Waar op te letten bij beleggen in internationale ETFs

Leer welke specifieke kwesties gepaard gaan met beleggen in internationale-aandelen-ETFs.

Lee Davidson 25 april, 2012 | 10:47
Facebook Twitter LinkedIn

Voor internationale beleggingen zijn ETFs die specifiek focussen op een regio of land praktische instrumenten om een zeer gerichte blootstelling te verkrijgen. Vrijwel alle ontwikkelde en opkomende landen hebben ten minste één ETF dat op hen is gericht. Er zijn ook regionale ETFs die een blootstelling bieden aan aandelen in onder meer Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Azië. In dit artikel bespreken we enkele specifieke kwesties waarmee beleggingen in internationale-aandelen-ETFs gepaard gaan.

ETFs die aan buitenlandse beurzen genoteerde effecten volgen, worden doorgaans verhandeld met hogere premies en kortingen ten opzichte van hun intrinsieke waarde (NAV of net asset value). De NAV van deze fondsen is namelijk meestal een statische waarde, omdat de meeste internationale markten gesloten zijn tijdens (een deel van) de normale Nederlandse handelstijden.

In het algemeen zouden beleggers een ETF moeten proberen te verhandelen wanneer de handelstijden van het ETF die van zijn onderliggende posities overlappen, om zo de meest nauwkeurige prijs te verkrijgen. Nederlandse beleggers die bijvoorbeeld een ETF willen verhandelen dat de S&P 500 volgt, zouden idealiter moeten wachten tot na de middag, wanneer de Amerikaanse markten open zijn en de aandelen waaruit de index is samengesteld, koortsachtig in New York worden gekocht en verkocht.

Wanneer de markten waarop de onderliggende componenten van een ETF genoteerd zijn gesloten zijn, werkt het ETF als een instrument om prijzen te kunnen vaststellen. De premies/kortingen van een ETF ten opzichte van de NAV kunnen namelijk een indicatie geven van de prijs van de onderliggende componenten. Als een in Amsterdam genoteerd ETF dat de S&P 500 volgt 's ochtends vroeg wordt verhandeld, wordt er rekening gehouden met de berichtgeving en de economische gegevens die bekend zijn geworden sinds de sluiting van de markt in New York de dag ervoor. Die gegevens kunnen voorspellen met welke koers het ETF de nieuwe handelsdag zal inzetten.


 
Premies en kortingen beoordelen
Een goede maatstaf om te bepalen of een premie of korting op een ETF gerechtvaardigd is wanneer de onderliggende effecten van het fonds niet actief worden verhandeld, is de bied-laat spread van het ETF. Een smallere spread betekent doorgaans dat er op de markt een algemene consensus heerst over de werkelijke waarde van het ETF en zijn onderliggende effecten. Een smalle bied-laat spread is wellicht een betere indicator dat de handelsprijs van een ETF overeenstemt met de waarde van zijn portefeuille, in tegenstelling tot de vergelijking van de prijs van een ETF met zijn statische NAV, die de eerdere slotkoersen vertegenwoordigt op een markt die nu gesloten is.

Ken uw posities
Beleggers die belangstelling hebben voor internationale ETFs dienen (zoals altijd) de participaties van het fonds te onderzoeken, of de betreffende indexcomponenten in geval van een op swaps gebaseerd fonds. Sommige van deze fondsen kunnen een groot deel van hun vermogen beleggen in bepaalde sectoren of bedrijven, waardoor het ETF meer risico's vertoont dan een breder gediversifieerd fonds.

Het iShares MSCI Brazil ETF heeft bijvoorbeeld een positie van 42 procent in materialen- en energiebedrijven, waaronder Vale (~12 procent van de totale portefeuille) en Petrobras (~18 procent). De wereldwijde vraag naar grondstoffenproducten, en in het bijzonder de vraag vanuit China, zal voor deze ondernemingen een belangrijkere groeifactor zijn dan de binnenlandse consumptie. Zodoende moet dit fonds dus niet alleen worden beschouwd als een inzet op op Brazilië, maar ook als een indirecte inzet op grondstoffenprijzen en bijgevolg op de kracht van de Chinese economie.

Valutaoverwegingen
Beleggers in internationale ETFs moeten ook rekening houden met de mogelijke gevolgen van wisselkoersschommelingen voor hun belegging. Tussen februari 2010 en juni 2011 zorgde de sterkere Australische dollar ten opzichte van de euro bijvoorbeeld voor een significante stijging van de rendementen van het iShares MSCI Australia ETF. Over deze periode behaalde het iShares Australia ETF een rendement van 26,6 procent, aanzienlijk hoger dan het in Australische dollar uitgedrukte rendement van de MSCI Australia Index van 6,1 procent. Het zal moeilijk zijn om in de toekomst nog zo'n sterke boost uit wisselkoersen te verkrijgen, en het is nog moeilijker te voorspellen.


Bezoek ook Morningstar's ETF Center met artikelen over ontwikkelingen op de ETF-markt en ETF-strategieën. De ETF Bibliotheek staat vol artikelen over beleggen in en met ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten