Duurzaam weekje

WEEK VAN HET DUURZAAM BELEGGEN - Waar het ene duurzame beleggingsfonds een onderneming uitsluit neemt een ander haar op in de portefeuille. Duurzame beleggers moeten ook zelf bepalen wat zij acceptabel gedrag vinden van een bedrijf.

San Lie 07 oktober, 2013 | 9:24
Facebook Twitter LinkedIn

Maandag start de week van het duurzaam beleggen. Elke dag staan er activiteiten op de agenda, variërend van bijvoorbeeld een webinar van Binck op maandag tot het meer symbolisch luiden van de gong op de beursvloer later die week.

Nu schreef ik eerder op deze pagina - met als voorbeeld het bedrijf Canon – dat de term ‘duurzaam’ niet eenduidig is. Terwijl de als duurzaam bekend staande bank ASN de Japanse printerproducent uitsluit uit haar beleggingsuniversum, heeft een ‘duurzaam’ fonds als Aberdeen Global Ethical World het aandeel Canon gewoon in de portefeuille.

Dit voorbeeld geeft aan dat u als potentieel duurzame belegger zelf goed moet bepalen wat u nu wel of geen acceptabel gedrag vindt van een onderneming. Daarnaast is het interessant om bij de keuze voor een fonds te weten in hoeverre een fondshuis ook daadwerkelijk invloed probeert uit te oefenen op het in hun ogen onwenselijke gedrag van ondernemingen, al is het maar om te weten hoe serieus men met het onderwerp bezig is.

In dit kader geven vrijwel alle Nederlandse fondshuizen die een duurzaam fonds aanbieden aan danwel via hun stemrecht op de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen, danwel via andere kanalen ‘een constructieve dialoog’ aan te gaan met bedrijven om ze te stimuleren duurzamer te worden.

Dat duurzaam beleggen niet altijd financieel rendement hoeft te kosten, blijkt uit een vergelijking die wij hebben gemaakt tussen de in Nederland verkrijgbare duurzame wereldwijd beleggende fondsen en alle in Europa verkrijgbare wereldwijde fondsen. Wat blijkt: zowel op 3 als op 5-jaarsbasis presteerden de duurzame fondsen – gemiddeld genomen - beter dan hun niet-duurzame collega’s. Dit geldt overigens niet voor alle fondscategorieën, wat overigens deels te wijten is aan de vaak hogere kosten die een belegger voor duurzame fondsen aangerekend worden. Geen eenduidig beeld dus. Een goede reden om u komende week eens te verdiepen in de voor- en nadelen van duurzaam beleggen.

Bezoek ook Week van het duurzaam beleggen.


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten