Fonds van de Week: Kempen Euro Credit Fund

Door de lage rente lijken obligaties uit de gratie. Maar Kempen weet door een zorgvuldig en actief proces van bedrijfsobligaties toch een eclatant succes te maken. Zozeer zelfs dat een 'soft close' nodig is.

Robert van den Oever 03 maart, 2016 | 9:34
Facebook Twitter LinkedIn

Kempen (Lux) Euro Credit Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive 

Kempen (Lux) Euro Credit Fund

Door de aanhoudend lage rente lijken obligaties als categorie uit de gratie bij beleggers. Momenteel hebben veel obligatiefondsen moeite om hun benchmark te verslaan. Ook nemen de risico's toe, gezien het toenemend aantal defaults binnen high yield en emerging market debt. Maar binnen de categorie zijn met de juiste keuzes goede rendementen te maken.

Het Kempen Euro Credit Fund maakt zulke juiste keuzes en weet daardoor zijn benchmark consistent te verslaan. Het is een betrekkelijk zuiver bedrijfsobligatiefonds dat voornamelijk belegt in kredietwaardige bedrijfsobligaties. De actieve aanpak binnen een beperkt risicobudget loont, zo laten de resultaten over de afgelopen jaren zien, waarbij het fonds het overgrote deel van zijn concurrenten achter zich laat.

Recentelijk is de fondsbeheerder zich behoudender op gaan stellen, mede door de de afnemende impact van het monetaire verruimingsbeleid van de Europese Centrale Bank.

Det succes van het fonds is bij beleggers niet onopgemerkt gebleven en het beheerd vermogen is gestaag gegroeid tot om en nabij de 4,5 miljard euro. Desondanks zijn wij van mening dat Kempen zich terdege bewust is van de capaciteitslimiet van het fonds. Begin januari 2016 is Kempen, om te voorkomen dat het fonds te groot en daarmee onbeheersbaar wordt, overgegaan tot een “soft close”. Dit betekent dat men geen nieuwe institutionele klanten en distributiepartijen meer verwelkomt. Particuliere beleggers kunnen via bestaande platforms echter nog gewoon toetreden.

Uitgebreide toelichting:

Fvd W week 9 Kempen Euro Credit vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheer
Het huidige team is sinds de overgang van het fonds van Van Lanschot naar Kempen sinds mei 2008 verantwoordelijk voor het dagelijks beheer. Richard Klijnstra leidt het team en vormt samen met Alain van der Heijden en Rik den Hartog het investment committee, dat beleggingsvoorstellen beoordeelt. Zij worden ondersteund door vier personen, waarbij de rol van beheerder en analist zijn gecombineerd. Hierdoor is iedere beheerder verantwoordelijk voor één of meerdere sectoren. Het vertrek van een beheerder in 2012 is opgevuld met de komst van twee beheerders uit eigen gelederen. Beiden waren geen onbekenden voor het team. Per saldo betekende dit een uitbreiding van zes naar zeven beheerders. Ondanks deze wijziging is dit een vrij ervaren team met gemiddeld 14 jaar ervaring. Klijnstra werkte voor zijn komst bij Kempen in 2006 vijf jaar bij Fortis Investments. Van der Heijden heeft, afgezien van een periode van één jaar, sinds 2001 bij Kempen als portefeuillebeheerder gewerkt. Gedurende dat jaar beheerde hij een soortgelijk fonds bij Lombard Odier. Den Hartog is zijn carrière bij Kempen begonnen en werkt hier nu 9 jaar en sinds juli 2012 als lid van het investment committee. De stabiele kern, de redelijke mate van ervaring en hun sterke track record geeft ons veel vertrouwen in dit team.

Proces
Het ongecompliceerde karakter van dit fonds komt tot uiting in het proces. De beheerders trachten waarde toe te voegen door kleine gediversifieerde actieve posities in te nemen binnen een beperkt risicobudget. De uitvoering vinden wij van een zeer hoog niveau. Er wordt geen actief duratiebeleid gevoerd en men belegt voornamelijk in kredietwaardige bedrijfsobligaties. Op basis van fundamentele en technische criteria en waardering bepaalt men de aantrekkelijkheid van sectoren en van de markt als geheel. Dit komt tot uiting in de sectorallocatie en de bètapositionering. Het universum wordt gescreend op liquiditeit en kwantitatieve en duurzaamheidsfactoren. Hier kunnen off-benchmark posities aan toe gevoegd worden, zoals high yield obligaties en ABS-papier. Vervolgens wordt er per uitgevende instelling een kredietopinie gevormd. Hierbij worden zowel kwalitatieve als kwantitatieve afwegingen gemaakt gebaseerd op sector- en bedrijfsdata, meetings met management en externe research. De uitgevende instellingen en individuele obligaties worden per sector gerangschikt op basis van relatieve waardering en fundamentele en technische factoren ten behoeve van de uiteindelijke selectie. Beleggingsvoorstellen worden voorgelegd aan het investment committee, dat uiteindelijk bepaalt om een lening wel of niet op te nemen. Het proces beoordelen wij als solide en risicobewust.

Rendement
Het huidige team heeft onder Klijnstra indrukwekkende resultaten geboekt door actief in te spelen op de portefeuille bèta en op bottom-up selectie. Sinds mei 2008 tot en met eind december 2015 heeft het fonds een jaarlijks gemiddeld rendement behaald van 6,52%. Hiermee wist het fonds zowel de benchmark Markit iBoxx EUR Corp TR (5,18%) als het gemiddelde van de Morningstar categorie Obligaties EUR Bedrijven (4,23%) te verslaan. Vergeleken met de categorie pakt de standaarddeviatie van het fonds vrij gemiddeld uit en het maximale verlies valt zelfs substantieel lager uit. Al met al vertaalt dit zich in een gemiddeld risicoprofiel. Beleggers zijn bovendien ruim voldoende voor het risico gecompenseerd. Op basis van risico gecorrigeerde rendementen bevindt het fonds zich op 5-jaars basis in het hoogste deciel van de categorie. Het wist ruim 97% van zijn concurrenten achter zich te laten. 2009 was met een rendement van 21,91% een uitzonderlijk jaar. Het fonds profiteerde sterker van het marktherstel door de overweging in financials en gesecuritiseerde obligaties (ABS). Hiermee wist het de categorie en de benchmark ver achter zich te laten. Ook in de overige kalenderjaren presteerde het fonds consequent beter dan de categorie en de index. De beheerders hebben aangetoond in staat te zijn op een consistente wijze een breed gedragen outperformance te realiseren in op- en neergaande markten.

Kosten
De lopende kosten zijn flink lager dan die van vergelijkbare rebatevrije fondsen binnen de Morningstar categorie Obligaties EUR Bedrijven. Het fonds behoort hiermee tot het goedkoopste kwintiel van de categorie. Dit biedt het een belangrijk voordeel op de meeste categoriegenoten.

Lees meer:

Lees ook het fondsrapport van Kempen (Lux) Euro Credit Fund BN EUR

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR Bedrijven, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark:

Fvd W week 9 Kempen tabel vrijstaand b

(klik op tabel voor vergroting)

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten