Rolf Stout vertrekt bij Obam

Met het vertrek van Rolf Stout bij BNP Paribas Obam werd al rekening gehouden. De vraag was wanneer?

Maarten van der Pas 27 december, 2010 | 0:43
Facebook Twitter LinkedIn

Het antwoord kwam in september. Toen maakte BNP Paribas bekend dat Stout per 1 december weg is bij Obam. Toch nog onverwacht snel.

Stout was de grijze eminentie onder de Nederlandse fondsmanagers en werd als een van de beste beleggers van Nederland gezien. In juli 1989 nam Stout het beheer van Obam over en heeft hij een rendement behaald van 392 procent tegenover 146 procent voor de MSCI Wereldindex. Hoewel de rendementen in 2008 (min 60 procent) en 2010 (tot 1 december plus 4,2 procent) behoorlijk onder druk stonden.

De filosofie van Stout was om zijn portefeuille te verdelen in een strategisch deel voor de langere termijn (driekwart deel, 3 tot 5 jaar) en een tactisch deel voor de korte termijn. Ook was hij een pragmatisch belegger. Zo kocht hij financials toen hun aandelen door de financiële crisis tot een dieptepunt ware gekelderd.

Obam is Stout en Stout is voorlopig nog Obam, ook al heeft Peter Ranty het beheer overgenomen. Stout, die zelfs op vakantie de aandelenkoersen bijhield, is nu aan het ontwennen.


Terug naar het jaaroverzicht.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings