Fonds van de Week: ASN Milieu & Waterfonds

Het ASN Milieu & Waterfonds kende recent een aantal wijzigingen die volgens Morningstar aandacht verdienen. Daarom bekijken we dit fonds deze week in detail.

Robert van den Oever 22 september, 2016 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

ASN Milieu & Waterfonds in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

ASN Milieu & Waterfonds

In de week van Prinsjesdag met zijn oer-Hollandse tradities kiezen we voor een update rondom een oer-Nederlands beleggingsfonds: het ASN Milieu & Waterfonds. Dit fonds van de Nederlandse sociaal-maatschappelijk verantwoord opererende ASN Bank valt in de sector Ecologie (die we recent nog onder de loep namen in het kader van de Morningstar Sustainability Rating).

Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen blijft ASN Milieu & Waterfonds een zeer goede keuze vinden voor een belegging in de sector Ecologie. Wel ziet Van Genderen een aantal wijzigingen die aandacht verdienen. Sinds 2005 belegt het fonds naast het thema milieu ook substantieel in de watersector. Het overige gedeelte van de portefeuille wordt belegd in de sectoren duurzame energie en afvalverwerking. Per 1 december 2014 zijn de bandbreedtes voor de sub sectoren en regio’s opgerekt.

Vergeleken met soortgelijke fondsen bevat het fonds meer small-caps en heeft het een relatief hoge blootstelling naar waterbedrijven. Daarnaast ziet de Morningstar-analist de weging van opkomende landen de afgelopen jaren gestaag toenemen.

De rendementen zijn over lange termijn hoger dan gemiddeld binnen de categorie. Zo behaalde het fonds van januari 2005 tot en met eind augustus een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,76% tegenover 4,66% voor de categorie. De outperformance is zowel te danken aan de overweging van de sub sector water als aan een goede aandelenselectie.

Een verlaging van de kosten per 1 januari door ASN draagt bij aan Morningstars positieve visie op het fonds. Verder blijft analist Van Genderen van mening dat de hoge kwaliteit van het team en het gedisciplineerde proces zich hebben vertaald in uitstekende prestaties. Het fonds behoudt de Silver rating.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 38 ASN grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Waar ASN verantwoordelijk is voor de screening van bedrijven op duurzaamheidscriteria, gaat het in Londen gevestigde Impax Asset Management over het dagelijks beheer van de portefeuille. Bruce Jenkyn-Jones en Jon Forster nemen binnen Impax sleutelposities in voor het ASN Milieu & Waterfonds. Jenkyn-Jones is als managing director eindverantwoordelijk voor alle fondsen die Impax invult met beursgenoteerde bedrijven. Voordat hij 16 jaar geleden bij Impax in dienst kwam, volgde hij als analist nutsbedrijven en werkte hij als consultant in de duurzame sector.

Forster heeft 20 jaar aan relevante werkervaring en werkt nu 15 jaar bij Impax. Voordien vervulde hij functies in investment banking, venture capital consultancy. Binnen Impax houdt hij zich bezig met zonne-energie, afvalmanagement en watertechnologie. Vooral vanwege het grote belang van de watersector in het fonds is hij de hoofdverantwoordelijke in het dagelijks beheer van de portefeuille.

In totaal zijn elf beheerders en analisten betrokken bij het beheer van verschillende duurzame mandaten. Iedere beheerder en analist is gespecialiseerd in een aantal sub-sectoren. De afgelopen jaren zijn enkele beheerders en analisten aan het team toegevoegd en zijn er slechts twee leden vertrokken. Al met al behoort dit team qua omvang, ervaring en stabiliteit tot de top binnen de Morningstar categorie.

Fondshuis
ASN Bank is gericht op duurzaam bankieren. Het maakt deel uit van de genationaliseerde SNS Bank, voormalig onderdeel van bank en verzekeraar SNS Reaal (het huidige Vivat Verzekeringen). Het fondsaanbod van ASN bestaat naast vijf duurzame aandelen-, obligatie- en mixfondsen ook uit twee fondsen die in microkredieten en groene projecten beleggen. Actiam (het voormalige SNS Asset Management) beheert vijf fondsen en het beheer van een tweetal fondsen is ondergebracht bij de vermogensbeheerders Impax Asset Management en Kempen Capital Management.

De prestaties van de fondsen liggen enigszins uiteen; per eind mei 2016 hebben de fondsen een Morningstar rating tussen drie en vijf sterren. De kosten van de fondsen liggen doorgaans aan de hoge kant, afgezet tegen vergelijkbare fondsen. Het is interessant hoe ASN haar beleggers betrekt bij het duurzame selectiebeleid. De jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen trekken al snel 1.000 bezoekers, wat bijzonder veel is voor Nederlandse begrippen. Een van de redenen hiervoor is dat beleggers inspraak hebben in het definiëren van de duurzame criteria.

Verder is op de website een overzicht te vinden van alle in het universum opgenomen bedrijven en landen met een beschrijving van hun duurzame kenmerken erbij. Al met al vinden we dit fondshuis een transparante en toegewijde speler in de duurzame beleggingssector.

Proces
Bottom-up aandelenselectie staat centraal in dit sterke en gedisciplineerde proces, al identificeren de beheerders ook thema’s waarvan ze verwachten dat deze leidend zullen zijn in de duurzame sector. Naar onze mening is er veel kennis in huis op zowel macro-, sector- als aandelenniveau. Wel zien we enige veranderingen die de beheerders meer bewegingsruimte verschaffen, hetgeen wel iets is waar beleggers oog voor moeten houden. Zo dient een onderneming nog maar 20% (voorheen 50%) van de omzet of winst te behalen uit activiteiten in watermanagement, nieuwe energie of afvalverwerking om in aanmerking te komen voor het fonds.

Het team van Impax screent dit universum op basis liquiditeit en financiële ratio’s, zoals marges en balansverhoudingen. Vervolgens gaat het fundamentele gedeelte van het proces van start, waarbij het bedrijfsmodel, management, de strategie en corporate governance onder de loep worden genomen. Waardering gebeurt aan de hand van een DCF-model en verschillende multiples. Dit levert voor de beheerders van Impax circa 300 aandelen op die voor de portefeuille in aanmerking komen.

Het beleggingsproces resulteert in de selectie van aandelen met goede lange termijn vooruitzichten en een ‘growth at a reasonable price’ profiel. ASN test de bedrijven die Impax aandraagt op duurzaamheid, wat de lijst reduceert tot circa 80 namen. Uiteindelijk komen 50 tot 70 aandelen in de portefeuille terecht.

Prestaties
Het fonds presteert goed binnen zijn Morningstar categorie. Vanaf 2005 zijn de prestaties uitstekend. Deels heeft dit te maken met de strategiewijziging die dat jaar plaatsvond. ASN besloot destijds het thema ‘water’ een centrale plaats te geven in het fonds. Met een gemiddeld jaarlijks rendement vanaf 2005 tot en met eind augustus 2016 van 9,76% presteerde het fonds beter dan de Morningstar categorie Aandelen Sector Ecologie (4,66%).

De outperformance ten opzichte van de categorie is gedeeltelijk te danken aan de focus op het thema water dat over de genoemde periode goed presteerde. Zo bedroeg het gemiddelde rendement binnen de Morningstar categorie Aandelen Sector Water 8,10% op jaarbasis. De outperformance is hier echter niet volledig van afhankelijk geweest en vindt haar oorsprong ook in een goede aandelenselectie. Daarbij dient tevens te worden opgemerkt dat de outperformance consistent is behaald.

Beleggers moeten zich wel realiseren dat beleggen in een fonds dat zich specialiseert in één of enkele sectoren gepaard gaat met hogere risico’s. Daarnaast belegt het fonds voornamelijk in mid- en small-caps, die doorgaans volatieler zijn dan large-caps. Binnen de categorie Aandelen Sector Ecologie is het risicoprofiel van het ASN Milieu & Waterfonds echter in lijn met vergelijkbare fondsen.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van ASN Milieu & Waterfonds Inc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Ecologie, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 38 ASN tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- Fidelity European Dynamic Growth

Schroder Euro Corporate Bond

BGF Global Allocation

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten