Hoog dividend: te mooi om waar te zijn

In vergelijking met de almaar dalende rente op obligaties en de zuinige rentevergoeding op een spaarrekening, wordt het dividendrendement van aandelen steeds aantrekkelijker. Dividendbeleggers moeten echter waakzaam blijven en een hoog dividendrendement eerder met een kritische blik benaderen dan met gejuich ontvangen.

Jeffrey Schumacher, CFA 19 juli, 2016 | 11:41
Facebook Twitter LinkedIn

Negatieve rente op obligaties. Iets wat lang niet voor mogelijk werd gehouden, is vandaag de dag de realiteit voor obligatiebeleggers. Bij een negatieve rente wordt een crediteur feitelijk betaald om geld te lenen, met andere woorden, de uitlener (obligatiehouder) accepteert een lagere totale opbrengst in de toekomst dan het bedrag dat hij nu uitleent. De omgekeerde wereld dus.

Waar deze unieke situatie zich eerst voordeed bij zeer kortlopende staatsobligaties van de traditionele veilige havens zoals Duitsland, is er volgens Fitch inmiddels een zee van 11,7 biljoen euro aan obligaties waar beleggers per saldo vrijwillig geld op inleveren. Voor bedrijfsobligaties ontvangen beleggers doorgaans nog wel een positieve vergoeding, maar ook hier staat er druk op de opbrengsten.

Exceptionele omstandigheden
Tegen de achtergrond van dalende obligatierentes is het dividendrendement van aandelen erg aantrekkelijk geworden. De onderstaande grafiek toont aan dat het dividendrendement van bijna 70% van de Europese bedrijven hoger is dan het effectief rendement van de iBoxx EUR/GBP Corporate Bond Index. Gemiddeld ligt dit percentage op 20%. Dit illustreert de exceptionele marktomstandigheden waar beleggers vandaag de dag mee te maken hebben.

Column JS Belegger 19 07 2016 1b

(klik op grafiek voor vergroting)

Hoewel het hoge dividend als een magneet werkt op beleggers die op zoek zijn naar rendement, dienen zij zich er wel van bewust te zijn dat een dividenduitkering geen zekerheid is. Een bedrijf bepaalt zelf of er dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. In moeilijke marktomstandigheden waar de winst en kasstroom van bedrijven onder druk staan, kan het management van een onderneming besluiten om het dividend te verlagen of helemaal te schrappen.Het hoge dividendrendement lijkt dan in eerste instantie een mooie belofte, maar beleggers lopen het risico om met lege handen te komen te staan, als de resultaten van het betreffende bedrijf te wensen overlaten.

Waarschuwingssignaal
Het dividendrendement bestaat uit de variabelen dividend en de aandelenkoers. Een hoog dividendrendement komt voort uit ofwel een hoog dividend ofwel een lage koers. Dat eerste is positief, maar dat laatste niet. Als om die reden het dividendrendement hoog is, dan is dat eerder een waarschuwingssignaal van de markt dat een handhaving van het dividend onrealistisch is. Want een lage koers weerspiegelt een gebrek aan vertrouwen bij beleggers over de toekomstige verdienkracht van het bedrijf.

De onderstaande grafiek laat zien dat gemeten sinds 1995, dividenden doorgaans vrij betrouwbaar zijn wanneer het dividendrendement lager is dan 6%. Hier ligt het gerealiseerde dividendrendement vlak bij het voorspelde dividendrendement.

Voor aandelen die een hoger dividendrendement bieden, draait het in veel gevallen op een teleurstelling uit. Het hoge dividend wordt niet of slechts gedeeltelijk uitbetaald. Voorbeelden zijn er legio: bankaandelen gedurende de financiële crisis, telecomaandelen in 2012 en mijnbouwers en oliebedrijven vandaag de dag. Een hoog dividend kan dus weleens minder duurzaam zijn dan gedacht en is dus niet altijd een beter dividend.

Column JS Belegger 19 07 2016 2

(klik op grafiek voor vergroting)


Lees ook deze column van Jeffrey Schumacher over de risico's van een hoog dividend:

Hier kraakt het dividend

Lees meer over dividendbeleggen:

Tien niet te missen weetjes over dividendbeleggen

Dividendfondsen bekeken door vier lenzen

Terugblik: het jaar 2015 voor wereldwijde dividendfondsen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten