Vodafone verlaagt dividend met 40%

Vodafone heeft zijn dividend met 40% verlaagd. Die verlaging volgde op de bekendmaking van een fikse omzetdaling en een stevig verlies over het afgelopen boekjaar. De telecomgigant voert de verlaging door ondanks de op handen zijnde overname van een deel van Liberty Global's Europese telecomactiviteiten. Dat voedt de vrees dat de toezichthouders wellicht niet akkoord gaan met die overname.

Robert van den Oever 15 mei, 2019 | 10:18
Facebook Twitter LinkedIn

Telecomgigant Vodafone heeft zijn dividend flink verlaagd na een lastig boekjaar 2018/2019, eindigend per ultimo maart, met een heviger omzetdaling dan verwacht van 6,2% en een stevig nettoverlies van 4,1 miljard euro.

Het jaardividend van Vodafone is vastgesteld op 0,09 euro per aandeel, een daling van 40% ten opzichte van het voorafgaande boekjaar. Het dividendrendement van de telecomreus benaderde de 10%, en dat is een niveau dat veel analisten als onhoudbaar beschouwden. Vodafone was al gedaald op de ranglijst van betrouwbare dividendbetalers en de markt prijsde een mogelijke dividendverlaging al in. Niettemin ging de aandelenkoers van Vodafone toch onderuit toen de verlaging dan echt bekendgemaakt werd.

De stap levert Vodafone naar verwachting een besparing van zo'n 8 miljard euro op in de komende vijf jaar. Nick Read, de chief executive van Vodafone, zei dat de verlaging van het dividend zal helpen om de schuld van het bedrijf te verminderen.

Verrassende zet
Toch verraste de zet Morningstar-analist Allan Nichols. Hij is van mening dat een dividendverlaging niet nodig was geweest, omdat er een overname aanstaande is die het bedrijf kan versterken. Het gaat om de voorgenomen overname van de activiteiten van Liberty Global in Duitsland, Roemenië, Hongarije en de Tsjechische Republiek.

De afronding van die deal wacht nog steeds op goedkeuring door de toezichthouder, maar Vodafone-CEO Read zei er vertrouwen in te hebben dat de toezichthouders akkoord zullen gaan met het pakket aan maatregelen dat hij heeft ingediend in antwoord op de mededingingszorgen die de toezichthouders eerder hebben geuit omtrent de krachtenbundeling. De afronding is dus nog altijd niet zeker, tekent analist Nichols aan.

Schuldcapaciteit
Maar ook als de deal niet doorgaat, is er geen man overboord volgens de analist: 'Als de deal niet wordt goedgekeurd, dan zal Vodafone over voldoende schuldcapaciteit blijven beschikken om eventuele tekorten in de vrije kasstroom te compenseren om het dividend af te dekken. Als de wel doorgaat, dan zal de schuld flink oplopen, waardoor er minder schuldcapaciteit overblijft en dan zal volgens ons een dividendverlaging echt nodig zijn.'

Nichols voegt eraan toe dat de verkoop van de activiteiten in Nieuw-Zeeland, die gisteren werd aangekondigd, zal helpen geld vrij te maken voor dividendbetalingen.

Vodafone tabel 15 05 2019

Onder Fair Value
De Morningstar-analist is van mening dat de aandelen Vodafone nog steeds aanzienlijk onder hun Fair Value noteren. Nichols hanteert voor dit Narrow Moat rated aandeel een Fair Value van 250 Britse pence per aandeel, terwijl de actuele koers rond de 120-130 pence schommelt.

Bekijk hier de driejaars koersgrafiek van het aandeel Vodafone aan de London Stock Exchange:

Vodafone koersgrafiek 15 05 2019

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Uber naar de beurs: dit is de waardering door Morningstar

Royal Dutch Shell is flink ondergewaardeerd

Dipje voor ASML, maar goede toekomst door uitrol EUV-technologie

Beleggers zijn te pessimistisch over Randstad

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten