Beleggers kiezen voor goedkopere, passieve fondsen in onzekere tijden

Europese kapitaalstromen worden in het tweede kwartaal gedreven door angst, zo blijkt uit de nieuwste Morningstar data. 

Laurent Deckers 31 juli, 2012 | 11:03
Facebook Twitter LinkedIn

De kapitaalstromen naar Europese fondsen geven wederom weer dat de crisis in de eurozone voortduurt en de daarmee gepaard gaande onrust op de Europese markt aanhoudt. De door liquiditeit gedreven marktrally van het eerste kwartaal van 2012 deed het vertrouwen van beleggers toenemen, wat resulteerde in positieve stromen naar Europese beleggingsfondsen. De instabiliteit in Europa en het slechte nieuws uit de Verenigde Staten en China leidden er echter in het tweede kwartaal toe dat Europese beleggers bijna €3,5 miljard terugtrokken uit beleggingsfondsen. De stroom naar geldmarktfondsen was  met een instroom van €10 miljard positief in het tweede kwartaal en deze fondsen vingen daarmee de klap op voor de Europese sector. De maand juni was ook voor geldmarktfondsen de slechte maand sinds juni 2011, met een uitstroom van €19 miljard.

 

Belangrijkste bevindingen van het Morningstar onderzoeksrapport zijn:

 

• Passief beheerde fondsen trokkenbeleggers aan en zagen een instroom van € 859 miljoen in juni. Passief beheerde fondsen profiteerden waarschijnlijk van het afschaffen van de rebates aan adviseurs in het Verenigd Koninkrijk. Maar de gezonde instroom in passieve UBS fondsen en het sterke maand-record voor KLP AksjeGlobal Indeks tonen dat de trend waarbij beleggers kiezen voor passieve fondsen verder gaat dan het Verenigd Koninkrijk. Zo heeft iShares een instroom van bijna 3 miljard in het eerste half jaar. Het is een duidelijke trend dat beleggers zich steeds meer richten op het beheersen van kosten in onzekere tijden. Europese belegginsfondsen zagen daarentegen een netto uitstroom van bijna €9 miljard;

 

• In het eerste kwartaal wisten aandelenfondsen nog een instroom van €3 miljard te realiseren maar deze werden in het tweede kwartaal zwaar getroffen. Europese beleggers trokken in het tweede kwartaal meer €21 miljard terug uit deze vermogensklasse, waarvan alleen al €7,5 miljard in juni. Aandelenfondsen die belegden in Azië ex-Japan zagen een uitstroom van €2 miljard in het tweede kwartaal. In de eerste drie maanden van het jaar wisten deze fondsen nog  €1,2 miljard aan te trekken.

 

• De angst drijft beleggers massaal naar obligatiefondsen: zij zagen een instroom van bijna €9 miljard in juni en in het tweede kwartaal een instroom van meer dan €21 miljard. 

 

• De uitstromen uit de vastgoedfondsen werden met name door het SEB real estate fund veroorzaakt. SEB besloot het fonds te liquideren. Daar bovenop kwamen en problemen bij het Commerz Real fund die beide bedroegen aan de uitstroom bijna €1,3 miljard in juni.

 

• Europa's drie grootste beleggingsfondsen  kenden allen een instroom in juni: het PIMCO GIS Global Total Return fonds had een sterke tweede kwartaal met een instroom van €2 miljard waardoor de waarde van de activa boven de €20 miljard drempel uitkwam. Het grootste fonds van Europa, het Templeton Global Bond fonds, had ook weer een netto instroom in het tweede kwartaal en Carmignac profiteerde van interesse in asset allocatie en beleefde de sterkste instroom sinds januari 2011.

 

 

Lees ook:

Eurogeddon?

 

Beleggers mijden Europa


Obligatiefondsen zitten wereldwijd in de lift

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten