Opkomend land: blootstelling, concentratie en volatiliteit

Beleggers in sinlge-country emerging-market fondsen zitten vaak al meer in opkomende markten dan ze in de gaten hebben. En de sterke concentratie van deze fondsen op één land en vaak enkele sectoren maakt ze zeer volatiel.

Maarten van der Pas 21 mei, 2012 | 11:10
Facebook Twitter LinkedIn
In een serie artikelen onderzoekt Morningstar de voors en tegens van beleggingsfondsen die zich specifiek op één opkomend land richten (de sinlge-country emerging-market fondsen). Het eerste deel liet zien dat beleggers voor meer dan 20 procent winst (YTD) in Vietnam, Turkije en Thailand moesten zijn. Maar er zijn ook een aantal risico's verbonden aan dit type fondsen en beleggers moeten hun huiswerk doen voordat ze besluiten te investeren (maar dat moet overigens altijd).

Het eerste wat beleggers moeten doen is kijken hoeveel blootstelling ze al hebben aan opkomende markten. China, Brazilië, Zuid-Korea, Rusland en India maken ruwweg 60 procent van de MSCI Eme

rging Markets Index uit en zijn zo al ruim vertegenwoordigd in een variëteit aan fondsen in internationale aandelen. Een typisch gediversifieerd emerging market fonds heeft momenteel ongeveer 18 procent van zijn vermogen in China belegd en 56 procent in deze vijf markten in totaal. Het gemiddelde fonds in large cap groei-aandelen heeft in totaal 15 procent van zijn vermogen in deze vijf landen  belegd en voor het gemiddelde small- en mid-cap fonds is dat 10 procent.

Concentratie en volatiliteit
Beleggers moeten ook in de gaten houden dat zelfs China en andere relatief grote opkomende markten zeer geconcentreerd zijn als het om sectoren gaat en hun markt bestaat grotendeels uit één of enkele sectoren. De fondsen die zich specifiek op deze landen richten zijn op hun beurt ook zeer geconcentreerd: niet alleen wat betreft land, maar ook per sector. Zo verdeelt bijvoorbeeld iShares MSCI Brazil Index ruwweg 50 procent van zijn vermogen over basismaterialen, energie en de financiële sector en bijna 60 procent van de activa bestaat uit de top 10 ondernemingen. En het gemiddelde Rusland-fonds heeft meer dan de helft van zijn vermogen in grondstofgerelateerde aandelen zitten en heeft slechts 41 ondernemingen in portefeuille.

Door deze concentratie en door politieke en andere factoren kunnen beleggingsfondsen in China, Brazilië, Zuid-Korea, Rusland en India grote verliezen boeken in ongunstige omstandigheden. Het gemiddelde Rusland-fonds verloor 75 procent van zijn waarde en het typische India-fonds zag 64 procent verloren gaan in de periode eind 2007 tot begin 2009 tijdens de wereldwijde val van aandelen. Dit zijn veel ernstiger verliezen dan die werden geleden door het gemiddelde gediversifieerde emerging market fonds dat 57 procent daalde tijdens de crisis.

De single-country emerging-market fondsen die zich op kleinere beurzen/landen richten zijn om drie redenen nog explosiever. Ten eerste zijn deze fondsen nog meer geconcentreerd op enkele sectoren dan hun tegenhangers die zich wijden aan de grotere opkomende landen. Market Vectors Vietnam Index zit voor 45 procent in financials, voor 25 procent  in energie en heeft maar 32 ondernemingen in portefeuille. Market Vectors Egypt Index heeft een weging aan financiële dienstverleners van 40 procent, zit voor 20 procent in de telecomsector en telt slechts 28 ondernemingen.

Ten tweede hebben de markten waar deze fondsen zich op richten de nodige illiquide aandelen en hebben ze maar een beperkte bescherming voor buitenlandse beleggers.

Als derde gaan kleinere opkomende markten/landen gepaard met meer politieke en andere risico's dan de grote opkomende landen. Market Vectors Vietnam Index, dat belegt in een één-partij-staat met een beperkte ervaring met een vrije markt, dook 41 procent omlaag en Market Vectors Egypt Index ging 50 procent onderuit tijdens de neergang van de aandelenbeurzen in 2011, waar de MSCI Emerging Markets Index maar 18 procent toegaf.

Wie wil investeren in fondsen met de focus op één opkomend land moet zich bewust zijn van de al aanwezige blootstelling aan opkomende landen, de sterke concentratie en hevige volatiliteit.

In de volgende aflevering in deze serie wordt dieper ingegaan op de kosten van single-country emerging-market fondsen en hun beleggingsstrategie.


Eerder in deze serie verschenen
De wereld over voor uitbundig rendement

 
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten