Populairste beleggingsfondsen in mei

De maandelijkse duik in het gedrag van bezoekers op morningstar.nl. Grondstoffen zijn uit de gratie en dividend is king.  Beleggers zoeken rendement in opkomende markten.

Maarten van der Pas 04 juni, 2012 | 11:18
Facebook Twitter LinkedIn

In mei kregen de volgende beleggingsfondsen op morningstar.nl het meeste bezoek:

1. DWS Top Dividende
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
Analyse DWS Top Dividende >


2. Kempen Global High Dividend
(rating: Silver/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
Analyse Kempen Global High Dividend >


3. BNP Paribas Obam
(rating: Neutral/* categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd)
Analyse BNP Paribas Obam >


4. Carmignac Patrimoine A
(rating: Gold/***** categorie: mixfondsen EUR neutraal)
Analyse Carmignac Patrimoine A >


5. Skagen Kon-Tiki
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)
Analyse Skagen Kon-Tiki >


6. Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
(rating: Silver/**** categorie: aandelen Nederland)
Analyse Delta Lloyd Deelnemingen Fonds


7. Robeco Emerging Markets Equity D EUR Acc
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)
Analyse Robeco Emerging Markets Equity D EUR Acc >


8. Aberdeen Global Emerging Markets Fund
(rating: Gold/***** categorie: Aandelen emerging markets)
Analyse Aberdeen Global Emerging Markets Fund >


9. Robeco High Yield Bonds Class BH
(rating: Bronze/**** categorie: obligaties wereldwijd high yield eur hedged) 
Analyse Robeco High Yield Bonds Class BH  >


10. BlackRock Global Funds World Mining A2 EUR
(rating: Gold/*** categorie: aandelen sector grondstoffen)
Analyse BlackRock Global Funds World Mining A2 EUR >


Dividend
Bovenstaande top tien laat duidelijk de huidige beleggingstrends zien. Beleggers kiezen voor zekerheid en investeren in dividend. Twee dividendfondsen voeren dan ook de lijst aan. DWS Top Dividende maakt een sprong naar boven en gaat van de achtste naar de eerste plek. Een andere reden voor de sterke opkomst van dit fonds kan zijn, dat het recent ook een sprong maakte in de Morningstar Analyst Rating en promoveerde van 'Bronze' naar 'Silver'.

Kempen Global High Dividend is een stabiele factor in de top en handhaaft zijn tweede positie. De waardering van vijf sterren en 'Silver' zegt voldoende.


BNP Paribas Obam verliest zijn eerste positie en zakt terug naar de derde plaats. Over de hoge notering van dit fonds dat veel van zijn glans heeft verloren en tegenwoordig de waardering 'Neutral' en één ster noteert, heb ik al vaker mijn verbazing uitgesproken. Het is van oudsher een populair fonds onder Nederlandse beleggers wat een verklaring kan zijn voor het feit dat het fondsrapport veel wordt geraadpleegd. Daarnaast is voor de categorie waarin Obam belegt, wereldwijde large cap waarde- en groeiaandelen, vanuit het oogpunt van spreiding en zoektocht naar rendement wel wat te zeggen.

Mixfonds
Carmignac Patrimoine A maakte vorige maand zijn rentree en is voorlopig een blijver. Dit mixfonds met een neutrale beleggingsstijl biedt beleggers ook zekerheid. Met vijf sterren en de rating 'Gold' heeft dit fonds een uitstekend track record.

Opkomende markten
Opkomende markten is een andere duidelijke beleggingstrend. Het is niet vreemd dat beleggers met de economische malaise in de eurozone en de lang niet overtuigende Amerikaanse economie hun rendement in de nieuwe economieën zoeken. De topfondsen Skagen Kon-Tiki, Robeco Emerging Markets Equity D EUR Acc en Aberdeen Global Emerging Markets Fund blijven goed vertegenwoordigd in de top tien.

Hoogrentende obligaties
Robeco High Yield Bonds Class BH is nog een illustratie van de drang naar zekerheid in combinatie met de zoektocht naar rendement in andere vermogensklassen dan aandelen. Gegevens van Morningstar over de in- en uitstroom bij beleggingsfondsen laten zien dat beleggers in april en mei hun geld naar obligatiefondsen dirigeerden (ten koste van aandelenfondsen). Ze maken daarbij duidelijk onderscheid tussen staatsobligaties uit het met schulden overladen westen en opkomende markten waar cash in overvloed is en obligaties van winstgevende ondernemingen (high yield bonds).

Rendementen op bedrijfsschuld en schuld van opkomende markten zijn gedaald als gevolg van de vraag door beleggers, maar ze bieden beleggers nog steeds veel meer inkomsten dan een spaarrekening bij een bank. Ze worden door beleggers als minder risicovol gezien dan aandelen en ze zijn aantrekkelijk vergeleken met Europese staatsobligaties. Ik ben benieuwd of er volgende maand een staatsobligatiefonds in dit lijstje opduikt dat -voornamelijk- belegt buiten Europa.

Grondstoffen
De mijnbouwfondsen van BlackRock zetten in april hun daling al in die heeft zich in mei verder voortgezet. Analyse BlackRock Global Funds World Mining A2 EUR staat nog op tien en BlackRock Global Funds World Gold A2 EUR is verdwenen. Maandenlang waren deze fondsen een vaste waarde in de top tien. Met de onzekere economische groei zijn grondstoffen even uit de gratie. De goudprijs zat in de eerste helft van mei in een neerwaartse trend en beleggers meden het edelmetaal als veilige haven.

Nederland
Het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds is een ander fonds dat een abonnement op de top tien lijkt te hebben. Er is voor beleggers geen reden om specifiek in Nederlandse ondernemingen te beleggen, maar onderzoek leert dat beleggers het in onzekere tijden dichter bij huis zoeken -Nederlandse ondernemingen kennen ze immers het beste. Naast de goede rating voor het Deelnemingen Fonds kan het ook zijn, dat beleggers de specifieke aanpak van dit fonds waarderen waarbij een belang van minimaal vijf procent in de onderneming wordt genomen. Daardoor hebben fondsmanagers Alex Otto, Jack Stronk, Geert-Jan Hoppers en Ellen Eijking intensief contact met het bestuur van de onderneming.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten