Ultimate Stock-Pickers: top 10 aan- en verkopen

De top 10 aankopen van de Ultimate Stock-Pickers wordt gedomineerd door technologie-aandelen. Good old Microsoft is niet alleen een top 10 positie maar werd ook met veel overtuiging gekocht.

Brett Horn 02 april, 2013 | 16:58
Facebook Twitter LinkedIn

Veel van aandelenaankopen van de Ultimate Stock-Pickers in het vierde kwartaal van 2012 en in het begin van 2013 waren gericht op de energie- en de technologiesector. Ook al liggen de posities van de topbeleggers daarmee nog wel onder de weging van die sectoren in de S&P 500. Ook hebben de Ultimate Stock-Pickers hun blootstelling aan cyclische consumptiegoederen en ondernemingen in de financiële dienstverlening teruggeschroefd, aangezien de financiële crisis en de recessie weer naar de achtergrond verhuizen en de waarderingen voor aandelen met cyclisch risico minder interessant zijn geworden.

Ondanks het feit dat er enkele namen uit de financiële dienstverlening zijn verdwenen, blijft deze sector de grootste overwogen positie van de topbeheerders. Daarnaast is technologie de grootste onderwogen positiebij de Ultimate Stock-Pickers, waarbij de steeds grotere aantrekkingskracht van relatief volwassen bedrijven in 'oude technologie' hun historische aversie voor deze snel groeiende sector van de markt nog moet overwinnen.

Ook is het de moeite om erop te wijzen dat vier van de tien belangrijkste aankopen in de laatste drie maanden van vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar nieuwe posities vertegenwoordigden van ten minste één van de topbeheerders, terwijl één of meer beheerders acht van de tien verkopen volledig uit hun portefeuille verwijderden.

De Ultimate Stock-Pickers is een groep -Amerikaanse- fondsmanagers die hun sporen hebben verdiend en die Morningstar bewondert om hun visie en rendementen. De bekendste onder hen is Warren Buffett. We kijken naar recente aan- en verkoopactiviteiten van deze superbeleggers met als doel om aantrekkelijke beleggingsideeën op te sporen. We willen een beeld krijgen van hoe zij hun geld aan het werk hebben gezet om rendement te genereren.





De aankoop- en verkoopactiviteit in de laatste drie maanden van 2012 en de eerste maanden van 2013 had eveneens een impact op de lijst van top 10-participaties van de topbeheerders: Oracle verliet de lijst (ondanks dat de ultieme aandelenbeleggers hun positie in het aandeel enigszins vergrootten) en UPS klom in de lijst omhoog naar een globaal genomen redelijk betekenisvolle participatie. Zie bovenstaande tabel. Wel moet worden vermeld dat zowel Oracle als UPS (en ook Coca-Cola) al vaker deel uitmaakten van de top 15-participaties van de topbeleggers, waardoor hun verschijning en verdwijning niet zo opvallend is als bijvoorbeeld American International Group (AIG) vorig jaar.

Morningstar staat versteld van AIG's razendsnelle stijging in de rangen van de participaties van Stock-Pickers aangezien tot vorig jaar alleen Bruce Berkowitz van Fairholme, Saul Pannell van Hartford Capital Appreciation en de beheerders van Mutual Shares bereid waren om geld in aandelen van de verzekeraar te investeren. Dat zorgde overigens voor flink wat controverse, omdat de Amerikaanse regering de onderneming op het hoogtepunt van de financiële crisis moest redden.

Sinds begin 2012 hebben nog eens vier van de topaandelenbeleggers (Diamond Hill Large Cap, FPA Crescent, Oakmark en Sound Shore) een belang in de naam genomen. Het bedrijf heeft de laatste jaren immers enkele initiatieven genomen om zijn activiteiten te stutten en te vereenvoudigen en wordt verhandeld tegen een marktwaarde die ver genoeg onder zijn boekwaarde ligt om veel meer interesse te wekken bij de topbeheerders.


Zoals eerder al genoemd waren de meeste aandelen die in de betreffende periode uit overtuiging werden gekocht vooral afkomstig uit de energie- en technologiesector. Daarbij hadden technologie-aandelen de grootste impact op de lijst van top 10-aankopen. Ook moet worden opgemerkt dat vier van de tien namen op de lijst (Apple, Cisco, Expeditors International en UPS) door ten minste één van de topbeheerders als nieuwe belegging werden gekocht.

Microsoft, sinds het vierde kwartaal van vorig jaar al de topparticipatie van de Ultimate Stock-Pickers op basis van overtuiging, wist nog meer belangstelling te wekken (zeven van de topbeleggers breidden hun posities in het aandeel uit) aangezien het aandeel tijdens de periode circa 10 procent prijsgaf. De beheerders van Diamond Hill Large Cap hadden in het begin van het kwartaal een aardige positie in het aandeel Microsoft en bleven het glas als halfvol beschouwen. Ze breidden hun positie met meer dan 10 procent uit en meldden in hun kwartaalbrief:

“Door de teleurstellende eerste verkopen van mobiele telefoontoestellen met zijn nieuwe Windows 8-besturingssysteem, leverde softwareprovider Microsoft zwakke prestaties. Microsofts verkopen van bedrijfssoftware bleven echter steeds hogere winstniveaus genereren.”

De beheerders van Dodge & Cox Stock verhoogden hun participatie in Microsoft gedurende het kwartaal eveneens met meer dan 10 procent en merkten op dat de positie deel uitmaakt van een grotere inzet op software en dat de omschakelingskosten die ten grondslag liggen aan de concurrentiepositie van de onderneming een belangrijk overtuigingsargument vormen (het is voor afnemers/gebruikers van de software van Microsoft kostbaar en tijdrovend om op software van concurrenten over te stappen:

“Een ander thema van de technologiesector in het fonds is een overwogen positie in software. Wij ervaren dat bedrijfssoftware hoge omschakelingskosten voor klanten heeft en hoge terugkerende opbrengsten, waardoor het risico over onze beleggingshorizon van drie tot vijf jaar doorgaans wordt beperkt. De grootste participatie van het fonds op dit gebied is Microsoft (een positie van 2,6 procent). Het aandeel hinkte in 2012 achteraan, maar wij zijn nog steeds onder de indruk van het duurzame karakter van de Windows- en Office-productreeks van het bedrijf en van de groei van zijn Server- en Tools-divisie. Bovendien kan Microsoft bogen op een enorme gevestigde klantenbasis en introduceerde het vorig jaar een verbeterde versie van zijn Windows-besturingssysteem.”

Morningstar-analist Norman Young is het ermee eens dat de activiteiten van Microsoft nog steeds over een wide moat (grote voorsprong op concurrenten) beschikken. Hij merkt op dat, hoewel de conventionele wijsheid Microsoft beschouwt als een technologiereus die aan belang inboet, er voorzichtige tekenen zijn die wijzen op een meer samenhangende strategie via zijn geüpdatete Windows-activiteiten.

Young merkt op, dat Microsoft achterop blijft en dat concurrenten en nieuwe technologieën de concurrentievoorsprong van zijn Windows-besturingssysteem voor pc’s langzaam uithollen. Maar de analist is van oordeel, dat de multidirectionele strategie van het bedrijf om mee te concurreren in de wereld van cloud computing en mobiele toestellen zijn activiteiten op het vlak van het Windows-besturingssysteem en software zou moeten helpen verjongen.

Door meer samenhangende gebruiksmogelijkheden te creëren tussen verschillende apparaten (pc’s, laptops, smartphones en tablets) door besturingssysteem en toepassingssoftware zou de gebruikservaring moeten versterken. Hoewel Young graag een iets grotere veiligheidsmarge had gezien, beschouwt hij het aandeel vanuit een langetermijnstandpunt als ondergewaardeerd. Microsoft werd tijdens het vierde kwartaal verhandeld binnen een koersrange van USD 26 tot USD 30 en wordt nu verhandeld in het midden van dat bereik. Beleggers die het aandeel vandaag overwegen, zullen wellicht een koers kunnen verkrijgen die vergelijkbaar zijn met de Ultimate Stock-Pickers destijds voor het aandeel Microsoft hebben betaald.

Een andere bekende technologienaam die zijn opwachting maakte in de lijst van top 10-aankopen is Cisco, een aandeel dat het laatste jaar vrijwel altijd een plaats in de lijsten van topaankopen wist te veroveren. Cisco maakt integraal deel uit van het thema 'oude technologie' waarop de beheerders wel durven inzetten, aangezien de lage waarderingen van enkele van de vaste waarden in deze sector de afgelopen jaren hun belangstelling hebben gewekt. In zijn kwartaalbrief aan de aandeelhouders zei Yacktman (die zijn positie, goed voor 6 procent van de portefeuille, tijdens het vierde kwartaal geduldig handhaafde) dat:

“Cisco's aandelen in 2012 naar tevredenheid hebben gepresteerd. De aandelen zijn nog steeds voordelig aangezien beleggers aandelen die geassocieerd worden met 'oude technologie' doorgaans mijden, zij het niet in dezelfde mate als pc-gerelateerde aandelen. Onze beleggingen in technologiebedrijven vloeien veeleer voort uit waarderingen dan uit sterke toekomstige groeivooruitzichten. Zoals we vaak zeggen: "Het gaat bijna altijd om de prijs.”

Met de recente koersdaling lijken enkele van de Ultimate Stock-Pickers van mening te zijn dat Apple nu ook deel uitmaakt van de groep ondergewaardeerde large-caps uit de technologiesector. Vier van de topbeheerders kochten tijdens de genoemde periode aandelen Apple. Diamond Hill Large Cap nam een nieuwe positie in het aandeel en de beheerders van Hartford Capital Appreciation, T. Rowe Price New America Growth en Alleghany breidden hun posities in het bedrijf allemaal aanzienlijk uit. Hoewel zijn aankoop van extra Apple-aandelen geen signaal betekende, bood Bill Nygren van Oakmark een enigszins gematigd standpunt over het aandeel:

“Wij baseren de omvang van onze positie in Apple op onze beoordeling van hoe aantrekkelijk het aandeel is, niet op zijn marktkapitalisatie. Wij zijn van mening dat Apple erg goedkoop is in verhouding tot zijn huidige winstniveau. Als we ervan overtuigd waren dat zijn huidige winst duurzaam is en dat het management die winst via dividenden of aandelenterugkopen zou uitkeren aan de aandeelhouders, dan zouden we onze weging verhogen.”

Morningstar-analist Brian Colello geeft toe dat Apple de afgelopen maanden veel negatieve media-aandacht heeft gekregen, maar beschouwt het bedrijf nog steeds als 's werelds voornaamste smartphonefabrikant. Hij verwacht een voortzetting van de solide groei voor het iPhone-merk, dankzij het grote aantal smartphones dat zowel in ontwikkelde als in opkomende markten wordt gekocht en gelooft dat de opbrengst uit iPads een uitstekende groei zullen kennen naarmate consumenten tablets blijven kopen in plaats van (of als aanvulling op) pc's.

Colello meent dat het gebruik van deze apparaten de omschakelingskosten voor het iOS-platform zelfs nog zou kunnen verhogen, wat mogelijk tot een nog groter marktaandeel voor andere iOS-producten zou kunnen leiden. De analist merkt wel op, dat de prijzen en de brutomarges voor deze toestellen op lange termijn misschien niet standhouden, wat de groei van de winst per aandeel van het bedrijf mogelijk belemmert, maar hij gelooft wel dat Apple in de komende jaren nog een enorme hoeveelheid beschikbare cashflow zou moeten genereren.

Volgens Colello moet Apple misstappen bij zijn nieuwe productintroducties vermijden en Samsung en goedkope smartphonefabrikanten het nakijken geven, maar toch verwacht hij dat Apple op de smartphonemarkt een leidende positie blijft bekleden en vindt hij dat de aandelen op dit moment aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Apple werd tijdens het vierde kwartaal verhandeld tussen USD 510 en USD 660 en momenteel ligt de koers flink onder dat bereik, dus beleggers die het aandeel vandaag overwegen, zullen wellicht veel betere prijzen betalen dan onze beheerders destijds.

Hoewel de lijst van top 10-aankopen gedomineerd wordt door technologienamen, was er een vrij globale kooptrend waar te nemen in de energiesector, ook al was Devon Energy het enige aandeel dat de top 10-lijst haalde. Deze onderneming is het afgelopen jaar vaak uit overtuiging gekocht en drie van Ultimate Stock-Pickers (Oakmark, Oakmark Equity & Income en Tweedy Browne Value) besloten om hun reeds aanzienlijke participaties in de naam uit te breiden.

Tweedy Browne Value en Oakmark Equity & Income waren de opvallendste kopers, die hun belang in Devon met respectievelijk 98 procent en 68 procent verhoogden. Oakmark Equity & Income's betrokkenheid bij het energiethema is des te opmerkelijker, omdat vier van de vijf aandelen die tijdens het vierde kwartaal de grootste negatieve invloed hadden op het rendement van het fonds, energienamen waren.

Wat enkele andere namen op de lijst betreft, was er belangstelling voor Abbot Laboratories, waarbij vier van de ultieme aandelenbeleggers (Jensen Quality Growth, Columbia Dividend Income, Aston/Montag & Caldwell Growth en Vanguard PRIMECAP) hun bestaande posities uitbreidden. In hun kwartaalcommentaar aan de aandeelhouders, merkten de beheerders van Columbia Dividend Income op dat zij nog steeds aangetrokken zijn tot de groeivooruitzichten van het bedrijf, zelfs na de spin-off van AbbVie (ABBV):

"Het plan was dat Abbott Laboratories zijn farmaceutische bedrijfssegment in januari 2013 zou onderbrengen in een nieuwe onderneming, AbbVie. De resterende bedrijfssegmenten zullen deel blijven uitmaken van Abbott Laboratories. We kijken met belangstelling naar het geneesmiddel tegen bloedkanker dat AbbVie in de pijplijn heeft, en we zijn eveneens van mening dat de resterende segmenten van het bedrijf een bovengemiddeld groeiprofiel zouden moeten vertonen."

Expeditors International is een iets nieuwere naam in de lijst van de top 10-aankopen. De grootste koper tijdens de betreffende periode was Parnassus Equity Income, dat aanzienlijk investeerde in Expeditors. Eind december vertegenwoordigde het aandeel 2 procent van zijn portefeuille. De nieuwe positie in Expeditors vormde een aanvulling bij een reeds eerder bekendgemaakt belang in C.H. Robinson. De beheerders van Parnassus hadden over deze bedrijven het volgende te zeggen:

"Ook bezitten we twee bedrijven, C. H. Robinson en Expeditors International of Washington, die een leiderspositie bekleden in logistieke makelaarsactiviteiten. Deze ondernemingen profiteren van hun omvang, omdat grotere makelaars over een uitgebreider netwerk beschikken om expediteurs en carriers met elkaar in contact te brengen.

Wat ook fantastisch is aan Robinson en Expeditors is dat zij in tegenstelling tot Sysco en UPS geen zware apparatuur op hun balansen hoeven te houden. Minder investeringsuitgaven betekent meer operationele kasstromen die kunnen worden uitgekeerd aan aandeelhouders. We hebben al lang bewondering voor deze logistieke bedrijven met weinig activa, en we waren opgetogen dat hun aandelen in 2012 zijn gedaald tot een niveau waarop we ze tegen waardeprijzen konden kopen."

Morningstar-analist Matthew Young is het in grote mate eens met het standpunt van Parnassus. Volgens hem is Expeditors een van de door Morningstar gevolgde third party logistieke ondernemingen van de hoogste kwaliteit, met een geschiedenis van indrukwekkend management en het creëren van waarde voor aandeelhouders. Bovendien vindt hij dat zijn grote netwerk van expediteurs en vervoerders een solide waardefactor vormt en een wide moat (grote concurrentievoorsprong), in staat om duurzame economische winsten te verdedigen.

Young merkt verder op dat Expeditors, omdat het geen transportmateriaal bezit, kapitaalintensiteit vermijdt en gebruikmaakt van minimale operationele hefboomwerking, waardoor het veel minder gevoelig is voor economische conjunctuurschommelingen. Hoewel hij erop wijst dat de aanhoudend zwakke vraag naar luchtvrachtverkeer de omzetgroei en de productiviteit op korte termijn zal blijven beperken, is Young van mening dat al dit negatieve sentiment de aandelenwaardering van Expeditors tot een redelijk aantrekkelijk niveau heeft verlaagd.

Het aandeel werd tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar verhandeld in een bereik van circa USD 34 tot USD 40 en daalde onlangs opnieuw tot binnen deze koersvork na enigszins teleurstellende resultaten voor het vierde kwartaal, wat suggereert dat beleggers het aandeel kunnen kopen tegen een koers die vergelijkbaar is met degene die Parnassus voor zijn aankoop betaalde.




Zoals hierboven reeds vermeld, waren de meeste ondernemingen die in het laatste kwartaala van vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar uit overtuiging werden verkocht, vooral afkomstig uit de sectoren cyclische en defensieve consumptiegoederen, waarbij de eerste sector de grootste impact had op de lijst van top 10-verkopen. Daarnaast werden acht van de tien meest voorkomende verkopen (eBay, Amgen, Lowe's, Amazon.com, General Electric, VeriSign, Stryker en Time Warner) door één of meer van de Ultimate Stock-Pickers tijdens de periode volledig geëlimineerd.

Als globaal naar deze verkopen wordt gekeken, dan lijkt het redelijk om te veronderstellen dat de meeste daarvan situaties vertegenwoordigden waarin de topbeheerders ofwel kapitaal wilden ophalen voor terugkopen in het vierde kwartaal of kapitaal wilden recyclen naar interessantere namen, aangezien de lijst maar één aandeel bevat met een rating van vier sterren, in vergelijking met acht aandelen met een rating van vier of vijf sterren in de top 10-aankopen (de Morningstar Rating voor aandelen loopt van 1 tot en met 5 sterren waarbij 1 ster staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd).

De meest verkochte aandelen waren Amgen en eBay. Amgen steeg in de loop van 2012 meer dan 30 procent in waarde en het is dan ook waarschijnlijk dat de beheerders die het aandeel verkochten tevreden waren, winst namen en zich opmaakten voor de volgende kans. Ook eBay behaalde in 2012 uitstekende resultaten en zag de waarde van zijn aandeel vorig jaar met 60 procent stijgen. De beheerders van Oakmark merkten in hun kwartaalbrief aan de aandeelhouders op dat zij tevreden waren om eBay achter zich te laten (evenals hun participatie in Time Warner):

"Wij elimineerden tijdens het kwartaal twee participaties: eBay en Time Warner. Allebei waren het voor het Fonds uiterst succesvolle participaties, die werden verkocht omdat hun aandelenprijzen stegen tot volgens ons correcte niveaus."

Hartford Capital Appreciation elimineerde zijn belang in eBay eveneens volledig, terwijl Dodge & Cox Stock, Aston/Montag & Caldwell Growth, Oppenheimer Global en T. Rowe Price New America Growth hun posities tijdens de recentste periode allemaal terugschroefden.


Lees ook deze artikelen uit de serie Ultimate Stock-Pickers:

10 Nieuwe aandelenbeleggingen van de Ultimate Stock-Pickers

Leren van de Ultimate Stock-Pickers: 10 dividendaandelen

Top 10 aandelenaan- en verkopen van de Ultimate Stock-Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Brett Horn  Brett Horn is an associate director in the equity research department.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten