Beleggers in ASML moeten verwachtingen temperen

Schrik en abrupte koersval rond ASML na uitspraken van Intel deze week. Morningstar schrok daar echter niet van, want de verwachtingen in de markt waren te hoog gespannen. Intels uitspraken zetten overambitieuze ASML-beleggers weer met beide benen op de grond.

Robert van den Oever 19 augustus, 2016 | 15:17
Facebook Twitter LinkedIn

Het was een even schrikken voor beleggers in ASML deze week, toen Mark Bohr, de proces-architectuur chef van Intel tijdens een Intel-congres zei dat zijn bedrijf voorlopig nog geen EUV-machines van ASML zal gaan gebruiken.

Dat wil wat zeggen, want Intel is een van de belangrijkste klanten van ASML en investeert zelfs mee in de ontwikkeling van EUV, en is bovendien ook nog aandeelhouder van ASML. De koers van het aandeel ASML ging subiet onderuit en sloot woensdag bijna 5% lager. De dagen daarna herstelde het aandeel iets, maar niet veel.

De Extreem Ultra-Violet-Technologie is de basis voor een nieuwe generatie chipmachines die ASML aan het ontwikkelen is en daarmee cruciaal voor de toekomst van het Veldhovense high-techbedrijf.

Daarom kwam de klap van Bohrs uitspraken zo hard aan. Want uitstel door Intel schuift de toepassing en commerciële exploitatie van EUV weer verder vooruit. Weer, want Intels besluit betekent opnieuw vertraging voor EUV.

Ontwikkeling
ASML worstelt al enkele jaren met de vervolmaking van EUV. Testen bij ASML zelf wijzen uit dat de EUV-machines in de buurt van de zelfgestelde efficiencydoelen beginnen te komen. Ze moeten 1.500 plakken silicium (zogeheten wafers) per dag kunnen etsen met enorme hoeveelheden minuscule transistoren. ASML zit nu op 80% van dat streven, met positieve uitschieters naar 89% in de meest geslaagde proeven.

Hoopgevend was dat ASML in het tweede kwartaal nieuwe orders van klanten voor EUV machines wist te noteren. Het EUV-orderboek telt nu 10 van zulke, tot 100 miljoen euro per stuk kostende machines. Die machines zullen na levering nog een tijd in een testfase draaien bij de klant, in diens specifieke productieproces. De uitrol komt dus wel degelijk op gang. De vraag is inmiddels niet langer of en wanneer EUV op de markt komt, maar hoeveel orders ASML ontvangt.

Realiteitsbesef
Toch blijft het zaak voor beleggers om de realiteit onder ogen te zien. Morningstar-analist Abhinav Davuluri waarschuwt al langere tijd voor te groot optimisme over de uitrol van EUV door ASML bij zijn klanten. De verwachtingen in de markt zijn volgens hem te hoog gespannen. Beleggers kijken er te ambitieus naar en hebben het aandeel naar te grote hoogte gestuwd met hun hoop op snelle uitrol van EUV.

De Morningstar-analist vond het aandeel ASML al significant overgewaardeerd in relatie tot de werkelijke huidige resultaten en dat vindt hij ook na de koerscorrectie van deze week nog steeds.

Verwachtingen bijstellen
De uitspraken van Intel-directeur Bohr passen eigenlijk vrij goed in het verwachtingspatroon dat Davuluri al hanteerde. De analist ziet toepassing van EUV-technologie pas bij lithografiemachines voor 7 nanometer en kleiner. En die is nog in ontwikkeling, zoals hierboven geschetst. Voor het segment daarboven, dat is 10 nanometer, zal de chipindustrie voorlopig nog vasthouden aan de bestaande etstechniek, verwacht Davuluri, in ieder geval de komende jaren.

De analist houdt voor ASML ook na deze week vast aan zijn fair value berekening van 74 euro en zijn ‘narrow moat’ rating. De ‘moat trend’ blijft positief. Hij drukt beleggers vooral op het hart om de torenhoge verwachtingen rondom EUV wat te temperen.

Lees meer over de visie van Morningstar op ASML in deze equity story:

- ASML maakt vaart met uitrol EUV-technologie

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten