Morningstar Marktbarometer mei: markt weer bereid tot risico

Aandelenbeleggers waren in mei weer bereid tot meer risico. Dat stuwde de rendementen op groeiaandelen meer dan die op de waarde-stijl. Maar beide aandelenbeleggingsstijlen profiteerden van het herwonnen vertrouwen.

Fernando Luque 03 juni, 2016 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn

De maand mei was positief voor alle beleggingsstijlen in aandelen, blijkt uit de maandelijkse Europese Marktbarometer van Morningstar. De markt was weer bereid om risico’s aan te gaan. Die overtuiging is doorgaans goed voor mid- en smallcaps ten opzichte van large caps en ook voor groeiaandelen versus waarde-aandelen. Afgelopen maand deden aandelen in de beleggingsstijl Large Growth het met 4,1% rendement (in euro’s) beduidend beter dan de stijl Large Value met 1,7%.

Het rendement bij de Large Growth stijl werd met name gedreven door bedrijven in zeer uiteenlopende sectoren, zoals Altice (telecommunicatie services), Inditex (cyclische consumentengoederen), SAP (technologie) of L'Oreal (defensieve consumentengoederen). Maar de hoogste rendementen in mei werden gehaald door de stijlsegmenten Mid Growth en Small Growth, met respectievelijk 5,7% en 4,8%.

European Style Barometer May2016

(klik op tabel voor vergroting)

De verschillen in prestaties tussen de stijlen Value (Waarde) en Growth (Groei) zijn ook terug zien op het niveau van fondscategorieën. De Morningstar categorie Europe Large Cap Value Equities wint 2,1% vergeleken met 3,3% voor de Morningstar categorie Europe Large Cap Growth Equities. De verschillen tussen de rendementen van de categorieën zijn niet zo groot als de verschillen tussen de rendementen van individuele aandelen, en dat geeft aan dat de categorieën niet puur volgens een bepaalde stijl beleggen. Dit wordt geïllustreerd door de volgende Style Box die laat zien dat fondsen in de categorie European Large Cap Value Equity deels ook beleggen in groeiaandelen en tevens in mid- en smallcaps:

Europe Large Value

Als we de rendementen over de maand mei bekijken bij de aandelen in de stijl Large Value, dan is duidelijk dat dit stijlsegment het aantrekkelijkst blijft als het gaat om waardering. De Morningstar Koers/Fair Value ratio voor deze bedrijven is 0,93 (een cijfer lager dan 1 duidt op onderwaardering), terwijl de waardering voor de andere belangrijke marksegmenten boven 1 ligt.

European Market Barometer May2016 Valuation

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Marktbarometer april: waarde deed het beter dan groei

- Marktbarometer maart: smallcaps zetten de toon

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten