1.7 Portefeuillebeheer - Een eenvoudige beleggingsportefeuille samenstellen

De eenvoudigste dingen in het leven kunnen veel plezier bezorgen. Een eenvoudige beleggingsportefeuille kan veel rendement opleveren.

Morningstar 02 augustus, 2012 | 7:43 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingen kiezen hoeft niet zo moeilijk te zijn. Met het schatten van de kosten  van uw beleggingsdoel, het bepalen van uw risicobereidheid, het opzetten van een noodfonds, uw vermogen spreiden over diverse activaklassen en de kern van uw beleggingsportefeuille opzetten heeft u al het moeilijkste deel achter de rug.


U moet nu enkele kernbeleggingen selecteren die u brengen waar u naar toe wilt. Hier volgt een eenvoudige manier om dat te doen.


Beleggingsfondsen: de simpele keus

Door paragraaf 1.5 Uw activaspreiding bepalen weet u al dat uw vermogen gespreid moet zijn over de drie basis activaklassen: aandelen, obligaties en contant. U weet ook al dat uw portefeuille –enkele- small-cap aandelen of buitenlandse aandelen heeft. Wat u nu nog moet doen is daadwerkelijk beleggingen kiezen. Beleggers die eenvoud en gemak zoeken moeten direct naar beleggingsfondsen gaan.


Waarom? Beleggingsfondsen vereisen in het algemeen minder aandacht van beleggers dan individuele effecten (de fondsmanager doet het werk). Verder zijn fondsen zeer gespreid – één fonds kan honderden effecten bezitten. Hierdoor zijn ze minder volatiel dan individuele effecten.

Verder: beleggers die voor eenvoud gaan hoeven alleen in termen van kernbeleggingen te denken. Zoals we in paragraaf 1.6 Kern- en niet-kernbeleggingen uitlegden heeft u alleen kernbeleggingen nodig. De rest is vaak tierlantijntjes.


Voor uw blootstelling aan Nederlandse aandelen kan een goedkoop indexfonds een goede keus zijn. Om tegelijk op twee paarden te wedden –uw blootstelling aan large-cap en small-cap aandelen- kunt u een fonds kiezen dat in alle aan de Amsterdamse beurs genoteerde aandelen belegt. Dergelijke indextrackers of ETFs vindt u met Morningstar’s Fonds Screener. Selecter in het veld ‘Fondsuniversum’ de categorie ‘NYSE Euronext-Amsterdam’ en in het veld ‘Morningstar categorie’ de categorie ‘Aandelen Nederland’. U krijgt dan deze ETFs die Nederlandse aandelen tracken.

Wilt u actief beheerde fondsen in Nederlands aandelen, selecteer dan bij de Fonds Screener in het veld ‘Fondsuniversum’ de categorie ‘Alle fondsen, alle valuta’ en in het veld ‘Morningstar categorie’ de categorie ‘Aandelen Nederland’. U krijgt dan deze beleggingsfondsen in Nederlandse aandelen.


Voor obligaties gebruikt u dezelfde zoekformule bij de Fonds Screener. Vul voor ETFs in het veld ‘Fondsuniversum’ de waarde ‘NYSe Euronext-Amsterdam’ of ‘All Euronext’ in (u kijgt dan ETFs die aan de Amsterdamse beurs zijn genoteerd of aan andere beurzen van Euronext. Deze beurzen “dicht bij huis” zijn vaak voordeliger om ETFs te beleggen door lagere transactiekosten). Vervolgens kiest u één van de diverse obligatiecategorieën (staatsobligaties en bedrijfsobligaties in diverse valuta’s).


Voor actieve beleggingsfondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn vult u in het veld ‘Fondsuniversum’ de waarde ‘Alle fondsen, alle valuta’ in. Vervolgens kiest u één van de diverse obligatiecategorieën (staatsobligaties, bedrijfsobligaties, diverse valuta’s, kortlopend, langlopend, high yield).


Voor fondsen in buitenlandse aandelen selecteert u in de Fonds Screener de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’.


Portefeuillecheck

U heeft uw portefeuille met kernbeleggingen samengesteld en om de kern wellicht nog enkele satellietbeleggingen opgenomen. Maar hoe weet u nu zeker dat u voldoende heeft gediversifieerd en uw portefeuille geen overlap vertoont? 

Morningstar’s Instant X-Ray geeft antwoord op deze vragen. Voer uw beleggingen in in deze tool die u vervolgens inzicht geeft in de activamix van uw portefeuille, de onderverdeling volgens de Morningstar Style Box, de sectorwegingen, uw blootstelling aan landen en nog veel meer.Ga verder met paragraaf 1.8 Beleggingsbeleid bepalen.


Ga naar de inhoudsopgave van deze cursus.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten