Hoe Facebook uw ETFs zal binnensluipen

Binnenkort zal Facebook worden toegevoegd aan een aantal ETFs. Bij andere fondsen zal het echter nog weken -of maanden- duren voordat dit internetbedrijf wordt opgenomen.

Robert Goldsborough, ETF Analyst 21 mei, 2012 | 14:20
Facebook Twitter LinkedIn

De beursgang van Facebook is de meest opvallende in een hele lange tijd en zeker een van de grootste IPOs ooit in de Amerikaanse geschiedenis. De onwijs populaire sociale-mediareus is vanaf vrijdag 18 mei een beursgenoteerd bedrijf, met een marktkapitalisatie van 100 miljard dollar.

Morningstar-analist Rick Summer analyseerde voorafgaand aan de IPO het bedrijfsmodel van Facebook en kwam tot de conclusie dat de "sociale kaart" van het bedrijf betekent dat het een 'wide moat' heeft, waarmee Morningstar aanzienlijke concurrentievoordelen aanduidt. Tegelijkertijd uitte Summer zijn bezorgdheid over het permanente gebrek aan transparantie over het rendement dat een adverteerder maakt op reclame op de site. Hij onderstreepte ook het feit dat de waardering van het bedrijf tegen de voorgestelde uitgiftekoers met rond 59 maal de geschatte winst van 2012 vrij fors is.

Beleggers die Facebook als ondergewaardeerd beschouwen en erin willen beleggen, maar ook willen profiteren van de bescherming van diversificatie, kunnen een ETF overwegen. Op welke manier kan een ETF het beste blootstelling verkrijgen aan Facebook?

Wat voor bedrijf is Facebook?
Allereerst iets over de classificatie van de onderneming. Beleggers moeten rekening houden met veel onduidelijkheid als het erop aan komt op internet gerichte bedrijven te classificeren. Internetbedrijven kunnen grofweg worden onderscheiden in bedrijven die handel drijven via internet (zoals Amazon.comeBay en Priceline) en internetdienstverleners als Google, Juniper Networks en Yahoo. Maar sommige marktvorsers brengen bepaalde internetbedrijven onder in de sectoren consumentendiensten of cyclische consumptiegoederen en anderen in gespecialiseerde detailhandel Zelden worden alle internetbedrijven samen beschouwt als één enkele "internetsector".

Een aantal nichefondsen zoals het ETF First Trust Dow Jones Internet Index, richt zich uitsluitend op internetbedrijven, maar de meeste doen dat niet. Morningstar verwacht dat de beleggingswereld Facebook op één hoop zal vegen met internetdienstverleners als Google en Yahoo.

Een relatief kleine float betekent kleine posities in sommige ETFs
Wij hebben een aantal ETFs en ETNs die volgens ons het meest relevant zijn voor beleggers die in Facebook willen stappen eens nader bekeken. We hebben met name de prospectussen bestudeerd om uit te vinden welke positie Facebook in deze fondsen zou krijgen en hoe snel Facebook als positie erin zou verschijnen. Dit laatste omdat de meeste ETFs een "aanpassingsperiode" hanteren voor bedrijven die net een beursgang achter de rug hebben. Dit betekent dat Facebook niet noodzakelijk vanaf de eerste handelsdag deel gaat uitmaken van alle onderstaande ETFs.

Belangrijker nog, ondanks een impliciete marktkapitalisatie van rond 100 miljard dollar zal Facebook waarschijnlijk in de meeste ETFs (en beleggingsfondsen) een veel kleinere positie innemen dan men zou kunnen verwachten. Waarom? De reden is dat veel indexaanbieders de wegingen van de bedrijven in hun indices (die ETFs en beleggingsfondsen vaak proberen te repliceren) baseren op de totale waarde van aandelen die beleggers kunnen kopen op de open markt.

De theorie achter deze correctie, die float-adjusted marktkapitalisatieweging heet, is eenvoudig: hierdoor wordt een betere weerspiegeling van de feitelijke markt verkregen. De float-adjusted marktkapitalisatie van Facebook zal naar verwachting ergens tussen de 10 en 14 miljard dollar liggen. Hierdoor komt de bedrijfsomvang vanuit het perspectief van een voor float-adjusted marktkapitalisatie gewogen index uit binnen de bandbreedte van mid-capbedrijven. Niettemin wordt verwacht dat Facebook op termijn een redelijk deel van de activa zal gaan uitmaken in een brede variëteit aan exchange-traded producten.

Gewone beleggers vinden de winsten van de eerste handelsdag waarschijnlijk het meest aantrekkelijke element van een beursgang. Het is belangrijk er aan te denken dat ETF- en ETN-beleggers geen kans maken op deze winst. In alle gevallen moet er een bepaald volume zijn verhandeld voordat nieuw uitgegeven effecten worden toegevoegd.


In het tweede deel van dit artikel volgt een overzicht van een aantal van de ETFs en ETNs die naar verwachting posities van betekenis in Facebook zullen aanhouden en vanaf wanneer dit het geval zal zijn. Dit vervolgartikel wordt dinsdagmiddag gepubliceerd.

Lees Facebook Friday voor alle artikelen van Morningstar over Facebook.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn
© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings