DWS Vermögensbildungsfonds - Winnaar FD Morningstar Award 2009

Klaus Kaldemorgen is sinds 1994 beheerder van het DWS Vermögensbildungsfonds.

Oliver Kettlewell 10 maart, 2009 | 14:48
Facebook Twitter LinkedIn

Het fonds heeft kunnen profiteren van zijn lange staat van dienst, het eindigde consistent bij de beste 25% in de Morningstar categorie met wereldwijde large cap fondsen en over 2008 behoorde het fonds voor de derde maal in tien jaar tot de beste tien procent.

Het fonds belegt wereldwijd in blue chip ondernemingen. Veilige namen als Shell, Allianz, en Deutsche Telekom zien we dus regelmatig terug in de topposities. Kaldermorgen onderscheidt zich van andere wereldwijde fondsen door posities te nemen onderaan de marktkapitalisatieladder met een behoorlijk aantal minder bekende namen. Grote belangen in ongewone namen als Qiagen NV en Pall Corporation helpen het fonds om zich te positioneren ten opzichte van de concurrentie.

De genoemde ondernemingen zijn beide aandelen uit de health care sector die momenteel de grootste sector is in de portefeuille en bijna een vierde van het portefeuilletotaal beslaat. Geen wonder dat deze categorie fors is overwogen ten opzichte van de categorie waar je gemiddeld 10% van het fondsvermogen in health care aandelen vindt. Kaldemorgen heeft langzamerhand zijn positie in deze sector uitgebreid sinds het eind van 2007 en het defensieve karakter ervan hielp het fonds om 2008 relatief goed te doorstaan. Tegelijkertijd werd het gewicht in cyclische aandelen, als in technologie en ook de positie in financiële waarden, teruggebracht; een verstandige beslissing.

Ook met de aanpassingen in sectorgewichten en de uitstapjes naar mid cap aandelen blijft het fonds duidelijk een gemengd large cap fonds. Het fonds neigt volgens eigen zeggen wel naar waarde. Kaldemorgen kan gebruik maken van de 235 beleggingsprofessionals inclusief sectoranalisten, thematische experts en regionale portefeuillebeheerders. Een alomvattend proces en een solide portefeuille maken dit fonds een goede keus voor beleggers die kiezen voor wereldwijd beleggen.

In absolute termen was 2008 een van de slechtste jaren ooit voor het fonds. Het verlies van 31% was wel behoorlijk beter dan het gemiddelde verlies van 40% in de categorie. Met een enigszins bescheiden kostenratio van 1,44% biedt het fonds een goede kans om bovengemiddelde rendementen te blijven halen. Helemaal als Kaldemorgen aan het roer blijft.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Oliver Kettlewell  is a fund analyst with Morningstar OBSR.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten