Het samenstellen en beheren van een dividendportefeuille

Morningstar's dividendgoeroe Josh Peters vertelt hoe een dividendportefeuille  op te bouwen en deze te onderhouden.

Maarten van der Pas 14 augustus, 2012 | 7:09
Facebook Twitter LinkedIn

In het voorafgaande deel legt Morningstar’s Director of Equity-Income Strategy Josh Peters uit wat voor beleggers belangrijke factoren zijn als ze zich willen richten op dividendaandelen. Hieronder gaat hij verder en komt het samenstellen en beheer van een dividendportefeuille aan de orde.

6 Regels
Samenstelling en beheer van een dividendportefeuille begint bij het bepalen van doelstellingen voor rendement en groei, het vinden van aandelen die aan uw doelstellingen voldoen, het volgen van uw portefeuille en het aanpassen en verbeteren ervan naargelang de omstandigheden. Peters zegt hierover: “Een hoger dividendrendement betekent meestal minder groei, maar ik doe het niet voor minder dan de inflatie.”

Screening voor dividendbeleggingen is vooral een eliminatieproces volgens Peters. Hij geeft 6 belangrijke regels die niet werken voor een dividendstrategie:

  • Aandelen die helemaal geen dividend uitkeren
  • Aandelen met een dividend van minder dan 3 procent
  • Bedrijven zonder identificeerbare concurrentievoordelen
  • Bedrijven met hoge schulden
  • Bedrijven met sterk schommelende winsten
  • Bedrijven met negatieve corporate governance


De basisparameter voor dividendscreening is dat het moet gaan om ondernemingen met een marktkapitalisatie van USD 500 miljoen of meer (EUR 370 miljoen of meer). “Omvang heeft een zekere correlatie met financiële slagkracht en concurrentiekracht”, zegt Peters. De Morningstar-beoordeling van de ‘moat’ ofwel de concurrentievoorsprong moet “Narrow” of “Wide” zijn en het oordeel over de onzekerheid van de schatting van de reële waarde van het aandeel of de fair value moet “Low” of “Medium” zijn.

Peters licht dit toe: “Duurzame concurrentievoordelen op lange termijn ondersteunen zowel de zekerheid als de groei van het dividend. En hoewel de onzekerheidswaardering van Morningstar niet specifiek zijn gekoppeld aan dividendrisico’s, hebben ramingen van de reële waarde met een ‘hoge’ of ‘zeer hoge’ onzekerheid een sterke signaalfunctie. Het huidige dividendrendement moet over het algemeen 3,0 procent of hoger zijn.

“Het maximaliseren van de huidige dividendinkomsten is een prima strategie, maar er zitten wel beperkingen aan vast”, waarschuwt de dividendstrateeg. “Je moet passende maatstaven voor dividendzekerheid vinden, eisen dat de dividendgroei ten minste gelijk is aan de inflatie en zorgen voor voldoende diversificatie over bedrijven en sectoren heen.”

Over diversificatie: leg niet alle eieren in één mand. De richtlijn van Peters is om 12 tot 20 afzonderlijke aandelen in bezit te hebben en een blootstelling aan ten minste 4 tot 5 afzonderlijke sectoren. Zorg er bovendien voor dat de portefeuille niet zorgt voor slapeloze nachten. Dit komt neer op een risico- en volatiliteitsniveau dat een belegger aanvaardbaar vindt, zelfs tijdens perioden van turbulente in de economie en op de markt.

Op welk moment zou een dividendbelegger aandelen moeten kopen of verkopen? Men moet verkopen als het dividend wankel lijkt en het risico nog niet helemaal in de aandelenkoers verwerkt zit, als de dividendgroei herhaaldelijk achterblijft op de verwachtingen of als de aandelenkoers zo sterk stijgt dat er vanaf dat punt geen goed totaalrendement meer kan worden verwacht.

Een aankoopkans doet zich voor als een nieuw aandeel meer rendement biedt dan een bestaande positie met dezelfde dividendgroei, meer dividendgroei bij hetzelfde rendement of een betere fundamentele kwaliteit met vergelijkbare vooruitzichten wat totaalrendement betreft.

Zekerheid
Gezien de huidige volatiliteit op de aandelenmarkten gaan beleggers op zoek naar zekerheid. Dividend is één van de weinige aantrekkelijke terreinen waarop het nog mogelijk is om goede contante inkomsten te realiseren. “Dividendbeleggen is geen modeverschijnsel en heeft niets te maken met oude of gepensioneerde beleggers”, zegt Peters tot slot. “Het is essentieel om een visie op lange termijn te hebben en de nadruk te leggen op dividendzekerheid, dividendgroei en totaalrendement. En dan moeten de bedrijven maar aan de slag om voor uw rendement te zorgen.”


Leer alle aspecten van dividendbeleggen. Hoe dividendaandelen te vinden en een portefeuille samen te stellen. Hoe de dividendvalkuil te vermijden. En zie wat typische dividendaandelen en aantrekkelijke dividendbeleggingsfondsen zijn. Bekijk het 'Dossier dividend'.


(Dit is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen onder de titel Op wereldwijde dividendtour.)

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings