Week van de jubilea

Helaas hebben wij in de Benelux nog geen fonds ontdekt dat volgens ons een 'Gold' rating verdient.

San Lie 07 juni, 2012 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Waar in het Verenigd  Koninkrijk de Queen deze week haar zestigjarig jubileum viert, vieren mijn collega-analist Jeffrey Schumacher en ik deze week ons eerste jaar bij Morningstar. Samen met de ervaren analist Han de Vries en de eerder dit jaar vertrokken Sander Kleine (voor wie we vanaf de zomer een nieuwe analist hebben aangetrokken), hebben we het afgelopen jaar tientallen fondsbeheerders gesproken en hun fondsen beoordeeld.

 

Over een aantal fondsen zijn we (uitgesproken) negatief. In sommige gevallen vinden we het team aan de kleine kant. In andere gevallen vinden we het beleggingsproces onvoldoende doordacht, danwel niet goed gestructureerd. In sommige gevallen zijn we heel voorzichtig ten aanzien van het fondshuis. Soms vinden we de kosten simpelweg te hoog. En in sommige gevallen is het een combinatie van. Dit soort fondsen geven wij als analisten de beoordeling 'Negative'.

Er zijn gelukkig aan de andere kant van het spectrum ook fondsen waar we positief over zijn. Dit zijn fondsen waar (veelal) een ervaren fondsbeheerder op zit, met een goede ondersteuning door analisten. Die een doordacht proces heeft opgezet, waarmee de juiste beleggingsinstrumenten worden geselecteerd. Die werkt voor een fondshuis waar de belegger centraal staat en waar de kosten redelijk zijn. Dit zijn de fondsen waar we van houden en waar we – afhankelijk van onze overtuiging – het predikaat 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' op plakken.


Gold

Fondsen waarvan wij het meeste verwachten ten opzichte van andere fondsen in de Morningstar categorie en/of relevante benchmark - over een hele marktcyclus gemeten – geven wij dus een 'Gold' rating.

Een voorbeeld daarvan is Aberdeen Global Emerging Markets Equity Fund. Dit is een fonds waar wij als analisten veel vertrouwen in hebben. Het Aziatische deel van het fonds wordt beheerd vanuit Singapore en de overige opkomende markten vanuit London. Het uitgebreide team aan beheerders en analisten wordt geleid door de ervaren Devan Kaloo, die eerder werkte voor Martin Currie Investment Management en via de overname van Murray Johnstone in juli 2000 bij Aberdeen terecht kwam.

 

Sinds de opzet van het fonds in 2001 heeft men een gedegen beleggingsproces opgezet dat consequent wordt uitgevoerd. De beheerders hebben een langetermijnfocus en zoeken naar kwalitatief goede bedrijven met een sterk management dat de kwaliteiten heeft om de onderneming te laten groeien. De bedrijven dienen een sterke concurrentiepositie te hebben en een gezonde balans. Daarnaast stellen de beheerders hoge eisen aan de corporate governance. Mede door de langetermijnfocus is de omloopsnelheid in de portefeuille lager dan het gemiddelde fonds in de categorie.

 

De beheerders beleggen met overtuiging en laten zich weinig gelegen aan de benchmark. Dit laatste – in combinatie met de focus op kwaliteit - kan ertoe leiden dat in sommige meer momentum-gedreven markten het fonds achterblijft. Op de lange termijn laat het fonds echter zien dat het de meeste andere fondsen in de categorie wat betreft rendement ver achter zich laat. Zo behaalde het fonds over de afgelopen vijf jaar een rendement van gemiddeld 7.9 procent per jaar versus het categoriegemiddelde van -0.5 procent tegen een gelijk risico.

 

De kosten liggen weliswaar aan de hoge kant, maar het bovengemiddelde rendement maakt dit meer dan goed. Al met al, een fonds dat duidelijk een van onze favorieten is binnen de Morningstar-categorie 'Aandelen Emerging Markets', vandaar de waardering 'Gold'.

 

(Nog) geen Benelux 'Gold' fonds

Nu wordt bovenstaand beleggingfonds overigens gecovered door onze collega-analisten in London. Helaas hebben wij in de Benelux nog geen fonds ontdekt dat volgens ons een 'Gold' rating verdient. Maar goed, wellicht dat dat ons nog wel gaat lukken in de komende 59 jaar.


Meer weten over de kwalificaties 'Gold, 'Silver', 'Bronze', 'Neutral' en Negative', lees dan het artikel Morningstar verbetert Analyst Rating.

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten