Is het tijd om uit Amerikaanse aandelen te stappen?

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de heffingen die beide landen willen invoeren kunnen hun economieën en ook de wereldeconomie schaden. Dat roept de vraag op of beleggers uit de toch al dure Amerikaanse aandelen moeten stappen.

Robert van den Oever 21 augustus, 2018 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

De Amerikaanse regering begon op 5 juli een handelsoorlog door de bestaande voorwaarden met zijn handelspartners op de helling te zetten. Inzet waren in de eerste plaats hogere importtarieven op staal en aluminium, bedoeld om China te treffen.

De nervositeit die vervolgens op de financiële markten ontstond, is mooi terug te zien in de manier waarop de handelsoorlog het nieuws beheerste. Dat begon al in maart van dit jaar, toen de Amerikaanse president Trump met zijn dreigementen begon. Sindsdien hebben de zoektermen 'handelsoorlog' en 'heffingen' op Google enorme pieken bereikt, zoals onderstaande grafiek laat zien:

Trade war good search GIS Aug 2018

(klik op grafiek voor vergroting)

Terugslaan
China sloeg onmiddelijk terug met het instellen van importheffingen Amerikaanse soja. Maar het alleen China werd getroffen, ook landen als Canada en Mexico werden het slachtoffer van de Amerikaanse wens om het North American Free Trade Agreement (NAFTA) te heronderhandelen. Ook Europa raakte betrokken door het dreigement op heffingen op de import van auto's van in het bijzonder de Duitse merken.

Dit alles voedde de speculatie dat een veelomvattend conflict de wereldeconomie ernstig zou kunnen schaden. De strategen van Morningstar Investment Management denken dat het meevalt. De tarieven raken zo'n 23% van alle importen in de VS. De Amerikaanse economie is echter sterk genoeg om dat effect te kunnen absorberen.

Markt overreageert
Het probleem met dit soort zorgwekkende kwesties is dat de markt al snel overreageert. In plaats van een worst-case scenario is het goed denkbaar dat na onderhandelingen de heffingen wederzijds worden afgezwakt. Kijk eens naar het Koreaanse schiereilend, stellen de Morningstar-strategen: nog niet zo lang geleden leek daar een nucleair conflict ophanden, maar nu is er juist meer toenadering dan ooit.

Beleggers moeten zich dus niet laten afleiden door negatief nieuws dat het sentiment dreigt gaan domineren. Zij moeten blijven focussen op de fundamentals. En die laten dien dat Amerikaanse aandelen momenteel duurder zijn dan aandelen in andere regio's. De verleiding is groot om bij negatief nieuws te besluiten ze dan maar te verkopen, maar verkopen om alleen die reden is onverstandig, vindt Morningstar.

Amerikaanse aandelen zijn duur in verhouding tot hun fundamentals, maar dat is geen reden op zich om ze te verkopen. Het is wel een reden om nu niet bij te kopen.

De zorgen over een handelsoorlog zouden wel tot een koopkans kunnen leidden, als Amerikaanse aandelen gedreven door sentiment in koers zakken. Maar dat is vooralsnog niet het geval. Over de afgelopen 8 jaar, dus sinds de crisis, zijn ze gemiddeld 15,3% per jaar gestegen. Een mooi rendement, maar daardoor zijn ze nu dus aan de dure kant in vergelijking met andere geografische regio's.

 

Lees meer over aandelen:

Britse aandelen goedkoop door Brexit-zorgen, fundamentals sterk

Wat nu met de FAANG-aandelen?

Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large-cap aandelen

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten