“Afwaardering VS onvermijdelijk ondanks akkoord”

De VS zullen hun AAA-rating verliezen ook al is er een akkoord bereikt over het schuldenplafond. Dat meent Morningstar-econoom Francisco Torralba.

Maarten van der Pas 01 augustus, 2011 | 10:07
Facebook Twitter LinkedIn

Opluchting vanochtend op de financiële markten, nadat onderhandelaars van het Witte Huis, Democraten en Republikeinen in het weekend op de valreep een akkoord bereikten over verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond en daaraan gekoppelde bezuinigingen. De Nikkei-index sloot maandag 1,3 procent hoger op 9965,01 punten. De AEX-index noteerde ruim een halfuur na opening 1,3 procent hoger op 333,39 punten.

Het akkoord komt neer op een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid met 2,2 biljoen dollar (1,5 biljoen euro). Dat gaat in twee stappen. Het plafond ligt nu nog op 14,3 biljoen dollar. Tegenover de verhoging staan bezuinigingen ter grootte van 2 biljoen dollar (1,4 biljoen euro) in tien jaar tijd. Over de precieze reikwijdte van de bezuinigingen moet een commissie met vertegenwoordigers van zowel Democraten als Republikeinen uiterlijk 23 november overeenstemming hebben bereikt.

Morningstar is echter sceptisch. Econoom Francisco Torralba meent dat de VS hun triple A rating hoe dan ook verliezen. Vrijdag zei hij, toen er nog geen zicht op een akkoord was, dat er tot de deadline van 2 augustus weliswaar tijd is om een default te voorkomen, maar dat er onvoldoende tijd is om tot een plan te komen dat een afwaardering uitsluit.
Bij een verhoging van schuldenplafond zal er toch een afwaardering volgen, aldus Torralba. Hij verwijst daarbij naar de nadruk die kredietbeoordelaar S&P legt op de vooruitzichten op de lange termijn.

Weinig impact
Een afwaardering van de VS heeft volgens Torralba echter geen dramatische gevolgen. Er is namelijk geen substituut voor Amerikaanse staatsobligaties als het om liquiditeit en kredietwaardigheid gaat. Er is geen vermogensklasse die deze karakteristieken van de treasuries combineert, aldus de econoom.

Bekijk ook de video waarin Torralba zijn visie geeft over gevolgen van het overschrijden van het Amerikaanse schuldenplafond en aan verlaging van de kredietwaardigheid (Engelstalig).


UPDATE
Kredietbeoordelaars hebben nog de nodige vragen te beantwoorden bij het akkoord over vehoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Vinden Standard & Poor's, Moody's en Fitch dat de plannen ver genoeg gaan om ook de uitdagingen van de Amerikaanse overheid op lange termijn te tackelen? Lees wat de belangrijke kwesties zijn (Engelstalig).

Vind en selecteer beleggingsfondsen in Amerikaanse staatsobligaties met de Fondsscreener.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings