Synthetische ETFs zijn transparanter geworden

Aanbieders van synthetische ETFs zijn opener tegen beleggers over het tegenpartijrisico dat ze lopen. Toch ontbreekt het nog aan een algemene standaard voor deze informatievoorziening.

Maarten van der Pas 15 mei, 2012 | 18:08
Facebook Twitter LinkedIn
Aanbieders van synthetische ETFs zijn transparanter geworden als het gaat om tegenpartij risico en de manier waarop dat wordt gemitigeerd. Tot die conclusie komt Morningstar in zijn studie Synthetic ETFs Under the Microscope. Ook hebben de maatregelen die fondsen nemen om het tegenpartijrisico te verkleinen zich positief ontwikkeld in  de afgelopen twaalf maanden.

Hoewel Morningstar vindt, dat de ETF-sector tot zover met zelf-regulering goed werk heeft geleverd zijn er ook nog een aantal kwesties die moeten verbeteren. Zoals de frequentie en de kwaliteit van het informeren van beleggers over de samenstelling van het onderpand. Details van het onderpand moeten publiekelijk beschikbaar zij

n en dagelijks geactualiseerd worden.
Ook verwacht Morningstar dat aanbieders van ETFs regelmatig en volledig openheid geven over de tegenparijen voor de swaps, zoals hun kredietwaardigheid, en de hoe groot de blootstelling aan een tegenpartij is op een fund by fund basis. Dit is nu niet altijd het geval.
Ook zijn aanbieders van synthetische ETFs niet altijd duidelijk over of ze het funded swap model of un-funded swap model gebruiken en over de swap kosten die zijn ingesloten in hun fondsen. Dit is een terrein dat voor verbetering vatbaar blijft.

Morningstar pleit voor een algemene standaard voor de sector om synthetische ETFs te benoemen, informatie te geven over de activa en onderpanden van het fonds, tegenpartijen en ingesloten kosten.

Lees meer over de achtergrond bij het onderzoek naar synthetische ETFs en welke risico's ze bevatten. 

Morningstar's 
ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs. Ook artikelen die gaan over synthetische ETFs zoals het verschil tussen fysieke en synthetische replicatie, het funded en un-funded swap model en swap replicatie in de schijnwerper.

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten