Smullen geblazen

"Staatsobligaties uit opkomende landen zijn veiliger dan Amerikaanse treasuries." Op de Morningstar Investment Conference 2012 geven de beste fondsmanagers hun prikkelende visie.

San Lie 21 juni, 2012 | 9:42
Facebook Twitter LinkedIn

Ooit gedacht dat obligaties uitgegeven door overheden van opkomende landen veiliger zijn dan Amerikaanse treasuries? Michael Hasenstab, beheerder van een van de grootste en meest succesvolle obligatiefondsen ter wereld Templeton Global Bond Fund, vindt van wel.

 

Hasenstab gaf zijn prikkelende visie in de key note speech waarmee hij de -alweer- de 24ste Morningstar Investment Conference in Chicago opende. Een event dat in 1988 begon met 70 deelnemers, maar waar inmiddels circa 2000 onafhankelijke beleggingsadviseurs in 2,5 dag zich laten bijpraten over de trends in de sector. Maar ze komen vooral luisteren naar geweldige fondsmanagers die over de jaren heen hebben laten zien het beste met beleggers voor te hebben en ook daadwerkelijk hun waarde hebben bewezen.

 

Vanuit Nederland zijn mijn collega Jeffrey Schumacher en ik van de partij en we zijn echt onder de indruk van hetgeen op de conferentie wordt aangeboden. Naast Michael Hasenstab spraken onder andere Susan Byrne van Westwood en Will Danoff van Fidelity. Ook de komende dagen staat nog een aantal grootheden op de agenda, waaronder Jeremy Grantham van GMO. Jeffrey en ik kunnen onze vingers erbij aflikken. Kijkt u zelf naar het hele programma.

 

Ook op deze conferentie wordt de onafhankelijkheid, een van Morningstar’s belangrijkste pijlers, hoog gehouden. Of wat ze hier noemen ‘no pay for play’. De Research-afdeling bepaalt de onderwerpen en nodigt de sprekers uit, onafhankelijk van de vraag of ze de conferentie wel of niet sponsoren. Illustratief is in dit opzicht het Amerikaanse fondshuis Oppenheimer, dat zich als Silver-sponsor aan de conferentie heeft verbonden, maar -voor zover ik kan overzien- niet op het programma staat. En in het openingsartikel van het Amerikaanse hoofd fund research in de conferentie-krant, wordt zelaf gezegd dat Oppenheimer als fondshuis werk aan de winkel heeft. Drie van hun obligatiefondsen, een grondstof- en een aandelenfondsen hebben van zijn analisten een 'Negative' rating gekregen.

 

Terug terug naar Michael Hasenstab. Kijk en oordeel zelf of u zijn Templeton Global Bond Fund interessant vindt.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten