Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het derde kwartaal van 2014

De analisten van Morningstar hebben het afgelopen kwartaal de nodige beleggingsfondsen aan een diepgaande analyse onderworpen en voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Lees alles over de opwaarderingen, afwaarderingen, fondsen 'Under Review' en fondsen die voor het eerst een waardering kregen.

Jeffrey Schumacher, CFA 02 oktober, 2014 | 17:13
Facebook Twitter LinkedIn

De beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating worden ieder jaar opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op basis van de vijf pilaren waarop deze waardering is gefundeerd: het beheerteam, beleggingsproces, fondshuis, rendementen en kosten. 

Hoewel veel van de fondsen die wij in het derde kwartaal van 2014 beoordeelden hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarin de analisten meer convictie kregen, of waarvan ze juist minder overtuigd raakten. Ook zijn er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het beleggingsproces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu 'Under Review' staan. Omgekeerd zijn er uiteraard ook fondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze 'Under Review' waren geplaatst.

Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar-analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de beleggingsfondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het derde kwartaal van 2014 is veranderd. Een rondje langs de velden.

Opwaarderingen
Onderstaand een lijstje met de upgrades in het derde kwartaal van 2014, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds fondsen die al een positieve Morningstar Analyst Rating hadden, maar waarvan de analisten nog meer overtuigd zijn geraakt en anderzijds fondsen die voor het eerst als bovengemiddeld zijn geclassificeerd.

Schroder ISF Greater China ging van Bronze naar Silver op basis van ons toegenomen vertrouwen in het beheerteam. Louisa Lo beheert dit fonds sinds september 2002, wat haar één van de meest ervaren beheerders maakt die zich richt op Aziatische aandelen. De kwaliteit van de twaalf ondersteunende analisten maakt dit een sterk team. Het gedisciplineerde bottom-up aandelenselectieproces heeft zich op langere termijn bewezen en heeft geresulteerd in een sterk track record ten opzichte van de benchmark en categoriegenoten.









 

 

 

 

 

(klik op tabel voor vergroting)


Afwaarderingen
Er waren in het derde kwartaal van 2014 wat meer downgrades te noteren. De meest in het oog springende afwaardering is die van PIMCO GIS Total Return Bond, het vermaarde fonds van Bill Gross. Obligatiekoning Gross stapte onverwachts op bij het door hem mede opgerichte PIMCO om te beginnen bij concurrent Janus Capital. Als gevolg van zijn vertrek en zijn grote stempel op de organisatie heeft Morningstar besloten om alle PIMCO-fondsen Under Review te plaatsen. Voor het vlaggenschip van het fondshuis konden onze Amerikaanse collega’s na een weekend hard werken en het voeren van gesprekken met de opvolgers van Gross op de eerste werkdag na zijn vertrek een nieuwe Morningstar Analyst Rating op PIMCO GIS Total Return Bond plakken. De rating ging omlaag van 'Gold' naar 'Bronze'. Hoewel we positief zijn over het nieuwe team, zullen de beheerders zich in hun nieuwe rollen moeten bewijzen. Daarnaast zullen ze de voorlopige outflow naar behoren moeten managen.

Er waren vijf beleggingsfondsen die hun positieve Morningstar Analyst Rating verloren. Ze gingen allemaal van 'Bronze' naar 'Neutral'. Pictet Biotech werd verlaagd vanwege onze zorg met betrekking tot de verzwakking van het beheerteam. Ook wist het team de portefeuillerisico’s onvoldoende te controleren, wat essentieel is voor deze geconcentreerde portefeuille.

ING Financials ging omlaag van 'Neutral' naar 'Negative'. De resultaten die dit fonds heeft neergezet stellen de laatste jaren teleur. Dit heeft ook het lange termijn track record ten opzichte van de benchmark onder druk gezet. Wij zien daarom, ondanks de lage kosten, betere alternatieven voor beleggers die blootstelling willen aan financiële waarden.




(klik op tabel voor vergroting)


Under Review
Als gevolg van veranderingen in beheerteam, proces of andere invloedrijke factoren hebben de nodige beleggingsfondsen hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk verloren en zijn 'Under Review' geplaatst. De fondsen van PIMCO vormen zoals eerder gezegd een belangrijk onderdeel van deze lijst.



(klik op tabel voor vergroting)

Weer een Analyst Rating
Naast beleggingsfondsen die 'Under Review' werden gezet, waren er ook fondsen die weer een Morningstar Analyst Rating kregen nadat ze tijdelijk 'Under Review' hadden gestaan.
ING (L) Invest US High Dividend kreeg met Moudy el Khodr een nieuwe, maar vertrouwde beheerder. El Khodr volgt Adour Sarkissian op, maar werkte al eerder bij ING als beheerder van dit Amerikaanse dividendfonds en het wereldwijd beleggende ING Hoog Dividend Aandelenfonds. El Khodr drukte direct zijn stempel op het fonds door de portefeuille meer in lijn te brengen met de overige hoog dividend fondsen van ING.

De Morningstar Analyst Rating voor SNS Wereld Aandelenfonds is op 'Neutral' uitgekomen, een verlaging ten opzichte van de 'Bronze' rating die het fonds had voordat het 'Under Review' werd geplaatst. De doorlopende personele wisselingen die gepaard gingen met een reorganisatie van het selectie- en allocatieteam hebben ons minder overtuigd gemaakt van dit fonds.



(klik op tabel voor vergroting)


Meer beleggingsfondsen met een Analyst Rating
Tot slot is het universum van door Morningstar-analisten kwalitatief beoordeelde beleggingsfondsen in het derde kwartaal van 2014 verder uitgebreid. We hebben veel nieuwe fondsen toegevoegd aan onze lijst. Drie strategieën van Robeco werden voor het eerst geanalyseerd. De mixfondsen van het Robeco One gamma kregen de 'Neutral' rating, terwijl Robeco Emerging Conservative Equities en Robeco US Select Opportunities beide met 'Bronze' werden beloond.

Bij dit laatste fonds heeft de ervaren beheerder Steven Pollack een indrukwekkend track record opgebouwd, waarbij hij de categorie op drie, vijf en tien jaar ruimschoots achter zich liet. Het goed gestructureerde proces en de omvang en kwaliteit van de beschikbare onderzoekscapaciteit heeft ook geleid tot een sterke bijdrage van de aandelenselecties aan de outperformance van de benchmark en de categorie.

Mixfondsen vormen een groot deel van de lijst, waarmee Morningstar inspeelt op de toenemende belangstelling van beleggers voor deze producten. Naast de fondsen van Robeco One zijn ook de mixfondsen van Banque de Luxembourg, ING en SNS van een Morningstar Analyst Rating voorzien.



(klik op tabel voor vergroting)









Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten