Hoe Morningstar een ETF analyseert

Morningstar publiceert analyserapporten over ETFs om u te helpen deze producten beter te begrijpen.

Fernando Luque 06 juli, 2011 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

Het ETF-analistenteam van Morningstar is begonnen met het publiceren van rapporten over de belangrijkste ETFs op de Europese markt. Het doel van deze analyses is om beleggers en financiële adviseurs een praktisch rapport in handen te geven dat niet alleen alle kwalitatieve informatie over een ETF bevat, maar waarin ook de belangrijkste gegevens vermeld worden die nodig zijn om deze producten optimaal te kunnen benutten in de portefeuille van de belegger zelf of de klant. Deze rapporten zijn uniek binnen de markt voor beursgenoteerde producten in Europa.

In deze serie analyserapporten, die u op onze website kunt vinden, wil Morningstar de 200 belangrijkste ETFs bespreken die samen ongeveer 70 procent van de Europese ETF-markt vertegenwoordigen.

In een ETF-rapport komen de volgende aspecten aan bod:

Rol ETF in de portefeuille
Dit deel van het rapport bespreekt hoe de ETF het beste kan worden ingezet in de portefeuille van de belegger, in samenhang met de economische omstandigheden, de focus van de portefeuille en de doelstellingen van de belegger. We bekijken of het product gezien kan worden als een centraal element in de portefeuille, of eerder een tactische rol vervult. Doorgaans wordt ook geanalyseerd hoe en wanneer we de ETF in elk van beide gevallen kunnen gebruiken. Daarnaast gaan we in op de specifieke kenmerken van meer exotische producten, zoals grondstoffen-, hefboom- of inverse-ETFs.

Fundamentele analyse
Het onderdeel waarin de fundamentele analyse aan bod komt geeft een globale visie van de fundamentele macro-economische factoren die de rentabiliteit van het product beïnvloeden. De meeste rapporten bespreken bovendien de waardering van de onderliggende index, behalve voor alternatieve producten of producten die gebaseerd zijn op een specifieke strategie.

Constructie van de index
In dit onderdeel van het rapport wordt een grondige analyse gegeven van de kenmerken van de onderliggende index of het onderliggende actief van de ETF. Hierbij wordt onder meer gekeken naar hoe de weging in elkaar steekt of welke beperkingen er gelden, of andere aspecten zoals freefloat-correcties, herschikking, hoe vaak de samenstelling van de index wordt herzien, de behandeling van dividenden en de criteria voor opname in de index.

Structuur van de ETF
Zoals de titel al aangeeft, wordt in dit onderdeel besproken van welke structuur het product gebruik maakt om het rendement van de onderliggende index na te volgen of een identiek rendement te kunnen bieden (ook wel replicatie genoemd). Hierbij wordt onder meer ingegaan op de methoden voor deze replicatie, die fysiek of synthetisch kan zijn, de structuur van het product (fondsen, notes), de bronnen van tegenpartijrisico, de gebruikte maatstaven om dit risico te beperken, of bijvoorbeeld het dividendbeleid.

Kosten
Hieronder worden de totale kosten van het product vermeld, vergeleken met die van de meest directe concurrenten.

Alternatieven
Dit deel van het rapport zet het product naast een brede reeks vergelijkbare keuzes voor de belegger. Het product wordt op basis van de kosten vergeleken met de meeste directe alternatieven. Ook wordt het product vergeleken met andere soorten beleggingen die geen ETF’s zijn. Zo kan het bezit van een ETF met goud als onderliggende waarde bijvoorbeeld vergeleken worden met een directe belegging in goudstaven.


Dit artikel maakt deel uit van een serie over de basisbeginselen van beleggen in ETFs. Lees ook:

Hoe Morningstar een ETF waardeert
Gebruik de sterrating om betere beleggingsbeslissingen te nemen.

Overzicht analyse ETFs
Alle ETF-rapporten op morningstar.nl op een rij.

Selecteer verantwoord een beleggingsfonds of ETF
Morningstar's head of research San Lie over hoe beleggingsfondsen en ETFs werken en hoe ze verantwoord te beoordelen en vergelijken.

ETF-bibliotheek
Alle artikelen over beleggen in ETFs op morningstar.nl bij elkaar. Van de basis tot meer geavanceerde beleggingsstrategieën tot opinie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten