Eindelijk....Gold!

Het eerste Nederlandse beleggingsfonds met de hoogste waardering van Morningstar is een feit. Kempen Global High Dividend Fund heeft een gouden randje.

San Lie 22 november, 2012 | 13:40
Facebook Twitter LinkedIn

Het heeft even geduurd...maar nu is is zover. We hebben als fondsanalisten eindelijk een fonds gevonden dat in de Benelux beheerd wordt, waarvan we zó overtuigd zijn, dat we er onze Gold rating op durven te plakken.

U weet, wij analyseren als fondsanalisten beleggingsfondsen op basis van een aantal kwalitatieve criteria en geven er – aan de hand van onze overtuiging – een bepaalde rating aan, varierend van 'Negative' (fondsen waarvan we verwachten dat ze over een economische cyclus heen zullen achterblijven bij hun peers en/of benchmark) tot 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' (fondsen waarvan we verwachten dat ze hun peers en/of benchmark zullen verslaan). Het verschil tussen 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' is gelegen in de mate van overtuiging die een analist heeft op een bepaald fonds.

De pijlers op basis waarvan wij een fonds beoordelen zijn de zogenaamde 5 p’s: People, Process, Parent, Performance en Price. Niet lang geleden heb ik al deze pilaren uitgebreid beschreven en toegelicht.

Sinds Morningstar eind 2008-begin 2009 met kwalitatieve research in Europa en de Benelux begon hebben wij best veel goede fondsen in de Benelux gevonden die we een 'Bronze' of een 'Silver' rating hebben gegeven. Voor beleggers in de Benelux zijn er sowieso wel 'Gold'-rated fondsen beschikbaar, zij het dat die door buitenlandse fondshuizen worden beheerd.

Hoe dit komt? Geen idee! Wellicht zijn wij als Benelux-fondsanalisten wel heel behoudend? Het kan ook zijn dat de kleine thuismarkten alleen maar gemiddelde fondsbeheerders voortbrengt? Wie zal het zeggen?

Toch geven wij vandaag onze eerste waardering 'Gold' af, en wel aan twee fondsen waarvan we vinden dat het totaalplaatje klopt: een goed team, een helder gestructureerd proces, een betrokken fondshuis, benedengemiddelde tarieven en een tot dusverre bovengemiddeld rendement. Kortom, deze fondsen “have it all”!

Moet u ze nu meteen kopen? Niet persé. Dat hangt af van een aantal overwegingen. De eerste, belangrijkste overweging die u moet maken is of een dergelijk fonds in uw portefeuille past.
De tweede vraag heeft met timing te maken. Gaan deze fondsen het op korte termijn goed doen? Geen idee! De vraag is echter of dat belangrijk is? De rating die wij afgeven, geven wij niet af voor de korte termijn. Wij kijken over de cyclus heen. Ook fondsen met een 'Gold'-rating kunnen best tijdelijk achterblijven, maar over de hele cyclus heen verwachten wij dat ze hun categoriegenoten zullen verslaan.

Wat wij met onze kwalitatieve rating (de zogenaamde Morningstar Analyst Rating) aangeven is dat voor die beleggers die een exposure naar aandelen hebben of zoeken en daarbij geloven in dividendaandelen (want daar gaat het in dit geval om) een hele goede keuze hebben aan de fondsen die wij vandaag upgraden van Silver naar Gold.

Ik zal u uit de spanning halen: de eerste Gold-rating in de Benelux gaat naar Kempen Global High Dividend Fund en Kempen European High Dividend Fund.

Beste Jorik en team: van harte!

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings