In- en uitstroom april: obligaties gewild, aandelen uit de gratie

De asset flows over april zetten de trend van maart voort. Aandelen zijn nog steeds uit de gratie en obligaties zijn gewild door het opkoopbeleid van de ECB.

Matias Möttölä, CFA 31 mei, 2016 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

Of het nu nog steeds door de sterke volatiliteit van begin dit jaar komt of niet, beleggers namen ook in de maand april weer massaal afscheid van aandelen. Dat was al voor de vierde maand op rij, en dat terwijl de rendementen helemaal niet zo slecht waren. Er werd 6,4 miljard euro uit aandelenfondsen onttrokken. Daarmee komt de teller dit jaar tot dusver al op 28,7 miljard euro.

Opmerkelijk is dat in die per saldo uitstroom ook een deel instroom zit verwerkt, want wereldwijde opkomende markten-aandelenfondsen wisten 1,6 miljard euro aan te trekken.

Europe FFApril 2016 c

(klik op tabel voor vergroting)

Obligaties
Vastrentende waarden kenden juist een flinke instroom, gedreven door de aankondiging van de Europese Centrale Bank dat het inkoopprogramma zou worden uitgebreid met niet-financiële investment-grade obligaties bovenop de reeds lopende inkoop van staatsobligaties. In maart beperkten beleggers zich nog tot fondsen die direct zouden profiteren van de ECB-maatregelen, maar in april kregen ze meer vertrouwen in de assetklasse en verbreedden ze hun aandacht naar fondscategorieën met een hoger risico, zoals high yield en opkomende markten.

Alles bij elkaar stroomde er in april 20,2 miljard in obligatiefondsen. In maart was dat 11,6 miljard. Die instroom van maart betekende het keren van een trend van uitstroom die een jaar had geduurd.

Europe FFApril 2016 b

(klik op tabel voor vergroting)

Fondshuizen
Op de lijst van fondshuizen die in april het meeste geld naar zich toe wisten te trekken prijkt UBS bovenaan. Dat is te danken aan de succesvolle introductie van een nieuw high yield fonds dat 5 miljard euro binnensleepte in zijn eerste maand. In dezelfde fund range heeft UBS nog vijf andere fondsen en alle zes tezamen wisten 7,7 miljard euro binnen te halen.

In april neemt Nordea de tweede plek in, maar kijken we naar de instroom over de eerste vier maanden van dit jaar, dan is Nordea de succesvolste met 7,2 miljard euro.

Europe FFApril 2016 e

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom
Bij de verliezers gaat Standard Life aan kop door de sterke uitstroom uit zijn European Equity Income fonds, dat 1,8 miljard euro zag wegvloeien. Ook de Global Absolute Return Strategy van Standard Life had het zwaar en noteerde uitstroom.

Verder valt BlueBay op, omdat daar het investment grade obligatiefonds geld zag wegstromen, in weerwil van de algemene trend die juist ten faveure van obligaties was. Het fonds ziet al een jaar geld wegvloeien en is in omvang teruggelopen van 9,6 miljard euro in maart 2015 naar 5,8 miljard in april 2016.

Europe FFApril 2016 f

(klik op tabel voor vergroting)

Top-10 grootste fondsen
Ondanks de afname van de inleg in de Global Absolute Return Strategy van Standard Life voert het fonds nog steeds de lijst van grootste fondsen aan. Het M&G Optimal Income Fund staat op plek vier en daar valt op dat de uitstroom begint te verminderen ten opzichte van de hoge niveaus van vorig jaar en de eerste twee maanden van dit jaar.

Europe FFApril 2016 d

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten