NN wil Delta Lloyd overnemen

NN heeft bekend gemaakt Delta Lloyd over te willen nemen. Met de overname wil NN een sterke verzekeraar en een sterke vermogensbeheerder creëren. Delta Lloyd heeft aangegeven het voorstel van NN in overweging te nemen, maar heeft de uitnodiging van NN om een mogelijke overname te bespreken en te onderhandelen over een transactie tot op heden afgeslagen. Wij houden de Morningstar Analyst Ratings voor alle fondsen van NN en Delta Lloyd vooralsnog ongewijzigd.

Ronald van Genderen 05 oktober, 2016 | 14:11
Facebook Twitter LinkedIn

NN heeft de intentie om een bod in contanten van 5,30 euro per aandeel Delta Lloyd uit te brengen. Het totale bod zou daarmee op 2,4 miljard euro uitkomen, terwijl de marktkapitalisatie van Delta Lloyd de dag voor de aankondiging van de overnamewens 1,9 miljard euro bedroeg.

Delta Lloyd houdt de boot af
NN stelt dat het zijn visie op de beweegredenen en de voordelen van het combineren van Delta Lloyd en de Nederlandse en Belgische activiteiten van NN heeft gedeeld met de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Delta Lloyd. Tot op heden hebben beide raden van Delta Lloyd de uitnodiging van NN om het voorstel te bespreken en te onderhandelen over een transactie niet geaccepteerd.

Beweegredenen
NN noemt het creëren van een toonaangevend bedrijf met goed gespreide activiteiten in Nederlandse pensioenen, levensverzekeringen en schadeverzekeringen en het bankwezen, met een sterk vermogensbeheerplatform, aantrekkelijke internationale aanwezigheid, ruime groeimogelijkheden en aantrekkelijke klant proposities als de belangrijkste redenen voor de beoogde overname.

Turbulente periode bij Delta Lloyd
Delta Lloyd AM verkeerde in onrustig vaarwater in de afgelopen jaren. Het bedrijf was betrokken bij een voorkennisaffaire die zich voordeed in 2012. De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten beboette het fondshuis voor een onbeheerste bedrijfsvoering en een slecht functionerende compliance afdeling. Bovendien bracht het vertrek van diverse vooraanstaande beheerders Delta Lloyd een zware slag toe. In 2013 is het zich meer gaan richten op de obligatie- en de deelnemingenfondsen, maar juist hier zagen wij sindsdien een hoog personeelsverloop.

NN Group klaar om weer te groeien
Bij NN Investment Partners (voorheen ING Investment Management) is het stof neergedaald na een tumultueuze periode. De Europese Commissie beval de vermogensbeheerder zich, samen met de verzekeringspoot, af te splitsen van ING Bank. De onderneming diende ook diverse regionale bedrijven af te stoten. In 2014 werd NN Investment Partners, samen met het verzekeringsbedrijf, voortgezet als NN Group. Tijdens het scheidingsproces was het personeelsverloop relatief hoog. De splitsing had vooral invloed op de regionale teams buiten Europa, zoals het Amerikaanse high-yield team.

Na de voltooide afstotingen zien we een hogere stabiliteit. Lard Friese, de CEO van NN, heeft aangegeven bij tal van gelegenheden dat het bedrijf klaar is om weer te groeien, hetzij autonoom of via overnames. In zoverre heeft deze overnamepoging ons niet verrast.

Morningstar Analyst Ratings onveranderd
Gezien de huidige fase in het proces van een mogelijke overname van Delta Lloyd, is het nog te vroeg om zinvolle conclusies te trekken of om een uitgesproken mening te vormen over de mogelijke gevolgen voor zowel het fondsaanbod van Delta Lloyd of de beheerteams en beleggingsprocessen. Echter, gezien de verschillen in grootte tussen de twee vermogensbeheerders, met een beheerd vermogen van 74 miljard euro voor Delta Lloyd AM en een beheerd vermogen van 197 miljard euro voor NN IP, is Delta Lloyd duidelijk de onderliggende partij.

We zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en beleggers op de hoogte stellen zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt. In de tussentijd, laten we onze Morningstar Analyst Ratings op alle NN en Delta Lloyd fondsen onveranderd.

Lees meer:

- Aanhoudende personele strubbelingen bij Delta Lloyd Asset Management

- Morningstar verliest vertrouwen in Delta Lloyd's Deelnemingen strategieën

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten