Nederlandse belegger: Europa meest risicovolle beleggingsgebied

34 Procent van de beleggers vindt Europa de gevaarlijkste regio om in te beleggen. Wel wordt massaal in Nederland belegd en blijft de euro bestaan.

Maarten van der Pas 21 december, 2011 | 9:19
Facebook Twitter LinkedIn

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van vermogensbeheerder Schroders is uitgevoerd door TNS Nipo. 34 Procent van de Nederlanse particuliere beleggers vindt Europa momenteel het meest risicovolle gebied om in te beleggen. Daarmee streeft het continent de Verenigde Staten (21 procent) maar ook Afrika (15 procent) voorbij. De risicoperceptie van Europa is flink toegenomen, want vorig zag 4 procent van de beleggers Europa nog als gevaarlijk terrein.

Opvallend is dat beleggers in deze onzekere tijden de neiging hebben om het dicht bij huis te zoeken. Nederlanders beleggen massaal (86 procent) in Nederland en door de crisis lijkt dit alleen maar te stijgen want vorig jaar was dat 82 procent. “Nederland maakt in ogen van de beleggers kennelijk geen deel uit van Europa”, merkt Michel Vermeulen (algemeen directeur Benelux bij Schroders) deze tegengestelde redenering op. “Ze wanen beleggen in ons land veilig, maar zien Europa als risicovol.”

Ondanks het pessimisme over Europa heeft de Nederlandse belegger een groot vertrouwen in de euro. Maar liefst 92 procent meent dat de munt eind 2012 nog bestaat, 5 procent acht de kans redelijk groot dat de euro binnen een jaar verdwijnt.

China
De Nederlandse belegger is er volgens het onderzoek nog meer van overtuigd dat China dé economische grootmacht van de komende tien jaar zal worden. Maar liefst 84 procent is deze mening toegedaan tegenover 73 procent één jaar geleden. Dat is een flinke stijging. Toch is het hier een kwestie van woorden maar geen daden, want slechts 13 procent geeft aan de komende zes maanden daadwerkelijk in de Chinese aandelenmarkt te gaan beleggen. Nederland scoort met 20 procent het hoogst als land waarin men komend half jaar wil beleggen.

(On)zekerheid
De belegger in ons land is het afgelopen jaar nog veel onzekerder geworden en lijkt zijn oriëntatie voor een groot deel kwijt. Hij kiest er nog meer voor om risico uit de weg  tegaan. Bijna de helft van de beleggers geeft aan door de crisis een beter inzicht te hebben gekregen in de risico’s van beleggen. En van deze groep gaat 86 procent nu uit van veel meer zekerheid in zijn beleggingskeuzes.

Spreiding
Een andere opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat een belegger die gebruik maakt van een adviseur veel meer over de grens kijkt naar bijvoorbeeld opkomende markten dan een belegger zonder adviseur. De belegger die geen advies krijgt is en blijft sterk op Nederland gericht. “De Nederlander wil te zeer zijn beleggingen zelf doen”, aldus Vermeulen. “Terwijl beleggen toch specialistisch werk is en vraagt om specialisten. De groei zal de komende jaren uit opkomende markten moeten komen dus is het zinvol om daar naar te kijken als belegger.”

Beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen zijn onder de Nederlandse belegger in toenemende mate populair. Sinds vorig jaar neemt de categorie beleggers die bijna zijn gehele vermogen (80-100 procent) in beleggingsfondsen heeft gestoken toe. De Nederlandse belegger heeft tweederde van zijn totale belegde vermogen (66 procent) in fondsen gestoken en een derde deel (33 procent) in individuele aandelen en obligaties belegd. Beleggingsfondsen zijn populair omdat beleggers risicospreiding belangrijk vinden.

Het onderzoek is gehouden onder een representatieve groep van 329 particuliere beleggers met een vrij belegbaar vermogen van meer dan 50 duizend euro. Vorig jaar werd deze beleggingsbarometer voor het eerst uitgevoerd en Schroders wil er een jaarlijks terugkerend onderzoek van maken dat het sentiment, de voorkeuren, beleggingsplannen, portefeuilleverdeling en risicobereidheid onder de Nederlandse belegger peilt.

Zelf aan de slag
U wilt beleggen in beleggingsfondsen? Begin uw zoektocht in het enorme aanbod met de Fonds Screener. Hiermee zijn beleggingsfondsen eenvoudig te selecteren op categorie, rendement, kosten, Morningstar Rating (sterrating) en Analyst Rating (Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten