Belang America Movil in KPN is interessante deal

America Movil heeft een geschiedenis van het verbeteren van de prestaties van ondernemingen die het overneemt.

Maarten van der Pas 09 mei, 2012 | 9:40
Facebook Twitter LinkedIn

“Het belang van 28 procent dat America Movil in KPN wil nemen tegen een prijs van 8 euro per aandeel is een interessante deal. Dat zegt Morningstar-analist Allan Nichols. Volgens hem heeft de Mexicaanse telecommaatschappij heeft zijn Latijns-Amerikaanse activiteiten geconsolideerd en heeft het in Zuid-Amerika bijna geen groeimogelijkheden meer. Desalniettemin genereert het een aanzienlijke vrije kasstroom. “America Movil heeft een solide geschiedenis van het kopen van activa als de koers onder druk staat en het verbeteren van de prestaties van de ondernemingen die het overneemt. Het aandeel KPN is momenteel goedkoop door de slechte cijfers van de onderneming.”

America Movil heeft al een belang van 4,8 procent in KPN en wil dat nu uitbreiden tot 28 procent. Het bod van 8 euro per aandeel heeft een premie van 28 procent op de slotkoers van KPN op maandag. Het ligt fors beneden de fair value van 11 euro per aandeel die Nichols voor KPN heeft berekend (de waarde van de onderneming gebaseerd op de toekomstige, geschatte kasstroom).

“Het is nu nog te vroeg om te zeggen of America Movil op koopjesjacht is en voordeling een belang vergroot of dat het de voorbode is van een volledige voet op Europese bodem”, aldus Nichols. “De investering in KPN is in elk geval een betere besteding van het kasgeld dan het terugkopen van eigen aandelen die reëel gewaardeerd zijn. America Movil moet zich realiseren dat de Europese telecommarkt veel competitiever is dan de Zuid-Amerikaanse en dat de toezichthouders veel strenger zijn. Vooralsnog handhaven we onze fair value voor beide ondernemingen.”

KPN en America Movil          
  Koers Fair value Koers/ Fair value Economic Morningstar
      fair value uncertainty moat Rating
KPN EUR 7.52 EUR 11.00 0.68 Medium Narrow *****
America Movil USD 25.76 USD 28.00 0.91 High Narrow ***
(bron: Morningstar per 9/5/2012)        

Het aandeel KPN is in ogen van Morningstar momenteel aantrekkelijker dan dat van America Movil. De afstand tussen de koers en de fair value is groter (een kleine koers/fair value ratio), wat betekent dat het aandeel ondergewaardeerd is. De waardering is vijf sterren wat op een maximale onderwaardering duidt.

Lees ook de analyse van het aandeel KPN >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings