Fonds van de Week: Robeco BP Global Premium Equities

Fondsbeheerder Christopher Hart is winnaar de European Fund Manager of the Year Award bij aandelen wereldwijd en daarom belichten we deze week zijn Robeco BP Global Premium Equities fonds.

Robert van den Oever 28 april, 2016 | 10:17
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco BP Global Premium Equities in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive 
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Robeco BP Global Premium Equities

Christopher Hart won in 2014 al eens een Morningstar Award, maar nu mag hij ook een European Fund Manager of the Year Award in de categorie aandelen wereldwijd op zijn naam schrijven. Alle reden om zijn fonds Robeco BP Global Premium Equities eens nader te bekijken.

Hart heeft het fonds sinds 2008 onder zijn hoede en is sinds 2009 individueel volledig verantwoordelijk. Het beleggingsproces van het fonds is goed doortimmerd en wordt consistent toegepast binnen het fondshuis Robeco Boston Partners. Het is gebaseerd op drie pijlers: waarderingen, business fundamentals en momentum.

Het team van Hart heeft voor de portefeuille een voorkeur voor midcaps en hanteert een onderweging in sectoren die hebben geprofiteerd van de vraag naar dividendrendement. Hart selecteert bij uitstek kwaliteitsbedrijven voor de portefeuille. Hij neigt naar meer Amerikaanse bedrijven dan de categorie waar zijn fonds toe behoort en hij raakt opkomende markten nauwelijks aan.

Sterke aandelenselectie in verschillende regio's en sectoren heeft tot dusver voor een uitstekende performance gezorgd. Al met al is dit fonds een goede optie om in wereldwijde aandelen te beleggen. Het heeft een Silver rating.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 17 grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Christopher Hart staat sinds juli 2008 aan het roer van Robeco BP Global Premium Equities. Hij beschikt over veel ervaring, waarvan het merendeel is opgedaan bij Fidelity als analist voor diverse sectoren en daarna bij Robeco Boston Partners (RBP).

Bij RBP heeft Hart drie jaar het Amerikaanse Small-cap Value fonds beheerd, waarna hij in juli 2008 samen met Steven Pollack Global Premium Equities onder zijn hoede nam. Sinds 2009 beheert Hart het fonds alleen, want Pollack stapte over naar het US Select Opportunities fonds. Joshua Jones begon in 2014 als mede-portefeuillebeheerder, en dat is volgens ons een goede zaak gezien de groei van het fonds. 

Hart geeft blijk van een gedegen kennis van zijn universum en de bedrijven waarin hij belegt. Hij heeft laten zien met de strategie in alle regio’s waarde te kunnen toevoegen met zijn aandelenselecties. Om bottom-up ideeën te genereren wordt Hart bijgestaan door 24 aandelenanalisten die verdeeld zijn over sectoren en een wereldwijd aandachtsgebied hebben voor alle marktkapitalisaties. Daarnaast kan Hart sparren met elf collega-beheerders.

Zowel de beheerders als de analisten beschikken over zeer ruime beleggingservaring en zijn in veel gevallen al langere tijd bij RBP werkzaam. De stabiliteit binnen de teams is dan ook goed, en dat is belangrijk aangezien de gehele organisatie volgens dezelfde filosofie belegt en hetzelfde beleggingsproces hanteert. Hart belegt ook zelf in zijn fonds.

Fondshuis
Robeco is één van de oudste fondshuizen in Nederland en is eigendom van het Japanse Orix, dat 90 procent van de aandelen bezit. De overige 10 procent blijft nog steeds in handen van Rabobank, de vorige eigenaar van Robeco. Wat de eventuele gevolgen van deze overname zijn voor de fondsen en de beleggingsteams kan Morningstar nu nog onvoldoende inschatten, maar vooralsnog hebben ons geen signalen bereikt die ons oordeel over Robeco beïnvloeden.

Morningstar kent Robeco als een stabiele organisatie waar sprake is van een positieve werkomgeving waarin beleggen centraal staat. Robeco is in het verleden goed in staat geweest om het beleggingspersoneel aan zich te binden en er is een stevig fundament van beheerders die er al jarenlang werkzaam zijn. In totaal beheert het fondshuis 189 miljard euro, wat gelijk verdeeld is over particuliere en institutionele klanten.

De meeste fondsen worden vanuit Rotterdam beheerd, maar er zijn ook teams die werken vanuit de Verenigde Staten, Hongkong en Zwitserland. Robeco heeft in het verleden een aantal gespecialiseerde fondsen opgericht die uiteindelijk niet succesvol bleken en het aantal fondsen werd in de afgelopen jaren dan ook enigszins gereduceerd. In vergelijking met het verleden is de mate waarin van de benchmark kan worden afgeweken bij de meeste fondsen toegenomen. Het kostenniveau van het fondsenaanbod ligt doorgaans beneden de categoriemediaan.

Beleggingsproces
Het binnen geheel RBP toegepaste beleggingsproces is volledig bottom-up georiënteerd, waarbij de beheerder bedrijven in de portefeuille van zijn beleggingsfonds opneemt die naar zijn mening ondergewaardeerd zijn en goed scoren op de drie pijlers van het proces: waardering, business fundamentals en momentum.

Het beleggingsproces start met een kwantitatieve analyse waarbij het universum, dat bestaat uit circa 8.200 aandelen, wordt gerangschikt op waarderingsratio’s, momentum-factoren en fundamentele factoren. De best scorende bedrijven (300 tot 400 stuks) worden aan een nadere analyse onderworpen, waarbij het beheerteam naar meerdere ratio’s kijkt en ook de trends van deze ratio’s analyseert.

Om de uitkomsten van de kwantitatieve analyses te begrijpen en te valideren wordt er vervolgens voor 100 tot 150 aandelen fundamenteel onderzoek gedaan, waarbij het onderzoekt of er een katalysator is die de onderwaardering in het aandeel kan ontsluiten. Een katalysator kan een nieuw product of een managementwissel zijn, maar ook een herstructurering of een kostenreductieprogramma. Uiteindelijk komen 70 tot 135 namen in de portefeuille.

Het beleggingsproces kent weinig beperkingen, zodat de blootstellingen de resultante zijn van de aandelenselectie. Het is helder ingericht en is een goede combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve analyses. De kwaliteit en de omvang van het analistenteam maakt het diepgaande fundamentele onderzoek mogelijk.

Rendement
Robeco BP Global Premium Equities heeft sinds de start van Hart bij het fonds in juli 2008 een jaarlijks rendement van 11,93% behaald (tot en met oktober 2015). Dat is duidelijk beter dan het rendement van de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’ (7,2%) en de MSCI World Index (10,11%).

Met het aantreden van Hart zijn de prestaties duidelijk verbeterd. Het fonds kwalificeert zich over periodes van drie en vijf jaar in het eerste deciel van de categorie en het verslaat als één van de weinige fondsen in de categorie de MSCI World Index. Hart versloeg het categoriegemiddelde in 89% van de voortschrijdende 12 maandelijkse perioden, terwijl dit percentage ten opzichte van de MSCI World Index uitkomt op 75%.

Wat Morningstar overtuigt is dat de aandelenselecties van Robeco BP Global Premium Equities in de meeste sectoren waarde heeft toegevoegd. Ook wist het fonds in veel regio’s outperformance te genereren, wat het track record sterk maakt. Het risico gemeten naar standaarddeviatie ligt iets hoger, maar de sterke rendementen compenseren dat. Per ultimo oktober 2015 versloeg het fonds het categoriegemiddelde en de benchmark met respectievelijk 1,41% en 0,72%. De sectorallocatie was licht negatief, maar de aandelenselectie was wederom sterk. Hart wist niet te profiteren van het herstel van de Europese banken, maar deed het weer wel goed met Japanse aandelen, de energiesector en de industriële sector.

Kosten
De lopende kosten van Robeco BP Global Premium Equities van 0,82% behoren tot de laagste 20% van de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd.

Lees ook het fondsrapport van Robeco BP Global Premium Equities C EUR

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark:

Fvd W week 17 Robeco BP Global Premium Equities tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerder Beleggingsfondsen van de week:

- Candriam Bonds Euro High Yield

- Robeco US Large Cap Equities

- Pictet-Global Emerging Debt

- BlackRock Global Funds  - World Gold Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten