Morningstar en Cash reiken in België prijzen uit

Morningstar en het Belgische weekblad Cash reikten 29 januari in de beurs van Brussel awards uit voor de best presterende beleggingsfondsen van België. In dit artikel leest u over de methodologie en vindt u een tabel met de winnaars.

Freddy van Mulligen 30 januari, 2003 | 16:24
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar voorziet sinds 1984 in de behoefte aan onafhankelijke beleggingsinformatie. Sinds 2000 is Morningstar ook actief in Europa, in België onder andere via de website cash.be. Doelstelling van Morningstar is beleggers te voorzien van objectieve informatie zodat ze betere beleggingsbeslissingen kunnen nemen.

Naast het berekenen van rendementen geeft Morningstar ook inzicht in de opbouw van portefeuilles en krijgen beleggingsfondsen een rating van één tot vijf sterren. Gezamenlijk met de redactie van Cash heeft Morningstar besloten om dit jaar in de Belgische markt awards uit te reiken om zodoende fondsbeheerders die uitzonderlijke prestaties laten zien, te bekronen.

Alhoewel resultaten uit het verleden voor de opbouw van een portefeuille niet allesbepalend zijn, is het nader analyseren en bekronen van prestaties -naast een leuke- ook een nuttige bezigheid. Zeker in het huidige beursklimaat is het van belang om te weten welke beheerders kwaliteit leveren en zich goed staande houden. In overleg met de redactie van Cash is besloten om 15 awards uit te reiken.

AND THE WINNER IS …
Award Naam v/h fonds Emittent
Belgische aandelen Osiris High Yield Belgian Shares Bank Degroof
Europese aandelen BBL/ING (L) Invest Euro High Yield BBL/ING
Amerikaanse aandelen Parvest US Small Cap Classic BNP-Paribas
Internationaal gespreide aandelen Contrarian Equities Capital@Work
Sectorfondsen Fortis L Equity Consumer Durables Fortis
Pensioensparen Star Fund BBL/ING-Dexia
Europese obligaties Dexia Invest Euro Long Bonds Dexia
USD-obligaties Bearbull Fixe USD Bearbull
Internationale obligaties Dexia Bonds International Dexia
Thesaurie Dexia Bonds Treasury Management Dexia
Click/garantie BBL Proctected Obli-Fix 2009 BBL
Meest innovatieve fonds PAM Equities Europe Dividend Petercam
Meest innovatieve emittent KBC -
Hoogste return 1jaar Merrill Lynch IIF World Gold Fund Merrill Lynch
Hoogste return 3 jaar Merrill Lynch IIF World Gold Fund Merrill Lynch




Hoogste return

In de laatste twee categorieën dingen alle in België voor de verkoop geregistreerde fondsen mee, van zowel binnenlandse als buitenlandse aanbieders. Voor de fondsen werd respectievelijk het totaalrendement over 2002 en over de periode 1999-2002 uitgerekend. De fondsen met het hoogste rendement werden genomineerd. Vanzelfsprekend werd in het rendement rekening gehouden met eventuele (dividend)uitkeringen.

Innovatief

Met betrekking tot innovativiteit heeft de jury bestaande uit redacteuren van Cash en onderzoekers van Morningstar bij diverse Belgische fondsaanbieders gevraagd wat de meest innovatieve producten uit het afgelopen jaar zijn. Met behulp van de gegeven antwoorden heeft de jury na beraad beslist over de awards voor de meest innovatieve emittent en fonds.

Score

Voor de overige 11 categorieën werd een (volledig kwantitatieve) methodologie gevolgd bij de toekenning van de awards welke gebaseerd is op vergelijkingen binnen Morningstar Categorieën met betrekking tot het rendement over 2002 en de risico-rendementsverhouding over een periode van drie jaar.

Allereerst worden fondsen ingedeeld in één van de ruim tachtig Morningstar Categorieën om een onderlinge vergelijking goed mogelijk te maken.

Vervolgens wordt voor de fondsen een nutsscore berekend over de afgelopen drie jaar (die ook de basis vormt voor de Morningstar Rating). Deze score is hoger naarmate een fonds hogere rendementen (na aftrek van aankoopkosten) laat zien en een minder volatiel waardeverloop kent. Ook wordt het rendement van fondsen over 2002 berekend.

Om zowel het rendement als de nutscore te kunnen beoordelen, worden deze vergeleken binnen desbetreffende Morningstar Categorie door voor beide de relatieve rankings te berekenen. Een ranking van 10 met betrekking tot de nutscore bijvoorbeeld, betekent dat dit fonds op basis van deze maatstaf tot de tien procent ‘beste’ fondsen van desbetreffende Morningstar Categorie behoort als het gaat om deze maatstaf.

Door deze rankings te berekenen, is het mogelijk om fondsen uit verschillende Morningstar Categorieën met elkaar te vergelijken in de diverse groepen die voor de awards zijn samengesteld. De fondsen met de laagste gemiddelde ranking komen in aanmerking voor een nominatie en award.

De winnende fondsen hebben zowel over een periode van drie jaar als in 2003 in verhouding met vergelijkbare fondsen een goede prestaties laten zien in termen van rendement en risico.

De awards zijn volledig gericht op volledige Belgische markt. Het is goed mogelijk dat de genomineerde fondsen niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Ook is het mogelijk dat er in Nederland fondsen verkrijgbaar zijn die in de gebruikte methodiek beter zouden presteren. Morningstar heeft geen plannen om dit jaar in Nederland prijzen uit te reiken. Voor meer informatie over en interviews met de winnaars, wordt u verwezen naar het Belgische tijdschrift Cash (www.cash.be).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten