Threadneedle European High Yield Bond - Winnaar FD Morningstar Award 2009

Faillissementen van grote namen en illiquiditeit in de high yield obligatiemarkt hebben 2008 een verschrikkelijk jaar gemaakt voor de Morningstar High Yield Obligatie categorie, traditioneel het meest risicovolle segment van de obligatiemarkten.

Oliver Kettlewell 11 maart, 2009 | 13:42
Facebook Twitter LinkedIn

Al met al culmineerde dit in een verlies van gemiddeld 30% voor de fondsen uit deze categorie. Raman Gaiser, fondsbeheerder van het Threadneedle European High Yield Bond Fund stuurde zijn fonds relatief goed door de crisis heen en deed het 3% minder slecht dan het categoriegemiddelde. Meer indrukwekkend is dat 2008 een voortzetting bleek van de consistente outperformance ten opzichte van de categorie. Dit fonds heeft het nooit slechter gedaan dan het categoriegemiddelde sinds oprichting in 2000, een trend die Gaiser sinds zijn aantreden in 2005 heeft helpen vormgeven.

Het beleggingsproces gebruikt zowel top down als bottom up factoren. De sectorgewichten worden vanuit het top down perspectief toegekend door zich te richten op groei, de regulatieve omgeving en fusies en overnames. Ondernemingen worden bottom up geanalyseerd door naar de kwaliteit van de balans te kijken. Recentelijk is Gaiser ertoe overgegaan om ondernemingen die problemen hebben om op korte termijn schulden te herfinancieren te mijden. De uiteindelijke portefeuilleconstructie wordt gedaan door obligaties maar kas en aandelen worden niet uitgesloten.

De recent defensieve standpunten hebben bijgedragen aan het succes van het fonds. Defensieve sectoren als telecom en nutsbedrijven zijn overwogen terwijl de verdachte financiële waarden en cyclische sectoren als consumenten dienstverlening zijn onderwogen. Een andere veiligheidsmaatregel is een zwaardere exposure in “senior debt” ten opzicht van achtergestelde leningen en een voorkeur voor BB en B obligaties ten opzichte van CCC-leningen en tenslotte het aanhouden van kasposities. De defensieve strategie heeft geresulteerd in een positie gebracht in de bovenste helft van de categorie over 2008.

Ondanks de defensieve voorkeuren, mag men het fonds beslist risicovol noemen. De posities in RBS hebben het fonds recentelijk geen goed gedaan en de obligatieposities zijn geclusterd in landen als de VS, het VK, Frankrijk en Nederland. Het risico van het fonds ten opzichte van zijn categorie is bovengemiddeld, wat op lange termijn ook tot hogere rendementen kan leiden. Gedurende de eerste maanden van 2009 heeft het fonds mooie prestaties laten zien nu high yield obligaties zich te goed doen aan een minirally.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Oliver Kettlewell  is a fund analyst with Morningstar OBSR.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings