Morningstar: KID verbetert vergelijken van fondsen

De nieuwe eisen aan informatievoorziening onder Ucits IV helpen beleggers een betere keus te maken.

Maarten van der Pas 20 juli, 2010 | 14:04
Facebook Twitter LinkedIn

Het nieuwe, twee pagina's tellende 'Key Investor Information Document' (KID) bij een beleggingsfonds zal de vereenvoudigde prospectus gaan vervangen als de Ucits IV-richtlijn volgend jaar wordt geïmplementeerd. Het is daardoor voor vermogensbeheerders niet langer mogelijk om hun resultaten op te poetsen, meent Morningstar.

De huidige publicatie-regelgeving biedt beleggingsfondsen de gelegheid om een minder transparante indruk van hun prestaties te geven door het resultaat over een aantal jaar te geven. De nieuwe regels schrijven een jaarlijkse revisie van het resultaat voor aan het einde van het kalenderjaar. Dat maakt het voor beleggers makkelijker om de prestaties over een bepaalde periode te vergelijken, bijvoorbeeld van twee fondsen die op een verschillend tijdstip zijn gestart.

Er is nog een voordeel voor beleggers. Fondsmanagers kunnen onder Uctis IV niet langer koers-rendementbenchmarks gebruiken, in plaats van totaal rendement indices, die hergeïnvesteerd dividend veronderstellen. De eerste methode is misleidend en zal onder de KID-regels niet meer mogelijk zijn.

Eén gebied waar fondsmanagers het ware verhaal nog kunnen verdoezelen is risico. De berekening in de KID van het risico dat een belegger loopt is niet kwantificeerbaar. Het is aan elk fondshuis om daar eerlijk over te zijn. De KID worstelt met de balans tussen toepasbaarheid en volledigheid.
En pogingen om informatie begrijpelijker te maken, zoals in de KID, leiden altijd tot een verenging van de gebruikte gegevens. Vereenvoudiging impliceert dat niet alle gegevens gebruikt kunnen worden.

Eén terrein van zorg voor Morningstar is wat de Committee of European Securities Regulators bedoelt met 'materiële verandering'. De KID moet nu één keer per jaar worden geactualiseerd of wanneer er een 'materiële verandering' is. Morningstar wil meer duidelijkheid over wat precies zo'n verandering inhoudt en wil het liefst een uitputtende lijst met dergelijke veranderingen.
Morningstar gaat gegevens van de KID verzamelen en verwerken voor beleggers.

Ucits IV is er op gericht om grensoverschrijdende distributie van beleggingsfondsen in Europa verder te vergemakkelijken. In juli 2011 moet de richtlijn zijn ingevoerd.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten