Meeste hedge fund strategieën winstgevend in januari

Long/short aandelenstrategieën dreven mee op de rallies in aandelenmarkten en leverden de hoogste rendementen.

Maarten van der Pas 28 februari, 2012 | 14:45
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index, een activa-gewogen index van bijna 1.000 hedge funds uit Morningstar’s hedge fund database nam in januari met 1,9 procent toe. Maar viel daarbij in het niet bij de stijging van de MSCI World NR Stock Index van 5,0 procent. Toch markeert dit de grootste maandelijkse winst van de hedge fund index sinds december 2010.

“Over het geheel noteerden de meeste hedge fund strategieën een positief resultaat in januari, maar de grootste winst zagen we op de aandelenmarkten”, licht Mallory Horejs, analist alternatieve beleggingen bij Morningstar, toe. “Long/short aandelenstrategieën hadden het beste uitgangspunt in deze rallies en leverden de hoogste rendementen.”

De Morningstar MSCI Security Selection Hedge Fund Index, die long/short aandelenfondsen bevat die wereldwijd beleggen, steeg vorige maand 3,6 procent. Beter dan verwachte macro-economische cijfers van de Verenigde Staten en China en verbeterde liquiditeit in het Europese banksysteem voedden het herstel van de aandelenmarkten wereldwijd.

Opkomende markten, Europa en de VS
Long/short aandelenstrategieën die zich op opkomende markten richten noteerden de grootste maandelijkse toename. De Morningstar MSCI Emerging Markets Hedge Fund Index steeg 4,4 procent, maar bleef nog steeds achter bij de MSCI Emerging Market Stock Index klim van 11,3 procent. Een toegenomen vertrouwen onder beleggers en sterke productie- en werkgelegenheidscijfers uit Duitsland hielpen Europese markten om de staatsschuldencrisis te vergeten. De Morningstar MSCI Europe Hedge Fund index en de MSCI Europe Stock Index stegen respectievelijk 3,0 en 4,7 procent.

In de Verenigde Staten deden strategieën die zich focussen op small-cap aandelen het goed omdat beleggingen die als risicovol worden gezien het meest profiteerden van het verbeterde marktsentiment. De Morningstar MSCI Small Cap en North America Hedge Fund Indices stegen respectievelijk 4,4 en 2,7 procent. Ter vergelijking: de Russell 2000 en S&P 500 Stock Indices sprongen 7,1 en 4,5 procent omhoog. De S&P 500 Index noteerde in januari het beste resultaat in meer dan een decennium.

Obligaties
Obligaties stegen ook in januari na het bericht dat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve het beleid om de rente nabij nul procent te houden tot eind 2014 voortzet. De Morningstar MSCI Specialist Credit Hedge Fund Index, dat fondsen bevat die geld lenen aan kredietgevoelige partijen, nam met 2,5 procent toe tegen een stijging van de BarCap Global High Yield Index met 3,7 procent. De Morningstar MSCI Fixed Income en Morningstar MSCI Long-Short Credit Hedge Fund Indices boekten ook een winst en stegen respectievelijk 1,9 en 1,8 procent.

Dalers
Maar twee hedge fund indices die door Morningstar worden gevolgd zagen in januari een daling. De Morningstar MSCI Currencies Hedge Fund Index kwam 0,1 procent lager uit, omdat sommige strategieën moeite hadden met de ommekeer van de koers van de euro in de maand. Short sellers slaagden er ook niet in om in de opwaartse aandelenmarkt een winst te noteren en de Morningstar MSCI Short Bias Hedge Fund Index duikelde 6,2 procent omlaag.

Klik hier voor een tabel met de rendementen van de Morningstar hedge fund indices >

Meer leren over de strategieën die hedge funds toepassen? Lees dan Morningstar classificatie van hedge funds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten