De 10 best presterende Europese dividendaandelen van het tweede kwartaal

Galp Energeia en Wärtsilä behoren tot de best renderende dividendaandelen over het tweede kwartaal van 2024.

Bella Albrecht 01 juli, 2024 | 16:50
Facebook Twitter LinkedIn

dividend 10

Aandelen die dividend uitkeren en een gezonde balans combineren met een hoog rendement, kunnen beleggers een vast inkomstenstroom bieden, een buffer tegen marktdalingen en een gezonde groei van hun beleggingen.

Tot de best presterende dividendbetalers in het tweede kwartaal van 2024 behoorden het Franse metaal- en mijnbouwbedrijf Eramet ERA, de Italiaanse omroeporganisatie MFE-MediaForEurope Class A MFEA en het Belgische chemiebedrijf Solvay SOLB.

Om de top 10 van inkomstengerichte aandelen van het afgelopen, tweede kwartaal te ontdekken, hebben we de Morningstar Eurozone GR Index - die de prestaties van de regiomarkten in de eurozone meet, gericht op de top 97% aandelen op basis van marktkapitalisatie - gescreend op een dividendrendement van ten minste 1,5%, met uitzondering van vastgoedbeleggingsfondsen.

 

De best presterende Europese dividendaandelen in het tweede kwartaal van 2024 

 1. Eramet ERA
 2. Solvay SOLB
 3. Esso ES
 4. Galp Energia GALP
 5. Kemira KEMIRA
 6. Wärtsilä WRT1V
 7. MFE-MediaForEurope Class B MFEB
 8. Banco de Sabadell SAB
 9. Van Lanschot Kempen VLK 
 10. Unipol Gruppo UNI

 

Hoe hebben dividendaandelen afgelopen jaar gepresteerd?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index, die de prestaties volgt van hoogwaardige, dividenduitkerende aandelen met een notering in Europa, was nagenoeg vlak over de afgelopen maand juni. Kijken we naar de voorbije 12 maanden, dan zien we een stijging van 4,6%.

De algehele aandelenmarkt van de eurozone, zoals gemeten door de Morningstar Eurozone Index, verloor in het tweede kwartaal 1,3%, maar won over de periode van 12 maanden juist 12,2%.

 

Rendementen van de best presterende inkomensaandelen

 

Eramet
Het Franse metaal- en mijnbouwbedrijf Eramet steeg in het tweede kwartaal met 35,8% in koers en in de afgelopen 12 maanden was dat 14,3%. Het aandeel noteert op €94,15 per aandeel en heeft een dividendrendement van 1,59%. Eramet betaalt beleggers een dividend van €3,50 per aandeel over 12 maanden. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren.

Solvay
Het Belgische chemiebedrijf Solvay steeg 33,1% in het tweede kwartaal en 24,2% in de afgelopen 12 maanden. De koers van het aandeel van €32,87 geeft het een forward dividendrendement van 4,93%. Solvay betaalt beleggers een dividend van €4,13 per aandeel over een periode van 12 maanden. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

Esso
Het Franse olie- en gasbedrijf Esso steeg in het tweede kwartaal met 31,2% en steeg in de afgelopen 12 maanden met 233,6%. Het aandeel Esso noteert €164,40 per aandeel, heeft een dividendrendement van 1,82% en een dividend over 12 maanden van €2 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren. 

Galp Energia 
Het Portugese olie- en gasbedrijf Galp Energia steeg 30,5% in het tweede kwartaal en 89,0% in de afgelopen 12 maanden. Het aandeel noteert op €19,72 en het verwachte dividendrendement is 2,74%. Galp Energia betaalt beleggers een dividend van €0,53 per aandeel over 12 maanden. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

Kemira
Het Finse chemiebedrijf Kemira steeg in het tweede kwartaal met 29,9% en in de afgelopen 12 maanden met 60,5%. Het aandeel Kemira staat op een koers van €22,76, heeft een forward dividendrendement van 2,99% en een trailing 12-maands dividend van €0,65 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

Wärtsilä
Het Finse bedrijf voor speciale industriële machines Wärtsilä steeg met 27,8% in het tweede kwartaal en steeg met 77,3% in de afgelopen 12 maanden. Het aandeel Wärtsilä, dat wordt verhandeld op €18 per aandeel, heeft een dividendrendement van 1,78% en een dividend over 12 maanden van €0,29 per aandeel. Het Wide Moat aandeel is enigszins overgewaardeerd en noteert 38% boven de geschatte reële waarde van €13 per aandeel. Het heeft een Morningstar Rating van 2 sterren.

MFE-MediaForEurope Class B
De Italiaanse omroep MFE-MediaForEurope Class B steeg met 25,9% in het tweede kwartaal en steeg 22,4% in de afgelopen 12 maanden. MFE-MediaForEurope Class B, dat wordt verhandeld op €4,05 per aandeel, heeft een dividendrendement van 6,17% en betaalt beleggers een dividend van €0,25 per aandeel over 12 maanden. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren. 

Banco de Sabadell
De Spaanse gediversifieerde bank Banco de Sabadell won 25,8% in het tweede kwartaal en steeg 76,5% in de afgelopen 12 maanden. De koers van het aandeel van €1,80 geeft het een forward dividendrendement van 3,33%. Banco de Sabadell betaalt beleggers een dividend van €0,03 per aandeel over 12 maanden. Het aandeel heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

Van Lanschot Kempen
De Nederlandse bank voor welgestelden Van Lanschot Kempen steeg 25,4% in het tweede kwartaal en steeg 35,2% in de afgelopen 12 maanden. Op €37,50 per aandee een forward dividendrendement van 10,67% en een jaarlijks dividend van €3,75 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

Unipol Gruppo
De Italiaanse verzekeraar Unipol Gruppo steeg in het tweede kwartaal met 24,4% en steeg in de afgelopen 12 maanden met 97,5%. Unipol Gruppo staat op €9,28 per aandeel, heeft een dividendrendement van 4,09% en een dividend over 12 maanden van €0,37 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren.

 

Wat is de Morningstar Eurozone Index?

De Morningstar Eurozone Index meet de prestaties van de brede regionale markten van de eurozone en richt zich op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie. De index bevat geen criteria op het gebied van milieu-, sociaal beleid of goed ondernemingsbestuur (ESG).

Wat is de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index vangt de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten.

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index meet de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten. Het is een subset van de Morningstar Eurozone Index (die 97% van de aandelenmarktkapitalisatie vertegenwoordigt) die alleen aandelen bevat die dividend uitkeren. De aandelen worden gescreend op Economic Moat en financiële kracht in vergelijking met andere aandelen in hun sector. Vastgoedfondsen zijn uitgesloten.

Vervolgens worden de 25 aandelen met het hoogste renderement opgenomen in de index, gewogen op basis van de dollarwaarde van de dividenden. Bekijk de volledige methodologie hier.

 

De beste dividendaandelen: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer goed presterende of goedkope dividendaandelen willen ontdekken om verder te onderzoeken, kunnen het volgende doen: 

 • Lees de analyses van Morningstar's associate director manager reserach EMEA, Jeffrey Schumacher, CFA, over dividenddiversificatie en over actief beheer van dividendfondsen.
 • Gebruik onze Morningstar Stock Screener om de beste dividendaandelen te vinden op basis van uw specifieke criteria. Je kunt aandelen zoeken op basis van hun dividendrendement, waarderingsmaatstaven zoals koers-winstverhoudingen en meer.
 • Bij het kopen van aandelen gaat het om meer dan alleen dividenden. Lees hier hoe waarderingen en concurrentievoordelen, bekend als Economic Moats, van belang zijn als het gaat om het potentieel van een aandeel om beter te presteren.
 • Bekijk deze video om te leren hoe Morningstar de sterrenclassificatie, Moat rating en andere maatstaven die worden gebruikt om aandelen te beoordelen.

 

Bedrijven die niet gevolgd worden door de analisten van Morningstar hebben een kwantitatieve rating. Deze bedrijven worden statistisch gekoppeld aan bedrijven die door analisten worden gevolgd, zodat onze modellen een kwantitatieve Economic Moat, Fair Value en Uncertainty Rating kunnen berekenen.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, geredigeerd door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert van den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, is dit artikel samengesteld op basis van Morningstar data en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten