Haat-liefde verhouding met ETFs

Het mag dan wel ETF Week zijn bij Morningstar, ik heb er een haat-liefde verhouding mee.

San Lie, 08 maart, 2012 | 12:43
Facebook Twitter LinkedIn

De liefde komt voort uit een aantal zaken als de (over het algemeen) lage kosten, simpelheid, transparantie en het feit dat de opkomst van ETFs ertoe heeft geleid dat actieve managers ook echt actiever zijn geworden en er niet meer mee wegkomen om simpelweg een index te ‘huggen’ tegen soms absurd hoge kosten.

De keerzijde van het beleggen in ETFs zit hem mijns inziens in het feit dat je in een (hopelijk zorgvuldig uitgekozen) index stapt en je vervolgens puur afhankelijk bent van de marktontwikkeling, zonder dat er door een fondsbeheerder zorgvuldig afgewogen keuzes worden gemaakt ten aanzien van de posities in het instrument.

Ik weet ook niet in hoeverre het ook nog echt met beleggen te maken heeft: koop je een aandeel omdat je in een bedrijf gelooft en er dus aandeelhouder van wilt worden, of koop je puur blootstelling aan een bepaalde markt? Maar goed, dit is misschien meer een academische discussie.

Waarom is het van belang als fondsbelegger ook naar ETFs te kijken? De belangrijkste reden is misschien wel gelegen in het feit dat een ETF – net als een actief beheerd beleggingsfonds – een breed gespreid mandje aan individuele beleggingstitels binnen handbereik brengt. In dat opzicht (zonder uiteraard de diverse verschillen uit het oog te verliezen) lijken actief beheerde fondsen en ETFs redelijk uitwisselbaar. Een wellicht even belangrijke, en misschien wel belangrijker reden, is dat veel ETFs het performance-technisch beter doen dan een deel van de actief beheerde fondsen. Het feit dat in veel landen een ETF-provider als iShares een aantal keer genomineerd is voor een Morningstar Award bevestigt dit beeld.

Ik moet u eerlijk bekennen dat ik voor mijn eigen portefeuille nog nooit een ETF heb gekocht. Maar nu ik dit stukje aan het schrijven ben, denk ik: misschien moet ik dat toch gewoon maar een keer doen. Al is het maar om er wat meer feeling mee te krijgen.


Bekijk alle artikelen over beleggen in ETFs die Morningstar brengt in de ETF Week.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten