De aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor augustus

De Morningstar Europe Core Pick List omvat de Europese aandelen die aantrekkelijk gewaardeerd zijn en tegelijk duurzame concurrentievoordelen bezitten. Elke maand komen er aandelen nieuw op de lijst en vallen er af. Voor augustus zijn er meer wijzigingen dan in de voorgaande maanden.

Robert van den Oever 10 augustus, 2016 | 11:33

Er zijn zeven wisselingen te noteren in de Morningstar Europe Core Pick List, gelijkelijk verdeeld over de sectoren, al springt de financiële sector eruit met meer dan één wijziging.

Vertrokken van de lijst zijn LafargeHolcim (grondstoffen), Numericable-SFR (communicatiediensten), Bayerische Motoren Werke (BMW) (cyclische consumentengoederen), Nestlé (defensieve consumentengoederen), Credit Suisse en Henderson Group (beide financiële dienstverlening) en Capgemini (technologie).

Gestegen aandelenkoersen
De reden voor hun vertrek zijn de gestegen aandelenkoersen. De FTSE 100 index steeg in juli met 3,38%. Door de aantrekkende aandelenmarkten is het hele Europese universum duurder geworden en noteert nu gemiddeld op 104% van Morningstar’s fair value ramingen.

LafargeHolcim, BMW en Capgemini lieten alle dubbelcijferige rendementen zien in juli. Dat is grotendeels te danken aan het koersherstel dat optrad na de schrik over de Brexit-uitslag.

Bij Capgemini speelden ook sterke kwartaalcijfers mee, die de overtuiging van Morningstar rondom dit aandeel onderstreepten. Maar door de koersstijging noteert het aandeel licht boven de fair value berekening, dus valt het van de Europe Core Pick List af.

Fair value financials omlaag
Bij de twee financials, Credit Suisse en Henderson, ligt er een andere reden aan ten grondslag. Hun beider cijfers toonden een lastig kwartaal en daardoor heeft Morningstar de fair value schatting voor beide verlaagd. Bij de huidige koersen zijn beide dan niet meer aantrekkelijk genoeg om deel uit te maken van de Europe Core Pick List.

Nieuwkomers
Nieuw op de lijst zijn Syngenta (grondstoffen), SFR Group (communicatiediensten), Prada (cyclische consumentengoederen), Diageo (defensieve consumentengoederen), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria en BNP Paribas (financials) en ARM Holdings (technologie). Momenteel zijn zij de goedkoopste Europese aandelen, aangepast voor uncertainty, ofwel onzekerheid en tevens op basis van koers in verhouding tot fair value.

Van de nieuwkomers zijn Syngenta, Diageo en ARM Holdings in het bijzonder vermeldenswaardig, want zij zijn niet zozeer ondergewaardeerd in absolute zin, maar relatief gezien zijn ze wel het meest ondergewaardeerd in hun sector.

Overname
Bij SFR Group moet gezegd worden dat dit eigenlijk geen echte nieuwkomer is, maar de vervanging van Numericable-SFR. De nieuwe naam is het gevolg van de overname van SFR door Numericable. Dit aandeel kreeg een flinke tik van de Brexit-angst, maar Morningstar-telecomanalist Allan Nichols vindt die overdreven. De telecomsector is volgens Nichols tamelijk immuun voor geopolitieke kwesties. Bovendien zal het samengaan van de twee fusiepartners leiden tot synergie en kostenvoordelen.

Bij ARM Holdings speelt dat het aandeel sterk is gestegen vanwege een bod op het bedrijf door Softbank. Daardoor pluste het aandeel ARM in juli 50%, en Morningstar-analist Abhinav Davuluri is van mening dat de grootste rit er daarmee wel op zit.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor augustus 2016:

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer over aantrekkelijk gewaardeerde aandelen:

- Dit zijn de goedkoopste aandelen in Europa in juni

- Hoe Morningstar aandelen analyseert en waardeert

- Vragen en antwoorden bij Morningstar's waardering van aandelen

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam