Aandelen 1.3 - Individuele aandelen of beleggingsfondsen?

Maar beleggen in aandelen is spannend! Veel spannender dan uw spaargeld! Toch?

Pieter Bailleul 03 mei, 2011 | 17:08
Facebook Twitter LinkedIn

Uit het onderwerp “Waarom beleggen in aandelen?” kwam duidelijk naar voren dat beleggers voor aandelen kiezen om het hoogst mogelijke rendement te kunnen behalen. Een keuze die daarbij gemaakt dient te worden is of u wilt beleggen in individuele aandelen, indices of beleggingsfondsen.

Er zijn een aantal rationele redenen waarom beleggingsfondsen de beste keuze zijn voor uw spaargeld. Maar beleggen in aandelen is spannend! Veel spannender dan uw spaargeld over te geven aan een anonieme fondsmanager. Toch?

De financiële en economische crisis in 2008 en 2009 heeft vele beleggers met beide voeten terug op de grond gezet. Al staat het gros van de beleggingsfondsen in het rood, gemiddeld deden ze het 1,58% beter dan hun benchmark. De gemiddelde belegger kreeg sinds de start van de kredietcrisis in augustus 2007 rake klappen. Het foute aandeel in uw portefeuille zorgde er al snel voor, dat uw portefeuille sterker daalde dan de index (benchmark). Misschien tijd om eens te bekijken of een beleggingsfonds u kan helpen. Kiezen voor aandelen is immers (meestal) een dure keuze.

Er zijn vier elementen die bepalend zijn of aandelen geschikt voor u zijn of niet:

Hoeveel geld heeft u?
De kosten die gepaard gaan met kleine beleggingen, kunnen al snel hoog oplopen. Telkens wanneer u aan- of verkoopt betaalt u uw effectenhandelaar daarvoor een vergoeding. Dat is vaak een vast bedrag voor kleine beleggingen. Wanneer u bijvoorbeeld voor €500 belegt en u moet hiervoor €10 betalen, dan geeft u op voorhand al 2% prijs. Uw eerste 2% winst zorgen er dus enkel voor dat uw kosten gedekt zijn. 

Vanuit kostenperspectief is het, voor een particuliere belegger, daarom verstandig te kiezen voor beleggingsfondsen. Vanaf €1000 hebt u al toegang tot heel wat goede fondsen.

U betaalt voor een beleggingsfonds een jaarlijkse kostenpercentage, maar door te kiezen voor fondsen met een aanvaardbare kostenstructuur, kunt u al heel wat extra rendement uit uw fondsenportefeuille halen.

Hoeveel tijd heeft u?
Investeren in aandelen of obligaties vraagt tijd. Veel tijd. Een goed belegger zal namelijk eerst de nodige informatie over de desbetreffende onderneming moeten verzamelen. Als u weet wat u doet, spendeert u daaraan waarschijnlijk enkele uren per aandeel. Dit is een tijds- en kennisintensieve bezigheid. Bovendien dient u regelmatig uw portefeuille te evalueren, ook daarvoor moet u voldoende tijd vrijmaken.

Beleggingsfondsen vereisen eveneens het nodige onderzoek, maar normaal gezien zal de tijd die u spendeert aan de selectie van een vijftal fondsen, minder zijn dan de tijd die u nodig heeft om 15 goede aandelen te selecteren. Met de Morningstar Tools (Portefeuilletool, Fondsvergelijking en Fonds Screener) komt u al een heel eind. Bovendien helpen onze analisten u bij het vinden van de nodige informatie en achtergrond.

Hoeveel kennis heeft u?
Hoeveel geld en tijd u ook hebt om in individuele aandelen of obligaties te beleggen, als u niet weet wat u doet, gaat u nog steeds de mist in. Om in aandelen te beleggen moet u in ieder geval iets weten over de waardering van een onderneming om te kunnen kijken of de marktprijs redelijk is ten opzichte van de waarde van de activa in de onderneming en de toekomstige winstverwachtingen. Hetzelfde geldt voor obligaties, het is cruciaal dat u kunt inschatten of de tegenpartij kredietwaardig is en of de prijs en het rendement competitief zijn met vergelijkbare uitgaven (zelfde termijn, zelfde kwaliteit) in de markt.

Als u niet in staat bent dit te doen, bent u niet aan het investeren maar aan het gokken.

Investeren in een fonds helpt u wanneer u niet de nodige kennis hebt om gefundeerde beslissingen te maken. De fondsmanager beslist welke aandelen en/of obligaties hij in zijn portefeuille opneemt. Dat betekent uiteraard niet dat de belegger helemaal niets meer hoeft te doen: u moet ten minste de strategie en de aangerekende kosten goed begrijpen. Grondiger is wanneer u ook begrijpt welke risico’s het fonds neemt en hoe dit uw rendement kan beïnvloeden. De analyses van beleggingsfondsen door Morningstar kunnen u hierbij al een heel eind op weg helpen.

Hoe gedreven bent u?
Zit beleggen in uw bloed? Als u wilt beleggen in aandelen of obligaties, moet u dit écht willen. Als u niet 100% geïnteresseerd bent, zal uw portefeuille waarschijnlijk niet de nodige aandacht en zorg krijgen die hij nodig heeft. Ook dat kan een belangrijke reden zijn om te kiezen voor een beleggingsfonds.

Conclusie
Hoewel hier een onderscheid gemaakt wordt tussen beleggen in aandelen en obligaties en beleggen in fondsen, hoeft dit niet noodzakelijk. U kunt perfect een kernportefeuille, het grootste deel van uw vermogen, beleggen in fondsen en deze aanvullen met enkele aandelen of obligaties waarvan u verwacht dat zij in de toekomst bijzondere resultaten zullen neerzetten.

Voor vele beleggers is deze ‘minder sexy’ vorm van beleggen een uitstekende keuze: het risico en dus het potentiële verlies zal heel wat lager liggen dan wanneer u kiest voor aandelen terwijl u eigenlijk niet weet wat u doet. Uiteindelijk heeft beleggen toch alles te maken met het vermeerderen van uw spaargeld, en niet met het wagen van een gokje waardoor u alles zou kunnen verliezen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten