De 5 best presterende Nederlandse dividendaandelen in het tweede kwartaal

ING Group en NN Group behoren tot de best renderende dividendaandelen in Nederland over het tweede kwartaal van 2024. Bekijk hier de 5 beste Nederlandse dividendaandelen van afgelopen kwartaal.

Bella Albrecht 01 juli, 2024 | 15:58
Facebook Twitter LinkedIn

Aandelen die dividend uitkeren en een gezonde balans combineren met een hoog rendement, kunnen beleggers een vast inkomstenstroom bieden, een buffer tegen marktdalingen en een gezonde groei van hun beleggingen.

Om de 5 best presterende op inkomstengerichte aandelen over mei te ontdekken, hebben we de Morningstar Netherlands GR Index - die de prestaties van de Nederlandse aandelenmarkt meet, gericht op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie - gescreend op bedrijven met een dividendrendement van ten minste 1,5%, met uitzondering van vastgoedbeleggingsfondsen.

 

De best presterende Nederlandse dividendaandelen in het tweede kwartaal van 2024

1. Van Lanschot Kempen (VLK)
2. Vopak (VPK)
3. ING Group (INGA)
4. TKH Group (TWEKA)
5. NN Group (NN)

 

Hoe hebben dividendaandelen afgelopen jaar gepresteerd?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus GR EUR Index, die de prestaties volgt van hoogwaardige, dividenduitkerende aandelen met een notering in Europa, was in de afgelopen maand juni min of meer vlak, maar is met 4,6% gestegen over de voorbije 12 maanden.

De Nederlandse aandelenmarkt, zoals gemeten door de Morningstar Netherlands GR EUR Index, won afgelopen kwartaal 4,4%, en voor de 12-maands periode was dat 25,2%.


Rendementen van de best presterende dividendaandelen

Van Lanschot Kempen
De aandelenkoers van de bank voor welgestelden won in het tweede kwartaal 25,4% en sloot de afgelopen 12 maanden af met een stijging van 35,2%. Het aandeel noteert €37,50 en het verwachte dividendrendement is 10,67%. De bank betaalt beleggers jaarlijks €3,75 per aandeel. Het aandeel krijgt kwantitatief 3 Morningstar sterren.

Vopak
Midstream olie- en gasbedrijf Vopak steeg 12,7% in het tweede kwartaal en 23,2% in de afgelopen 12 maanden. Het aandeel noteert €38,76 per aandeel, heeft een forward dividendrendement van 3,87% en een trailing 12-maands dividend van €1,30 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren.

ING Groep
Bank ING Groep steeg in het tweede kwartaal met 9,7% en steeg in de afgelopen 12 maanden met 38,3%. Het aandeel staat op een koers van €16,47 en heeft een forward dividendrendement van 6,93% en een jaarlijks dividend van €0,74. Het aandeel heeft een Narrow Moat en een geschatte reële waarde van €20 per aandeel is ING ondergewaardeerd en heeft het een Morningstar Rating van 4 sterren.

TKH Group
Communicatie-apparatuurbedrijf TKH Group steeg 7,4% in het tweede kwartaal, maar daalde 6,6% in de afgelopen 12 maanden. De aandelenkoers van €40,72 geeft het een forward dividendrendement van 4,17%. TKH Group betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €1,65 per aandeel. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren.

NN Group
Verzekeraar NN Group won 6,3% in het tweede kwartaal en steeg 37,6% in de afgelopen 12 maanden. Het aandeel noteert €43,45 en het dividendrendement is 11,48%. NN Group betaalt beleggers een trailing 12-maands dividend van €2,91 per aandeel. Het No Moat aandeel wordt verhandeld tegen een korting van 22% op de geschatte reële waarde van €55,50 per aandeel, waardoor het gematigd ondergewaardeerd is. Het heeft een Morningstar Rating van 4 sterren.

 

Wat is de Morningstar Netherlands Index?

De Morningstar Netherlands Index meet de prestaties van de regionale aandelenmarkt in Nederland en richt zich op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie. De index bevat geen criteria op het gebied van milieu, sociaal beleid of goed ondernemingsbestuur (ESG).

 

Wat is de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index vangt de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten.

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index meet de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten. Het is een subset van de Morningstar Eurozone Index (die 97% van de aandelenmarktkapitalisatie vertegenwoordigt) die alleen aandelen bevat die dividend uitkeren. De aandelen worden gescreend op Economic Moat en financiële kracht in vergelijking met andere aandelen in hun sector. Vastgoedfondsen zijn uitgesloten.

Vervolgens worden de 25 aandelen met het hoogste renderement opgenomen in de index, gewogen op basis van de dollarwaarde van de dividenden. Bekijk de volledige methodologie hier.

 

De beste dividendaandelen: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer goed presterende of goedkope dividendaandelen willen ontdekken om verder te onderzoeken, kunnen het volgende doen: 

  • Lees de analyses van Morningstar's associate director manager reserach EMEA, Jeffrey Schumacher, CFA, over dividenddiversificatie en over actief beheer van dividendfondsen.
  • Gebruik onze Morningstar Stock Screener om de beste dividendaandelen te vinden op basis van uw specifieke criteria. Je kunt aandelen zoeken op basis van hun dividendrendement, waarderingsmaatstaven zoals koers-winstverhoudingen en meer.
  • Bij het kopen van aandelen gaat het om meer dan alleen dividenden. Lees hier hoe waarderingen en concurrentievoordelen, bekend als Economic Moats, van belang zijn als het gaat om het potentieel van een aandeel om beter te presteren.
  • Bekijk deze video om te leren hoe Morningstar de sterrenclassificatie, Moat rating en andere maatstaven die worden gebruikt om aandelen te beoordelen. 

 

Bedrijven die niet door de analisten van Morningstar worden gevolgd, hebben kwantitatieve ratings. Deze bedrijven worden statistisch gematcht met bedrijven die wel door de analisten worden gevolgd, waardoor de modellen van Morningstar een kwantitatieve Economic Moat, Fair Value en Uncertainty Rating kunnen berekenen. 

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, geredigeerd door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert van den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, is dit artikel samengesteld op basis van Morningstar data en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten