Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het vierde kwartaal van 2015

De fondsanalisten van Morningstar hebben het afgelopen kwartaal de nodige fondsen aan een diepgaande analyse onderworpen en voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Lees alles over de upgrades, downgrades, under reviews en nieuw beoordeelde fondsen in het vierde kwartaal van 2015.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 januari, 2016 | 11:26
Facebook Twitter LinkedIn

De fondsen met een Morningstar Analyst Rating worden ieder jaar opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op de vijf pilaren waarop de rating is gebaseerd: het beheerteam, het proces, het fondshuis, rendementen en kosten. Hoewel veel van de fondsen die wij in het vierde kwartaal van 2015 beoordeelden hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarin de analisten meer convictie kregen, of juist minder overtuigd raakten. Ook zijn er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het proces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu Under Review staan. Omgekeerd zijn er uiteraard ook fondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze Under Review waren geplaatst. Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het vierde kwartaal van 2015 is veranderd. Een rondje langs de velden.

Upgrades
In het vierde kwartaal van 2015 waren er acht upgrades te noteren. Schroder was met vier fondsen prominent vertegenwoordigd. Schroder ISF Asian Opportunities steeg zelfs van Silver naar Gold. Het fonds is dan ook een van onze absolute favorieten voor beleggingen in Aziatische aandelen. Veteraan Robin Parbrook werkt zijn gehele 25-jartige carrière bij Schroders. Hij leidt dit fonds sinds oktober 2010, maar heeft een zeer indrukwekkend track record opgebouwd met het beheer van Schroder ISF Asian Total Return. Hij leunt op een uitgebreid en stabiel team van 26 analisten met gemiddeld 14 jaar ervaring.

Parbrook past een rigoureus bottom-up aandelenselectieproces toe, dat het best getypeerd kan worden als een zoektocht naar kwaliteits-groei aandelen. De kwaliteit van het management, corporate governance en de behandeling van kleine aandeelhouders zijn aandachtpunten in zijn onderzoek. Het consistent uitgevoerde proces leidde tot uitstekende resultaten versus de categorie en de benchmark. Vanwege de aanwezige kwaliteit en onze toenemende overtuiging is de Morningstar Analyst Rating verhoogd van Silver naar Gold.

Een andere upgrade komt van lokale bodem, waarbij NN Duurzaam Aandelen Fonds van Neutral naar Bronze werd opgewaardeerd. Het fonds wordt sinds 2004 beheerd door Hendrik-Jan Boer. De meerderheid van zijn 25 jaar aan beleggingservaring is toegewijd aan aandelenanalyse en het beheer van duurzame aandelenmandaten. Tot 2013 was Boer de enige beheerder, maar in september van dat jaar werd Alex Zuiderwijk als co-beheerder toegevoegd. Meer recent was daar ook nog de sterke toevoeging als co-beheerder van Jeroen Brand in april 2015. Deze ontwikkelingen stemmen ons positief.

Het duurzaamheidsbeleid combineert een best-in-class benadering met een uitsluitingsbeleid. Dit betekent dat per sector de meest duurzaam geachte aandelen in aanmerking komen voor de portefeuille. Het best-in-class beleid zorgt er ook voor dat de goed gespreide portefeuille (100 tot 120 aandelen) met de landen- en sectorallocatie dicht bij de samenstelling van de benchmark, de MSCI World, blijft. Het fonds kent onder het beheer van Boer een sterk track record. Zowel op basis van een 5- en 10-jaars periode behoort het fonds op basis van risico gewogen rendementen tot het beste kwintiel binnen de categorie.

MAR 4Q 20151

Downgrades
In de afgelopen drie maanden werd de beoordeling van 9 fondsen verlaagd. Vier fondsen gingen van Silver naar Bronze, vier fondsen leverden hun status als Morningstar Medalist in en gingen van Bronze naar Neutral. Een fonds ging van Neutral naar Negative.

Het vertrek van grondstoffenexpert Robin Batchelor noopte Morningstar tot het verlagen van de ratings van BGF World Energy en BGF New Energy. Batchelor stond aan de wieg van de energiedesk bij Blackrock en beschikte over een diepgaande kennis van de markt. Ons vertrouwen in de fondsen was voor een belangrijk gedeelte gebaseerd op zijn aanwezigheid. Poppy Allonby, die sinds 2002 met Batchelor samenwerkte, zal de fondsen gaan beheren met Alastair Bishop, die sinds 2010 onderdeel uitmaakt van het energieteam.

Robeco European High Yield Bonds ging omlaag van Silver naar Bronze vanwege de structurele defensieve insteek van het fonds waardoor het ten opzichte van categoriegenoten moeite heeft om bovengemiddelde prestaties te leveren in stijgende markten. Desondanks blijven wij positief vanwege het stabiele en ervaren beheerteam, het degelijke track record en de lage kosten.

MAR 4Q 20152

Under Review
Als gevolg van veranderingen in beheerteam, proces of andere invloedrijke factoren hebben de nodige fondsen hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk verloren en zijn Under Review geplaatst. In het vierde kwartaal werden er 9 fondsen Under Review geplaatst.

Stewart Investors, een afsplitsing van First State, maakte bekend dat veteranen Angus Tulloch en Jonathan Asante een andere invulling geven aan hun werkzaamheden bij de groep. Dit heeft gevolgen voor de Asia Pacific, Asia Pacific Leaders en Global Emerging Markets Leaders beleggingsstrategieën. Voor Stewart Investors Asia Pacific zal Tulloch terugtreden als hoofdbeheerder en worden opgevolgd door Ashish Swarup die in 2014 de overstap van Fidelity naar First State maakte. Swarup zal het bestaande proces volgen, maar krijgt wel de ruimte om eigen accenten toe te voegen. Stewart Investors Asia Pacific Leaders werd geleid door het duo Angus Tulloch en David Gait, maar ook hier zal Tulloch zijn rol overdragen, waarvoor Sashi Reddy in de plaats komt. Reddy beheerde al met Gait een duurzame variant van de strategie. Vanwege hun link met dit thema zal Stewart Investors Asia Pacific Leaders naar verwachting meer beïnvloed worden door de duurzaamheidsstrategie van de onderneming en heeft men de intentie om de marktkapitalisatie te verhogen. Voor Stewart Investors Global Emerging Markets Leaders tenslotte, zal Asante aftreden als hoofdbeheerder. Ashis Swarup neemt zijn rol over en gaat samen met de huidige co-beheerder Tom Prew het fonds leiden. De genoemde wijzigingen zullen medio 2016 effectief worden.

MAR 4Q 20153

Ex Under Review
Naast fondsen die Under Review werden gezet, waren er ook fondsen die weer een Morningstar Analyst Rating kregen nadat ze tijdelijk Under Review hadden gestaan. De fondsen hebben allemaal een Neutral rating.

MAR 4Q 20154

Nieuwe fondsen
De afgelopen maanden werden negen fondsen voor het eerst beoordeeld. Zes fondsen sleepten er een Bronze rating uit, drie komen binnen op Neutral.  

MAR 4Q 20155

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten