Topfondsen van 2001

Ondanks de malaise op de beurs waren er in 2001 ook beleggingsfondsen die een fors positief rendement behaalden. Vooral onder vastgoedfondsen en fondsen die beleggen in Korea vinden we rendementen van ver in de dubbele cijfers.

Freddy van Mulligen 31 december, 2001 | 14:01
Facebook Twitter LinkedIn
Voor fondsbeleggers was 2001 een verschrikkelijk jaar. Het gemiddelde fonds verloor 9.1%. Dat het verlies nog meevalt, is te danken aan de sterke herstelrally die sinds oktober optrad. De Dow Jones Index, de moeder van alle beursindices, wist zijn verlies beperkt te houden en daalde 'slechts' 6.1%.

De AEX-index sloot het jaar af met een daling van 20.5%, en is daarmee een middenmoter in Europa. Vooral de financiële waarden en de telecomaandelen hebben het verlies veroorzaakt. Om een even grote daling van deze index te vinden moeten we terug naar 1990, toen was het verlies nog 3.3% groter. Gemeten met de CBS Herbeleggingsindex heeft de beurs het historisch gezien nog slechter gedaan; 2001 was het slechtste jaar sinds 1974, het jaar van de oliecrisis.

>

Zelfs in slechte jaren zijn er beleggingsfondsen die een goed resultaat laten zien. Hieronder geven we een overzicht van die fondsen die in 2001 het hoogste rendement hebben behaald.

Best renderende fondsen van 2001
Fonds rend. 2001
Mercury ST World Gold and Mining Fund 48.0
Rodamco North America 40.8
ML U.S. SmallCap Value Portfolio 36.2
Templeton Korean Fund 35.7
Fidelity Korea Fund 34.6
Deutsche Global Spectrum Asian Enterprise Fund 29.7
Robeco ZelfSelect Mexico 28.8
ING (L) Invest Korea 24.1
DIM Vastgoed 24.0
KBC Renta Czechrenta 21.7


Op de eerste plaats zien we het World Gold en Mining Fund van Mercury. Het fonds belegt wereldwijd in aandelen van goudmijnen en heeft daarmee een goed rendement behaald.

Rodamco North America Fund staat op plaats 2. Ook op plaats 9 vinden we een vastgoedfonds, namelijk DIM. Het best presterende fonds ZOM Florida hebben echter niet in dit lijstje kunnen verwerken, omdat de laatste aangeleverde koers van voor de kerstdagen dateerde. Dit fonds had op 24 december een rendement van niet minder dan 113.2%. Vastgoed was de beste (lees: minst slechte) fondscategorie.

Op nummer 3 het U.S. SmallCap Value fonds van Merrill Lynch dat belegt in ondergewaardeerde kleinere Amerikaanse aandelen. Het fonds behaalde een rendement van 36.2%.

Korea was in 2001 één van de best presterende markten. In de top tien vinden we derhalve ook niet minder dan drie fondsen terug die exclusief beleggen in Korea. In vergelijking met voor de Azië-crisis in 1997 staat Korea er een stuk beter voor, en de beurs heeft dit jaar goed gepresteerd. Vooruitlopend op een wereldwijd economisch herstel, zijn de positieve rendementen in het exportgeörienteerde Korea vooral de laatste drie maanden ontstaan.

Ook Robeco ZelfSelect Mexico staat in de top 10. In het verleden werden de landen in Latijns-Amerika nog al eens op één hoop gegooid door belegger onder het motto van besmettingsgevaar. Nu is daar geen sprake van. Ook beleggers in Mexico lopen vooruit op het economisch herstel van de Verenigde Staten.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings