Morningstar plaatst Europese small-cap fondsen Kempen en ASN Under Review

Kempen heeft aangekondigd haar in Edinburgh gevestigde Europese small-cap team te gaan reorganiseren. In navolging van dit besluit neemt Kempen afscheid van Rory Hammerson en Ewan Millar. Naar aanleiding van deze wijzigingen plaatst Morningstar de drie fondsen die dit team beheert, waarvan twee onder de vlag van Kempen en één van ASN, Under Review.

Ronald van Genderen 09 maart, 2016 | 12:16
Facebook Twitter LinkedIn

Met het vertrek van Rory Hammerson en Ewan Millar vertrekken niet de minste leden van Kempen’s Europese small-cap team. Hammerson kwam in januari 2010 aan boord bij Kempen en gaf sindsdien leiding aan dit team. Daarnaast was hij als medebeheerder verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer van het Kempen (Lux) Sustainable Small-Cap Fund. Hij startte zijn loopbaan in 1994 bij Edinburgh Fund Managers en heeft van 1997 tot en met 2009 bij Scottish Widows gewerkt.

Ewan Millar was een ervaren teamlid en één van de langstzittende beheerders in het team. Hij begon zijn carrière in 2002 en kwam in 2006 bij Kempen in dienst als analist om vier jaar later beheerder te worden in het Europese small-cap team. Hij was verantwoordelijk als medebeheerder voor het Kempen (Lux) European Small-Cap Fund en het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds (dat door dit team wordt beheerd).

Aanhoudend hoge omloop
Met de nieuw aangekondigde wijzigingen binnen het Europese small-cap team blijven wij van mening dat de omloop onder de teamleden aanhoudend hoog blijft. Op basis van eerdere personele wisselingen nam hun vertrouwen in dit team in maart 2013 reeds af en verlaagden zij hun oordeel over het team. Onder de leiding van Hammerson vertrokken in de periode van 2011 tot en met 2015 in totaal vijf beheerders/analisten. Eenzelfde aantal nieuwe mensen werd aangetrokken.

Meest recent vertrokken Chris Andrews (juli 2014) en Simon Turner (december 2014). Nieuw binnen het team waren Tommy Bryson (oktober 2014) en Erwin Dut (februari 2015). In het meest recente rapport benadrukten wij onze mening dat we de individuele leden van hoge kwaliteit schatten, maar dat desondanks eerst meer stabiliteit in de teamsamenstelling noodzakelijk is, voordat het wederom als bovengemiddeld bestempeld kon worden. Met de nieuw aangekondigde vertrekken is van de gewenste stabiliteit vooralsnog geen sprake.

Aangekondigde wijzigingen
Na het vertrek van Hammerson en Millar zullen Mark McCullough en Tommy Bryson gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de drie Europese small-cap fondsen die het team in Edinburgh onder beheer heeft. McCullough is reeds sinds 2006 in dienst bij Kempen en betrokken bij de Europese small-cap strategieën. Daarvoor was hij sinds 2001 werkzaam voor Goldman Sachs als aandelenanalist en in totaal beschikt hij daarmee over 15 jaar aan relevante werkervaring en inmiddels is hij het langstzittende lid in het team. Tommy Bryson is nog relatief nieuw binnen Kempen, hij begon in oktober 2014, maar heeft daarvoor sinds 2005 wel ervaring opgedaan als analist en beheerder bij HSBC, Alliance Trust en Martin Currie.

Naast het vertrek Hammerson en Millar zal Erwin Dut zich volledig gaan richten op het beheer van Kempen Oranje Participaties. Voorheen verdeelde hij zijn tijd over dit fonds en de Europese small-cap strategieën. Na deze wijzigingen zal Kempen Europese small-cap team nog uit vijf beheerders/analisten bestaan, waar dat aantal voorheen op acht lag.

Verder zal Kempen zich voor Kempen (Lux) European Small-cap Fund meer gaan toeleggen op het toepassen van een ESG benadering. Het verschil in benadering met het Kempen (Lux) Sustainable European Small-cap Fund zal dan voornamelijk bestaan uit de toepassing van uitsluitingscriteria in deze duurzame strategie.

Under Review
Vanwege de aangekondigde wijzigingen plaatst Morningstar de fondsen die onder het beheer staan van het team Under Review. Het betreft hier Kempen (Lux) European Small-Cap Fund (voorheen beheerd door Mark McCullough en Ewan Millar met een Morningstar Analyst Rating van Silver), Kempen (Lux) Sustainable Small-Cap Fund (voorheen beheerd door Rory Hammerson en Tommy Bryson met een Morningstar Analyst Rating van Neutral) en ASN Duurzaam Small & Midcapfonds (voorheen beheerd door Ewan Millar en Tommy Bryson -sinds 1 januari 2016 – met een Morningstar Analyst Rating van Negative). Morningstar analisten zullen op korte termijn beide heren spreken over de nieuw ontstane situatie om vervolgens de drie fondsen zo spoedig mogelijk weer van een Morningstar Analyst Rating te voorzien.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten