Positieve tekenen in Tokio

Slechte leningen en een dalende dollar zijn een gevaar voor beleggingen in Japan-fondsen. Een hogere economische groei, lagere werkgelegenheid en steun voor hervormingen zijn argumenten om juist in Japan te beleggen.

Jonas Lindmark 19 februari, 2004 | 17:28
Facebook Twitter LinkedIn
De beur
s van Toko heeft voor het tweede jaar op rij en ook tijdens de januarimaand de Wereldindex verslagen. De economische groei in Japan over 2003 was hoger dan verwacht. Het BBP steeg met 2,4% over het laatste jaar terwijl de consensus in mei nog rekende op een groei van 0,7%.

De vraag is nu of de groei verder zal kunnen stijgen. Met andere woorden, liggen de slechte jaren echt achter ons? Na twaalf jaar van een ernstige serie van recessies en zonder sterke groei in de tussenliggende periode zijn veel beleggers in en buiten Japan nog steeds sceptisch. De statistieken laten echter positieve signalen zien.

De werkloosheid daalde

in december tot 4,9 van een niveau van 5,4% in mei en de verhouding tussen vacatures en werkzoekenden steeg in december naar het hoogste punt in 10 jaar. De onderliggende oorzaak van veel van de problemen, de doorgaande dalende trend in prijzen van goederen en diensten (deflatie) is langzamerhand gekeerd. Het exportvolume lag in december 13% hoger dan een jaar eerder en het handelsbalans overschot steeg een indrukwekkende 40%.

Een sterkere economie lost niet vanzelf de problemen van de grootste sector van de Japanse beurs, de banksector, op. Het volume en de waarde van slechte leningen, die hun wortels hebben in de vastgoedbubble in de late tachtiger jaren, is nog steeds niet duidelijk. Optimisten wijzen naar de officiële statistieken waaruit men zou kunnen opmaken dat de omvang daalt en dat bankwinsten dermate zijn gegroeid dat de verliezen op de leningen gecompenseerd kunnen worden. Pessimisten beargumenteren dat de officiële statistieken het probleem onderschatten en wijzen op wat er aan het licht kwam toen de Resona Bank moest worden gered door de overheid in mei.

Beleggers wachten nerveus op nieuwe informatie waaruit zal moeten blijken welke kant gelijk heeft. Zowel informatie over het banksysteem en nieuws over hervormingen zal naar verwachting in één klap bekend worden gemaakt omdat de beurs zeer gevoelig is voor nieuws over de omvang en omgang met slechte leningen.

Een andere oorzaak voor zorgen zijn de valutabewegingen. Nadat de yen tussen de 115 en 120 per dollar bleef gedurende de eerste acht maanden van 2003, volgde er een sterke appreciatie, ondanks recordinterventies door het Ministerie van Financiën. Gedurende januari kocht het ministerie 67 miljard dollar, maar de dollar daalde verder naar 106 yen per dollar. Fundamenteel is dit voor Japan minder van belang dan in het verleden omdat er veel productiecapaciteit is verplaatst naar het buitenland, maar 100 wordt nog steeds als psychologische grens gezien. Als de dollar verder daalt zal dit volgens sommigen een sterke reactie op de aandelenmarkt tot gevolg kunnen hebben wat slecht is voor de balansen van Japanse banken.

De verwachtingen met betrekking tot structurele hervormingen, gevormd door beloften tijdens de verkiezingscampagnes, steunen de markt. Junichiro Koizumi werd herkozen door de regeringspartij de LDP in september en de beloften voor verdergaande hervormingen domineerden de verkiezingen van het parlement in november. Dit resulteerde in een sterkere positie voor hervormingen, maar het blijft de vraag hoeveel er van de verkiezingsbelofte gerealiseerd kunnen worden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten