Top 10 aandelenaan- en verkopen van de Ultimate Stock-Pickers

Na een periode van relatieve rust nam de handelsactiviteit bij de topmanagers van enkele beleggingsfondsen toe. Wat kunnen we leren van hun aandelenselectie?

Maarten van der Pas 17 december, 2012 | 16:35
Facebook Twitter LinkedIn

Twee gebeurtenissen die de financiële markten het derde en begin van het vierde kwartaal domineerden waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het begrotingsravijn (fiscal cliff). De uitslag van de verkiezingen is inmiddels bekend. Over een oplossing voor het begrotingsravijn wordt nog steeds onderhandeld door Democraten en Republikeinen met 31 december als harde deadline. De onzekerheid over de afloop van de gesprekken werpt nog steeds zijn schaduw over de markt.

Tegen deze achtergrond is het interessant om te kijken welke aan- en verkoopbeslissingen Morningstar’s Ultimate Stock-Pickers namen in het derde en begin van het vierde kwartaal. De Ultimate Stock-Pickers zijn -Amerikaanse- fondsmanager die hun sporen hebben verdiend en die Morningstar bewondert om hun visie en rendementen. De bekendste onder hen is Warren Buffett. We kijken naar de portefeuilles van deze superbeleggers om aantrekkelijke beleggingsideeën op te doen.

AIG
In tegenstelling tot eerdere, rustige kwartalen was er in het derde kwartaal een toename van aan- en verkopen van aandelen waar te nemen bij de ultieme beleggers. Verzekeraar American International Group (AIG) werd het meest aangekocht waarmee het niet alleen de lijst aanvoert van de top 10 aandelenaankopen, maar ook de lijst binnenkomt van de 10 grootste posities in de portefeuilles van de ultimate stock-pickers. De verzekeraar werd in 2008-2009 hard getroffen door de financiële crisis en werd op de been gehouden door leningen van de Amerikaanse overheid. Daarmee is de onderneming opgekrabbeld.

In onderstaande tabel staan de 10 grootste aandelenposities van de Ultimate Stock-Pickers (klik voor vergroting):



Oakmark was één van de fondsen dat nieuw in AIG stapte. Manager Bill Nygren legt uit waarom: ‘Ik vind dat AIG onder leiding van CEO Robert Benmosche een opmerkelijke vooruitgang heeft geboekt. De leningen van de Amerikaanse overheid zijn volledig terugbetaald en het aandeel wordt momenteel verhandeld boven het break-even punt van de overheid van USD 29,00. Twee jaar geleden was het nog vrijwel onmogelijk om de waarde van het aandeel AIG te schatten. Het verloop van de verkoop van activiteiten was onduidelijk en er was een grote leningenportefeuille met een ondoorzichtige hefboom. Tegenwoordig is AIG weer hetzelfde te analyseren als andere verzekeraars: wat zijn de winstvooruitzichten? Hoe goed zijn de reserves? En hoe wordt het kapitaal geïnvesteerd?’

De Ultimate Stock-Pickers zijn het er over eens dat de huidige koers van AIG de waarde van de onderneming niet weerspiegelt. Morningstar-analist Jim Ryan gaat mee in deze onderwaardering. Zijn fair value voor AIG (de waardering van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) is USD 45,00 per aandeel. Met een huidige koers van de rond de USD 34,00 betekent dit dat het aandeel AIG behoorlijk ondergewaardeerd is. Het noteert dan ook 4 sterren (op een schaal van 1 tot en met 5 waarbij 1 ster staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd).

Maar Ryan geeft aan zijn waardering wel de kwalificatie ‘very high uncertainty’ mee. Er is volgens hem nog steeds onzekerheid over wat de verkoop van diverse activiteiten de onderneming uiteindelijk oplevert. De analist denkt dan in het bijzonder aan de vliegtuiglease-activiteiten en het belang in de Aziatische verzekeraar AIA.

Ryan vindt ook dat AIG aanzienlijke vorderingen heeft gemaakt op zijn weg naar herstel, maar dat de verzekeraar desondanks geen ‘moat’ heeft (voorsprong op concurrenten). Hij stelt dat deze weg lang en vol moeilijkheden is. AIG’s dochteronderneming Chart onderpresteerde bij vastgoedverzekeringen en ongevallenverzekeringen en AIG’s levensverzekeraar SunAmerica opereert op een markt met basisartikelen waar nauwelijks een voorsprong op concurrenten is te bereiken. Ofschoon het aandeel AIG ondergewaardeerd is, denkt Ryan dat de grote onzekerheid op korte termijn kan leiden tot volatiele winsten en dat is iets waarmee beleggers rekening moeten houden voordat ze in AIG investeren.

UPS
Zoals hierboven al opgemerkt was het merendeel van de aandelen die werden gekocht door de ultimate stockp-pickers afkomstig uit de sectoren financiële dienstverlening en technologie. Vier van de 10 aandelen zagen voor het eerst een investering van deze topmanagers: AIG, Apple, Accenture en UPS. Een aantal managers vergrootten hun positie in JPMorgan en Devon Energy. Een aantal namen keerden sinds lange tijd weer terug in de top 10 aankopen: Accenture, CME Group en McDonald’s. Onderstaande tabel laat de top 10 aankopen zien (klik voor vergroting):




De managers van Jensen Quality Growth deden een aanzienlijke ‘new-money’ belegging in UPS. Dit aandeel wordt nu door 10 ultimate stock-pickers aangehouden (van de 26 ) en is de veertiende grootste holding onder de topmanagers. Over hun nieuwe positie in UPS zegen de beheerders van Jensen Quality Growth: ‘In 2011 vervoerde UPS gemiddeld 15 miljoen pakjes per dag naar meer dan 220 landen wereldwijd. De onderneming genereert 74 procent van zijn USD 53 miljard aan omzet in de Verenigde Staten en wij gaan er van uit dat het daar zal profiteren van de ontwikkeling dat consumenten steeds meer via internet kopen.

Verder denken wij dat het bod van UPS op TNT Express de mogelijkheid biedt voor een substantiële groei in andere werelddelen, hoewel die potentie getemperd zal worden door de grotere blootstelling van UPS aan de zwakke Europese economie. Maar TNT Express genereert 40 procent van zijn omzet buiten Europa en maar 6 procent in de Verenigde Staten. De koers van UPS reageerde het derde kwartaal op lagere verwachtingen voor concurrenten en zorgen over groei op korte termijn. Maar UPS is een solide, kwalitatieve groeionderneming dat een goede uitgangspositie heeft om op lange termijn in aandeelhouderswaarde te voorzien.’

Morningstar-analist Keith Schoonmaker benadrukt dat UPS als grootste goederentransporteur in de wereld met zijn aanzienlijke activa een rendement op geïnvesteerd kapitaal weet te genereren van 16 tot 24 procent. Dat is niet alleen het dubbele van zijn kosten van kapitaal (en het dubbele van wat concurrenten weten te boeken), maar ook dubbel zo indrukwekkend omdat de onderneming dat realiseert in een sector die traditioneel wordt gekenmerkt door een sterke aanwezigheid van de vakbond en activa-intensiteit.

Hij roemt de toonaangevende dichtheid van UPS’ distributienetwerk en zijn uitstekende operationele efficiëntie die wordt bereikt door flinke investeringen in technologie. Schoonmaker is van mening dat UPS zijn voorsprong op concurrenten vergroot met de overname van TNT Express en waarmee het zijn positie op de markt voor kleinere pakjes versterkt. En de onderneming heeft meer dan genoeg potentie om te groeien in Azië en andere opkomende markten.

Het aandeel UPS wordt momenteel verhandeld met een korting van minder dan 10 procent ten opzichte van Morningstar’s fair value van USD 80,00. Een redelijke koers om alle risico’s die er voor de onderneming bestaan te compenseren, aldus Schoonmaker.

Anheuser-Busch InBev en Diageo
De meeste verkopen van de ultimate stock-pickers vonden plaats onder aandelen uit de sectoren defensieve en cyclische consumptiegoederen. 7 Aandelen uit de top 10 grootste verkopen zagen één of meer topmanagers hun belang volledig elimineren: Anheuser-Busch InBev, Diageo, U.S. Bancorp, Amgen, CVS Caremark, Lowe’s en eBay. Zie onderstaande tabel (klik voor vergroting):





Drankenconcerns waren minder in trek. Alleghany gooide bierbrouwer Anheuser-Busch InBev uit zijn portefeuille en twee andere fondsen verkleinden hun belang aanzienlijk. Twee andere topmanagers elimeerden hun belegging in bier- en sterkedrankproducent Diageo volledig. De reden lijkt met name zorgen over de waardering. Anheuser-Busch InBev stond eind november op 3 sterren en inmiddels op 2. Diageo staat nog steeds op 2 sterren wat in ogen van Morningstar inhoudt dat ze behoorlijk overgewaardeerd zijn.

Analyserapporten
De analyse van de handelsactiviteiten en portefeuilles van de Ultimate Stock-Pickers levert aandelen op die beleggers in de gaten kunnen houden (de top 10 holdings en aankopen) of waarvan ze kunnen overwegen om ze van de hand te doen (de top 10 verkopen). In dit artikel worden de nodige aandelen genoemd. Van een groot aantal heeft Morningstar verdere analyes beschikbaar. Onderstaande namen linken door naar een samenvatting van het analistenrapport:

Top 10 stock holdings
Microsoft

Johnson & Johnson

Berkshire Hathaway

Google

Wells Fargo

Procter & Gamble

PepsiCo

Oracle


Top 10 stock purchases
JPMorgan

Apple

UPS

McDonald's


Top 10 stock sales
Anheuser-Busch InBev

Diageo

eBay

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten