Aandelen Nederland

De Nederlandse aandelenmarkt werd in 2010 gedomineerd door overnames en splitsingen. Small-en midcaps deden het beter dan largecaps.

Maarten van der Pas 10 februari, 2011 | 14:36
Facebook Twitter LinkedIn

Nederland bevat zowel largecap, midcap en smallcap fondsen. De categorie boekte over 2010 een rendement van 13,8 procent. Dat is goed, maar fors minder dan 2009 toen er nog een winst van 50 procent kon worden genoteerd, maar dat was de vrucht van het eerste herstel na de zware klap van 2008. Ondanks de goede prestaties waren Nederlandse aandelen vorig jaar niet populair onder beleggers. De categorie zag een uitstroom van 182 miljoen euro. Naast onduidelijkheid over de snelheid van het herstel van de Nederlandse economie is er voor beleggers nog een andere onzekerheid: ondernemingen in de hoofdgraadmeter AEX, zoals ING en TNT, veranderen wezenlijk van aard door de voorgenomen splitsingen.

De drie genomineerde beleggingsfondsen in deze categorie zijn BNP Paribas Small Companies Netherlands, Delta Lloyd Deelnemingen Fonds en Kempen Orange. Alle drie fondsen richten zich op small- en midcaps, een segment dat het in 2010, net als in 2009, beter deed dan largecaps. De AMX en AscX schreven respectievelijk 25 en 11 procent bij waar de AEX (dividenden herbelegd) op 9 procent bleef steken. De absolute uitschieter in smallcap-land was Gamma Holding, waarvan de koers in 2010 bijna verdriedubbelde. Dit was grotendeels te danken aan het overnamebod van Gilde Buy Out van 29 euro per aandeel. Het biotechbedrijf Crucell steeg met 70 procent dankzij met name het overnamebod van Amerikaanse farmaciereus Johnson & Johnson. Beleggingsfondsen die dergelijke aandelen in portefeuille hadden, verzekerden zich daarmee in één klap van een groot deel van het jaarrendement.

Overnameprooien
Het eerste genomineerde fonds, BNP Paribas Small Companies Netherlands, was een van de fondsen die bij uitstek profiteerde van de overnames. Portefeuillebeheerder Holger Weeda had naast Crucell ook de door een overnamebod gestegen kabelfabrikant Draka. Het is het tweede jaar op rij dat Weeda een flinke outperformance boekt ten opzichte van de categorie. We vinden dit knap, aangezien het fonds veel veranderingen in de organisatie heeft ondergaan. Het komt oorspronkelijk uit de stal komt van ABN Amro Asset Management, maar is via een tussenstop bij Fortis onder de paraplu van BNP Paribas gevallen.

Ook het genomineerde Kempen Orange Fund kende een prima 2010. Het boekte een rendement van 27,3 procent, het hoogste van de drie genomineerden. Ook de lange termijn resultaten zijn goed, met een gemiddeld jaarrendement over de afgelopen 5 jaar van 6,5 procent. We denken dat dit geen toeval is. Het vierkoppige managementteam, bestaande uit Joop Witteveen, Peter Beijers, Michiel van Dijk en Jan Willem Berghuis, heeft veel ervaring. De aanpak van het team onderscheidt zich doordat de nadruk ligt op de middellange termijn. Het team is ervan overtuigd dat veel analisten wel naar het korte termijn potentieel van een aandeel kijken, maar minder aandacht besteden aan de periode die daarop volgt. Door echter veel met het management van ondernemingen te praten, proberen de beheerders een beter zicht te krijgen op de toekomst van een onderneming. Een voorbeeld is TomTom. Het team vindt dat het bedrijf goed doet aan de grotere focus op het leveren van extra diensten. Na een gesprek met de top bestond er het gevoel dat het in 2009 geplaagde aandeel niet meer zou verliezen, en werd besloten om in het aandeel bij te kopen. Dat pakte goed uit.

Universum
Delta Lloyd Deelnemingen Fonds had een iets minder jaar dan de twee andere genomineerden, maar het lange termijn track record blijft uitstekend: het jaarrendement over de afgelopen 5 jaar is gemiddeld 9,2 procent tegen -0,2 procent voor de categorie. Er zit veel ervaring het vierkoppige team, dat wordt aangevoerd door Alex Otto en Jack Jonk. Nu Otto echter CEO van het fondshuis is geworden, zal hij minder aandacht aan het fonds kunnen besteden. De bijzondere beleggingsstijl blijft echter onveranderd: nog steeds wordt in elke onderneming waarin wordt belegd een belang genomen van minimaal 5 procent. Dit zorgt ervoor dat het team een serieuze gesprekspartner van het management kan zijn. Binnen het kleine belegbare universum van Nederlandse small- en midcaps kijkt het team streng naar het lange termijn potentieel van de ondernemingen. Posities worden voor de lange termijn aangehouden, waardoor de omloop in de portefeuille laag is.

Genomineerden
Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
Superior / *****
Fondsmanager: Alex Otto en Jack Jonk
Rendement 2010: 27,3 procent 


BNP Paribas Small Companies Netherlands
Standard / ****
Fondsmanager: Holger Weeda
Rendement 2010: 26,3 procent



Kempen Orange
Superior / *****
Fondsmanager: Jan Willem Berghuis
Rendement 2010: 27,3 procent




Lees ook de speciale bijlage 'Outperformers' vandaag bij het FD met meer informatie over de genomineerde fondsen en hun managers en artikelen over de benchmark als fictie, kenmerken van de alpha-managers en gatekeepers over fondsselectie.

Terug naar overzichtspagina >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten