Koop ook buitenlandse waar

Buitenlandse fondsen zijn niet bijzonder populair onder de Nederlandse beleggers. Dat is jammer.

Freddy van Mulligen 28 maart, 2001 | 15:34
Facebook Twitter LinkedIn
Eigenlijk is het vreemd dat Nederlanders nauwelijks beleggen in buitenlandse beleggingsfondsen. Als je in sommige supermarkten rondloopt, liggen de schappen vol uitheemse producten die ik niet noem omdat ik bang ben dat ik spelfouten maak. Ook op veel andere gebieden is de Nederlander internationaal georiënteerd.

Het verleden

De Nederlandse markt voor beleggingsfondsen heeft zich altijd wat afzijdig gehouden van het buitenland. En andersom hebben buitenlandse beleggingsfondsen Nederland vaak gemeden. Als buitenlandse fondsaanbieders al een vestiging in Nederland hadden, dan was het vooral om institu

tionele en zeer welgestelde beleggers te bedienen.

Fictief rendement bestaat niet meer

Eén van de redenen dat buitenlandse fondsen vaak niet aantrekkelijk waren, was gelegen in de fictief-rendement-regeling. Deze regeling was als volgt. De fiscus ging er vanuit dat u op buitenlandse fondsen een rendement van 6% behaalde. Deze 6% werd vervolgens belast tegen de Inkomsten Belasting. Van Nederlandse fondsen werd het dividend belast. Het dividendrendement was hoogstens enkele procenten, maar vaak nihil. Kortom, aan buitenlandse fondsen kleefde een fiscaal nadeel. Van vrije mededinging was eigenlijk geen sprake.

Nieuwe belastingstelsel leidt tot gelijke behandeling

Nu kan men veel nadelen verzinnen bij het nieuwe belastingplan. Zo is nu die rare fictief-rendement-regeling voor buitenlandse fondsen afgeschaft, maar is daarvoor in de plaats het vrijwel identieke forfaitaire rendement voor alle beleggingsfondsen ingevoerd. De fiscus gaat er nu vanuit dat u 4% rendement behaalt, dat wordt belast tegen 30%. U betaalt dus 1.2% belasting over uw gemiddelde vermogen, waartoe ook beleggingen in fondsen behoren (uitgezonderd de vrijstelling). Daar tegenover staat dat de vermogensbelasting is afgeschaft.

Het nieuwe stelsel heeft voor beleggingsfondsen in ieder geval één groot pluspunt. Buitenlandse fondsen worden op dezelfde wijze belast als fondsen die zijn gevestigd in Nederland. Wat mij betreft wordt het dan ook de hoogste tijd dat u ook in buitenlandse fondsen gaat beleggen! Uw universum is veel groter dan de 300 beursgenoteerde fondsen, er zijn minstens 500 fondsen met een notering in Luxemburg die ook actief in Nederland in de markt worden gezet. Meer keuzevrijheid zal leiden tot betere resultaten.

Wachten op een fondssupermarkt?

Hoe kan u deze fondsen kopen? Voor grotere bedragen kunt u terecht bij de fondsaanbieders zelf, en ook kunt u bij sommige Nederlandse internetbrokers buitenlandse beleggingsfondsen kopen tegen lage tarieven. Ik denk dat het slechts een kwestie van een paar maanden is voordat Nederlandse fondssupermarkten op het internet hun opwachting zullen maken. Een fondssupermarkt is een marktplaats met keuze uit vele honderden beleggingsfondsen.

Er is niets mis met Nederlandse fondsen, maar ook buitenlandse fondsgroepen hebben schitterende fondsen. Laat u wel voorlichten over de kosten van deze fondsen. Meestal is dat geen probleem, omdat de informatievoorziening van buitenlandse instellingen uitstekend is.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten