. Van den Brink geldt als het technische brein van ASML en is naar verluidt de enige persoon die de werking een complexe ASML machine helemaal begrijpt. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten