De 5 grootste dalers van de AEX in 2012

ArcelorMittal zag zijn koers dit jaar fors dalen. Toch noteert het aandeel bij Morningstar 5 sterren. KPN is de risee van de beurs. Morningstar twijfelt of de telco een goed rendement op zijn forse investering in 4G-frequenties kan genereren.

Maarten van der Pas 27 december, 2012 | 0:16
Facebook Twitter LinkedIn

Aftellen van 5 naar 1 (klik op de grafiek voor een vergroting):

5. Fugro


Beleggers lieten het aandeel Fugro medio november massaal vallen na het onverwachte vertrek van bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker. Reden was een “verschil in visie over het te voeren beleid'' tussen Steenbakker en de raad van commissarissen. De bodemonderzoeker kwam ook nog met een winstwaarschuwing voor 2012. De onderneming gaf aan dat opdrachtgevers terughoudend zijn vanwege de aanstaande verkoop van het onderdeel GeoScience. 

Half december kwam Fugro met een brief aan zijn aandeelhouders met uitleg over het vertrek van Steenbakker en uitvoering van de strategie. Maar de markt vond dat het schrijven de onzekerheid rond de onderneming niet wegnam.

4. Royal Dutch Shell
De resultaten van Shell lieten afgelopen jaar een gemengd beeld zien. De operationele kasstroom is hard op weg om recordhoogtes te bereiken. Maar daar staan lagere olieprijzen, lagere gasprijzen in de Verenigde Staten en een voortstrompelende downsstream divisie tegenover (raffinage van olie en verkoop van olie- en gasproducten). 

"Het is waarschijnlijk dat Shell zijn productiedoelstellingen niet gaat halen gegeven dat schaliegas in de Verenigde Staten niet langer economisch te ontwikkelen is. Shell heeft daar flink op ingezet", aldus Morningstar-analist Stephen Simko. "De noodzakelijke reorganisatie van de downstream activiteiten moet nu plaatsvinden. Lage schaliegasprijzen en een zwakke downstream dempen Shell's rendement op kapitaal en daarmee presteert Shell de komende tijd minder goed dan zijn Amerikaanse concurrenten Chevron en ExxonMobil."

Shell is en blijft een aantrekkelijk dividendaandeel. De groeiende kasstroom biedt ruimte voor een verdere groei van het al solide dividend. 

Naar analyse aandeel Shell >


3.ArcelorMittal 

's Werelds grootste staalfabrikant ArcelorMittal werd dit jaar getroffen door economische tegenwind die resulteerde in lagere staalprijzen en een zwakkere vraag. De resultaten vallen dan ook tegen en Arcelor heeft aangekondigde dat het zijn dividend fors wil verlagen. Het staalconcern is bezig zijn enorme schuld terug te dringen, onder meer door bezittingen af te stoten en om zo de kredietwaardigheid te verbeteren. Als gevolg van de zwakke marktomstandigheden in Europa schreef Arcelor enkele dagen geleden 4,3 miljard dollar af op zijn Europese activiteiten. 

Voor komend jaar zijn de vooruitzichten weinig positief. ArcelorMittal verwacht een zwak 2013.

Morningstar-analist Bridget Freas gaat er vanuit dat het herstel van de winstgevendheid van de staalgigant nog wel enkele jaren zal duren. Het aandeel ArcelorMittal staat op 5 sterren en is volgens Morningstar fors ondergewaardeerd (op een schaal van 1 tot en met 5 staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd). Als de economie aantrekt en de staalmarkt verbetert dan staat ArcelorMittal goed voorgesorteerd om daar als eerste van te profiteren.

Naar analyse aandeel ArcelorMittal >

2. SBM Offshore

De koers van SBM Offshore kreeg dit jaar rake klappen. De maritiem dienstverlener kwam in november met een winstwaarschuwing: de voorziene omzet van USD 4 miljard zal niet worden gehaald. De orderontvangst pakt lager uit dan verwacht. Het Yme boorplatform is een waar hoofdpijndossier. Dit platform, dat door SBM al met jaren vertraging was opgeleverd, moest afgelopen zomer worden ontruimd nadat scheuren waren gevonden in de betonnen pijlers. Noorse toezichthouders spraken de vrees uit dat het platform zou bezwijken onder het geweld van herfststormen. Waar eerder nog aan reparatie werd gedacht besloot SBM uiteindelijk om Yme volledig af te schrijven. Daarvoor neemt het een last van USD 400 miljoen en die zorgt er mede voor dat SBM dit jaar een nettoverlies leidt van ongeveer USD 100 miljoen dollar. Voor de ontmanteling van het platform neemt SBM ook nog een voorlopige last van USD 200 miljoen. 

Beleggers krijgen mogelijke ook nog een claimemissie op hun bord. SBM is van plan om nieuwe aandelen uit te geven die circa 10 procent van de uitstaande aandelen uitmaken. De emissie wordt volledig door HAL onderschreven. Deze investeringsmaatschappij vergrootte zijn belang in SBM Offshore afgelopen jaar al tot 13,3 procent via een onderhandse plaatsing van aandelen.


1. KPN
 

KPN heeft de twijfelachtige eer in 2012 de grootste daler van de AEX te zijn. Het verhaal is bekend. De telecomonderneming telde EUR 1,35 miljard neer voor nieuwe frequenties voor snel mobiel internet (LTE- of 4G-netwerk) en dat was veel meer dan de markt had verwacht. Door de forse investering zag KPN zich gedwongen om het dividend over 2012 te schrappen en de verwachte uitkering over 2013 te verlagen. Het aandeel KPN kwam in een vrije val en boekte de scherpste koersdaling in 11 jaar tijd met een verlies van 15 procent. Sinds oktober 2001, toen de onderneming ook in financieel zwaar weer verkeerde na de veiling van UMTS-frequenties, was het aandeel niet zo goedkoop. Aan topman Eelco Blok nu de taak om beleggers ervan te overtuigen dat KPN zijn investeringen in de nieuwe frequenties nu wel terug gaat verdienen.

Morningstar-analist Allan Nichols twijfelt daar echter aan. Hij zette KPN meteen ‘under review’ en overweegt een verlaging van de fair value (de waardering van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom). “Ik vind het goed dat KPN nu in staat is om in 2013 een snel 4G-netwerk uit te rollen, maar ik maak me wel zorgen of het management van KPN in staat is om een goed rendement op deze investering te genereren.”

Naar analyse aandeel KPN >


In de gaten houden
Ondanks de koersdalingen zijn Shell en ArcelorMittal twee aandelen om in de gaten te houden. Ze noteren respectievelijk 4 en 5 sterren waarmee ze volgens Morningstar redelijk (Shell) en behoorlijk (ArcelorMittal) ondergewaardeerd zijn.


(de koersgegevens en waarderingen in dit artikel komen van Morningstar per 27 december 2012)


Bekijk ook de 5 grootste stijgers van de AEX.

Volledig AEX overzicht met alle aandelenanalyses van aandelen uit de AEX

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings