Beste Fondshuis alle Assetcategorieën Threadneedle - FD Morningstar Award 2009

Threadneedle werd in 1994 opgericht na een fusie van twee Britse verzekeraars, Eagle Star and Allied Dunbar.

Oliver Kettlewell 12 maart, 2009 | 10:15
Facebook Twitter LinkedIn

Tegenwoordig is de groep de internationale vermogensbeheerder van Ameriprise. Threadneedle heeft zijn autonome status behouden. De groep heeft zijn hoofdkwartier in Londen en begon in 1998 fondsen aan te bieden op het vasteland van Europa. In 2006 maakten ze hun opwachting in de Nederlandse markt.

Vanuit de basis in Amsterdam overziet een team van vier personen de activiteiten in Nederland, België en Luxemburg. Het team promoot het gevarieerde productaanbod van Threadneedle waaronder aandelen-, obligatie-, vastgoed en alternatieve fondsen als hedge funds. Alle fondsen worden beheerd vanaf een locatie, Londen, wat Threadneedle als voordeel ziet. Terwijl veel bekende vermogensbeheerders uitbreidingen hebben gepleegd in hun internationale teams in diverse landen, houdt Threadneedle alle beleggingsteams onder een dak met als doel een effectieve interactie tussen de teams. De groep concentreert zich op kernfondsen en fondsen die als aanvulling kunnen dienen terwijl ze trendgedreven en sectorfondsen vermijden.

Ondanks dat de managers in Londen zijn gebaseerd, maken fondsmanagers maandelijks uitstapjes naar Nederland. De salesmanagers van Threadneedle organiseren voor distributiepartners en institutionele beleggers regelmatig presentaties over de beter presterende fondsen zoals het Europe High Yield Bond Fund, die dit jaar een award wint. Hoewel sommige fondsen geconfronteerd werden met uitstroom, blijft het totale vermogen onder beheer circa op een gezonde 100 miljard euro.

Threadneedle’s goede prestaties zijn te danken aan een aantal beleggersvriendelijke karakteristieken waaronder het feit dat fondsen zich niet te veel van de benchmark aantrekken en hoge tracking errors kennen met geconcentreerde portefeuilles. De gemiddelde Total Expense Ratio bij Threadneedle is 1,3% tegenover een gemiddelde 1,6% voor alle 12400 fondsen verkrijgbaar in Nederland. Het gemiddelde Threadneedle-fonds heeft een rating van 4 sterren en de prestaties van de fondsen behoren gemiddeld tot de beste 34% over 2008 binnen de categorie. Threadneedle is een relatieve nieuwkomer in Nederland maar heeft in 2008 laten zien dat de aanpak tot relatief goede resultaten leidde in een o zo moeilijk jaar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Oliver Kettlewell  is a fund analyst with Morningstar OBSR.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings